Carnea roșie: cum produce daune arterelor și ce rol are microbiomul

Angela Sabău |
Data publicării:
Carne
Carne

Consumul de carne roșie produce daune arterelor și le îmbătrânește prematur. Cercetătorii au înțeles exact cum se produce acest fenomen.

Există un compus produs în intestin care, atunci când mâncăm carne roșie, creează daune arterelor și poate juca un rol cheie în stimularea riscului de boli de inimă, pe măsură ce îmbătrânim. Aceasta este concluzia unei noi cercetări a Universității din Colorado Boulder. Studiul, publicat în această lună în revista American Heart Association - Hypertension, sugerează, de asemenea, că oamenii ar putea fi în măsură să prevină sau chiar să inverseze acest declin legat de vârstă prin modificări dietetice și terapii țintite, cum ar fi suplimente nutritive noi.
„Lucrările noastre arată pentru prima dată că acest compus nu afectează în mod direct funcția arterelor, ci poate „ajuta” la deteriorarea sistemului cardiovascular care apare în mod natural odată cu vârsta”, a declarat primul autor Vienna Brunt, un cercetător postdoctoral în Departamentul din Fiziologie integrativă. 
Atunci când consumăm friptură sau ouă, bacteriile intestinale rezidente funcționează imediat pentru a o descompune. Pe măsură ce metabolizează aminoacizii L-carnitină și colină, ele produc un produs secundar metabolic numit trimetilamină, pe care ficatul îl transformă în trimetilamină-N-oxid (TMAO) și trimite în fluxul sanguin.
Studiile anterioare au arătat că persoanele care au în nivelul sanguin valori mai mari de TMAO, au un risc mai mult decât dublu să aibă un atac de cord sau un accident vascular cerebral și tind să moară mai devreme.
Până în prezent, oamenii de știință nu au înțeles complet de ce.

Bacteria din intestin responsabilă

Bazându-se pe experimente pe animale și pe oameni, Brunt și echipa ei și-au propus să răspundă la trei întrebarea dacă TMAO afectează cumva sistemul nostru vascular, și dacă da, în ce fel și dacă poate fi unul dintre motivele pentru care sănătatea cardiovasculară se agravează - chiar și în rândul persoanelor care fac exerciții fizice și nu fumează - pe măsură ce îmbătrânim?
Cercetătorii au analizat sângele și sănătatea arterială a 101 adulți mai în vârstă și 22 adulți tineri și au descoperit că nivelurile de TMAO cresc semnificativ odată cu vârsta. (Acest lucru este în concordanță cu un studiu anterior făcut pe șoareci, care arată că microbiomul intestinal - sau colecția de bacterii intestinale - se schimbă odată cu vârsta, crescând mai mult bacteriile care ajută la producerea de TMAO).
Noul studiu a constatat că adulții cu niveluri mai mari de TMAO din sânge au avut o funcție arterială semnificativ mai slabă.
Când cercetătorii au hrănit șoarecii tineri TMAO, vasele lor de sânge au îmbătrânit rapid.
Brunt a menționat că șoarecii în vârstă de 12 luni (echivalentul oamenilor în jur de 35 de ani) arătau mai mult ca șoarecii în vârstă de 27 de luni (80 de ani la oameni) după ce au consumat TMAO timp de câteva luni.

Legătura cu declinul cognitiv

Datele preliminare arată, de asemenea, că șoarecii cu niveluri mai mari de TMAO prezintă o scădere a învățării și a memoriei, ceea ce sugerează că acest compus ar putea juca, de asemenea, un rol în declinul cognitiv legat de vârstă.
Șoarecii bătrâni care au consumat un compus numit dimetil butanol, (care se găsesc în cantități de urme în ulei de măsline, oțet și vin roșu) au constatat refacerea funcției vasculare. Oamenii de știință cred că acest compus împiedică producerea de TMAO.
Brunt observă că la toată lumea – chiar la tineri vegani – are loc producerea de TMAO, în diferite cantități. Dar, în timp, consumul multor produse de origine animală poate afecta această producție.
„Cu cât mănânci mai multă carne roșie, cu atât vei hrăni acele bacterii care o produc”, a spus ea.
Autorul principal Doug Seals, director al laboratorului de fiziologie integrativă a îmbătrânirii, a declarat că studiul este o descoperire importantă, deoarece aduce o nouă lumină asupra motivului pentru care arterele noastre se erodează cu vârsta, chiar și la persoanele cele mai sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel