Carne de pasăre în loc de carne roșie: protecție împotriva cancerului?
Carnea de pasăre ar trebui consumată în locul cărnii roșii, spun cercetătorii. Aceasta s-ar părea că aduce un plus de protecție împotriva cancerului mamar.
Rezultatele unui nou studiu sugerează că consumul de carne roșie poate crește riscul de cancer de sân, în timp ce consumul de carne de pasăre poate fi protector împotriva riscului de cancer de sân. Rezultatele sunt publicate în International Journal of Cancer.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat informații despre consumul diferitelor tipuri de carne și practici de gătit ale cărnii de la 42.012 femei care au fost urmărite în medie de 7,6 ani.
În timpul urmăririi au fost diagnosticați 1.536 de cancere de sân invazive. Creșterea consumului de carne roșie a fost asociată cu un risc crescut de cancer de sân invaziv: femeile care au consumat cea mai mare cantitate de carne roșie au avut un risc cu 23% mai mare în comparație cu femeile care au consumat cea mai mică cantitate de carne roșie. În schimb, creșterea consumului de carne de pasăre a fost asociată cu scăderea riscului de cancer de sân invaziv: femeile cu cel mai mare consum au avut un risc cu 15% mai mic decât cele cu cel mai mic consum. Cancerul de sân a fost redus și mai mult la femeile care au substituit carnea de pasăre.
Carnea de pasăre, în loc de carne roșie
Rezultatele nu s-au schimbat atunci când analizele au fost controlate pentru factori de risc de cancer de sân sau cunoscuți potențiali factori de confuzie, cum ar fi rasa, starea socioeconomică, obezitatea, activitatea fizică, consumul de alcool și alți factori dietetici. Nu au fost observate asociații pentru practicile de gătit sau substanțele chimice folosite la gătirea cărnii la temperaturi ridicate.
„Carnea roșie a fost identificată ca fiind cancerigen probabil. Studiul nostru adaugă dovezi că consumul de carne roșie poate fi asociat cu un risc crescut de cancer la sân, în timp ce carnea de pasăre a fost asociată cu riscul mai scăzut”, a declarat autorul principal Dale P. Sandler, doctor, al Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului. „Deși mecanismul prin care consumul de carne de pasăre scade riscul de cancer de sân nu este clar, studiul nostru oferă dovezi că înlocuirea cărnii roșii cu carne de pasăre poate fi o schimbare simplă care poate contribui la reducerea incidenței cancerului de sân.”
Sursa, aici.
-
-
-
-
Testul care identifică rapid cauza tensiunii arteriale mari02.12.2025, 11:05
-
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
