Carnea roșie și albă, la fel de proaste pentru colesterol. Mit făcut praf!

Contrar credinței populare, consumul de carne roșie sau carne albă, precum ar fi păsările de curte, au efecte egale de creștere a nivelului de colesterol din sânge, potrivit unui studiu publicat pe 4 iunie &i...
Studiul publicat pe 4 iunie în Jurnalul American de Nutriție Clinică și condus de cercetători de la Institutul de Cercetare al Spitalului de Copii Oakland (CHORI) – e suprinzător prin descoperirea că un consum ridicat de carne roșie sau carne albă de parăre a dus la creșterea nivelului de colesterol din sânge, comparat cu consumul unei cantități similare de proteine din plante. Mai mult, acest efect a fost observat indiferent dacă dieta conțineau sau nu niveluri ridicate de grăsimi saturate, care au crescut colesterolul în sânge în egală măsură, din toate cele trei surse de proteine.
Mit: carnea roșie mai periculoasă decât carnea albă
„Când am planificat acest studiu, ne-am așteptat să constatăm că atunci când e vorba de carne roșie ea să aibă un efect mai negativ asupra nivelului de colesterol din sânge decât carnea albă, dar am fost surprinși că nu este cazul - efectele lor asupra colesterolului sunt identice atunci când nivelurile de grăsimi saturate sunt echivalente", a declarat autorul principal al studiului, dr. Ronald Krauss, cercetător principal și director de cercetare a aterosclerozei la CHORI.
Krauss, care este și profesor de medicină la UCSF, a menționat că, de fapt, carnea studiată nu include carne de vită alimentată cu iarbă sau produse alimentare procesate, cum ar fi bacon sau cârnați; nici nu a inclus pește.
Dar rezultatele au fost remarcabile, deoarece au indicat că restricționarea totală a cărnii, fie ea roșie sau albă, este mai recomandabilă pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge decât se credea anterior. Studiul a constatat că proteinele vegetale sunt cele mai sănătoase pentru colesterolul din sânge.
Acest studiu, intitulat APPROACH (studiu privind proteinele animale și din plante și efectele lor asupra sănătății cardiovasculare), a constatat că un consum al unor cantități mari de grăsimi saturate a dus la creșterea concentrațiilor de anumite particule de colesterol „rău" LDL (altele decât particulele mai mici de LDL).
Au efecte similare asupra colesterolului „rău” LDL
În mod similar, carnea roșie și albă a crescut cantitatea de particule mari de LDL în comparație cu dietele fără carne. Prin urmare, utilizarea valorilor standard ale colesterolului LDL ca măsură a riscului cardiovascular poate duce la supra-estimarea riscului atât pentru aportul ridicat de carne și de grăsimi saturate, deoarece testele standard de colesterol LDL pot reflecta în primul rând nivelurile particulelor de LDL mai mari.
Consumul de carne rosie a devenit nepopular în ultimele câteva decenii, după ce a fost legat de creșterea bolilor cardiace. Ghidurile guvernamentale privind dieta au încurajat consumul de păsări de curte ca o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie.
Dar nu a existat nicio comparație cuprinzătoare a efectelor cărnii roșii, a celei albe și a proteinelor vegetale asupra colesterolului din sânge până acum, a spus Krauss. Proteinele care nu sunt direct din carne, cum ar fi cele din legume precum fasolea și lapte, au cel mai bun beneficiu pentru colesterol, a continuar profesorul.
„Rezultatele noastre indică faptul că sfaturile actuale de a restricționa carnea roșie și nu și carnea albă nu ar trebui să se bazeze doar pe efectele lor asupra colesterolului din sânge", a subliniat Krauss. „Într-adevăr, alte efecte ale consumului de carne roșie ar putea contribui la boli de inimă, iar aceste efecte ar trebui să fie explorate în detaliu într-un efort de a îmbunătăți sănătatea".
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.