Carnea roșie și albă, la fel de proaste pentru colesterol. Mit făcut praf!

Contrar credinței populare, consumul de carne roșie sau carne albă, precum ar fi păsările de curte, au efecte egale de creștere a nivelului de colesterol din sânge, potrivit unui studiu publicat pe 4 iunie &i...
Studiul publicat pe 4 iunie în Jurnalul American de Nutriție Clinică și condus de cercetători de la Institutul de Cercetare al Spitalului de Copii Oakland (CHORI) – e suprinzător prin descoperirea că un consum ridicat de carne roșie sau carne albă de parăre a dus la creșterea nivelului de colesterol din sânge, comparat cu consumul unei cantități similare de proteine din plante. Mai mult, acest efect a fost observat indiferent dacă dieta conțineau sau nu niveluri ridicate de grăsimi saturate, care au crescut colesterolul în sânge în egală măsură, din toate cele trei surse de proteine.
Mit: carnea roșie mai periculoasă decât carnea albă
„Când am planificat acest studiu, ne-am așteptat să constatăm că atunci când e vorba de carne roșie ea să aibă un efect mai negativ asupra nivelului de colesterol din sânge decât carnea albă, dar am fost surprinși că nu este cazul - efectele lor asupra colesterolului sunt identice atunci când nivelurile de grăsimi saturate sunt echivalente", a declarat autorul principal al studiului, dr. Ronald Krauss, cercetător principal și director de cercetare a aterosclerozei la CHORI.
Krauss, care este și profesor de medicină la UCSF, a menționat că, de fapt, carnea studiată nu include carne de vită alimentată cu iarbă sau produse alimentare procesate, cum ar fi bacon sau cârnați; nici nu a inclus pește.
Dar rezultatele au fost remarcabile, deoarece au indicat că restricționarea totală a cărnii, fie ea roșie sau albă, este mai recomandabilă pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge decât se credea anterior. Studiul a constatat că proteinele vegetale sunt cele mai sănătoase pentru colesterolul din sânge.
Acest studiu, intitulat APPROACH (studiu privind proteinele animale și din plante și efectele lor asupra sănătății cardiovasculare), a constatat că un consum al unor cantități mari de grăsimi saturate a dus la creșterea concentrațiilor de anumite particule de colesterol „rău" LDL (altele decât particulele mai mici de LDL).
Au efecte similare asupra colesterolului „rău” LDL
În mod similar, carnea roșie și albă a crescut cantitatea de particule mari de LDL în comparație cu dietele fără carne. Prin urmare, utilizarea valorilor standard ale colesterolului LDL ca măsură a riscului cardiovascular poate duce la supra-estimarea riscului atât pentru aportul ridicat de carne și de grăsimi saturate, deoarece testele standard de colesterol LDL pot reflecta în primul rând nivelurile particulelor de LDL mai mari.
Consumul de carne rosie a devenit nepopular în ultimele câteva decenii, după ce a fost legat de creșterea bolilor cardiace. Ghidurile guvernamentale privind dieta au încurajat consumul de păsări de curte ca o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie.
Dar nu a existat nicio comparație cuprinzătoare a efectelor cărnii roșii, a celei albe și a proteinelor vegetale asupra colesterolului din sânge până acum, a spus Krauss. Proteinele care nu sunt direct din carne, cum ar fi cele din legume precum fasolea și lapte, au cel mai bun beneficiu pentru colesterol, a continuar profesorul.
„Rezultatele noastre indică faptul că sfaturile actuale de a restricționa carnea roșie și nu și carnea albă nu ar trebui să se bazeze doar pe efectele lor asupra colesterolului din sânge", a subliniat Krauss. „Într-adevăr, alte efecte ale consumului de carne roșie ar putea contribui la boli de inimă, iar aceste efecte ar trebui să fie explorate în detaliu într-un efort de a îmbunătăți sănătatea".
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce să faci ca să nu ți se mai aburească ochelarii iarna. Trucul care chiar funcționează
Te-ai săturat să nu vezi nimic prin ochelari iarna? Descoperă trucurile care îți fac lentilele imune la aburire.
Trucul surprinzător care îți va face casa să miroasă minunat. Ce trebuie să faci
Aceste trucuri îți vor transforma casa într-o oază de relaxare care te îmbie cu un miros plăcut.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.