Carne de pasăre în loc de carne roșie: protecție împotriva cancerului?

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Carnea de pasăre ar trebui să înlocuiască carnea roșie pentru mai multă protecție împotriva cancerului
Carnea de pasăre ar trebui să înlocuiască carnea roșie pentru mai multă protecție împotriva cancerului

Carnea de pasăre ar trebui consumată în locul cărnii roșii, spun cercetătorii. Aceasta s-ar părea că aduce un plus de protecție împotriva cancerului mamar. 

Rezultatele unui nou studiu sugerează că consumul de carne roșie poate crește riscul de cancer de sân, în timp ce consumul de carne de pasăre poate fi protector împotriva riscului de cancer de sân. Rezultatele sunt publicate în International Journal of Cancer.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat informații despre consumul diferitelor tipuri de carne și practici de gătit ale cărnii de la 42.012 femei care au fost urmărite în medie de 7,6 ani.

În timpul urmăririi au fost diagnosticați 1.536 de cancere de sân invazive. Creșterea consumului de carne roșie a fost asociată cu un risc crescut de cancer de sân invaziv: femeile care au consumat cea mai mare cantitate de carne roșie au avut un risc cu 23% mai mare în comparație cu femeile care au consumat cea mai mică cantitate de carne roșie. În schimb, creșterea consumului de carne de pasăre a fost asociată cu scăderea riscului de cancer de sân invaziv: femeile cu cel mai mare consum au avut un risc cu 15% mai mic decât cele cu cel mai mic consum. Cancerul de sân a fost redus și mai mult la femeile care au substituit carnea de pasăre.

Carnea de pasăre, în loc de carne roșie 

Rezultatele nu s-au schimbat atunci când analizele au fost controlate pentru factori de risc de cancer de sân sau cunoscuți potențiali factori de confuzie, cum ar fi rasa, starea socioeconomică, obezitatea, activitatea fizică, consumul de alcool și alți factori dietetici. Nu au fost observate asociații pentru practicile de gătit sau substanțele chimice folosite la gătirea cărnii la temperaturi ridicate.

„Carnea roșie a fost identificată ca fiind cancerigen probabil. Studiul nostru adaugă dovezi că consumul de carne roșie poate fi asociat cu un risc crescut de cancer la sân, în timp ce carnea de pasăre a fost asociată cu riscul mai scăzut”, a declarat autorul principal Dale P. Sandler, doctor, al Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului. „Deși mecanismul prin care consumul de carne de pasăre scade riscul de cancer de sân nu este clar, studiul nostru oferă dovezi că înlocuirea cărnii roșii cu carne de pasăre poate fi o schimbare simplă care poate contribui la reducerea incidenței cancerului de sân.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel