Cât de mult contează ce mănânci ca să fii sănătos mental

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta
Dieta

Un studiu publicat în revista European Neuropsychopharmacology a analizat efectul dietei asupra sănătății mintale.

Dietă, sănătate mintală. Profesoara Suzanne Dickson, de la Universitatea din Gotenburg din Suedia, autorul principal al studiului, spune că a analizat cercetări numeroase și explică cum „o revizuire sistematică care combină un total de 20 de studii longitudinale și 21 de secțiuni transversale a furnizat dovezi convingătoare că o dietă mediteraneană poate oferi un efect protector împotriva depresiei".

"Am descoperit că există dovezi din ce în ce mai mari de o legătură între o dietă săracă și agravarea tulburărilor de dispoziție, inclusiv anxietatea și depresia. Cu toate acestea, multe credințe comune despre efectele asupra sănătății anumitor alimente nu sunt susținute de dovezi solide. O dietă care a primit o atenție deosebită în ultimii ani este dieta mediteraneană. Conform recenziei recente, există câteva dovezi relativ puternice care sugerează că dieta mediteraneană poate beneficia de sănătatea mintală", arată autorii conform medicalnewstoday.

Cercetătorii au descoperit că un număr mare de studii transversale asupra populației demonstrează o relație între anumiți nutrienți și sănătatea mintală. Însă, momentan, este imposibil de stabilit dacă alimentele în sine conduc sau nu aceste modificări ale sănătății mintale. Autorii studiului au găsit dovezi puternice care să sugereze că unele modificări dietetice pot ajuta oamenii cu anumite afecțiuni. Un exemplu este cazul copiilor cu epilepsie: ar avea mai puține convulsii când urmează o dietă ketogenică, bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. Persoanele cu deficiențe de vitamina B-12 întâmpină letargie, oboseală și probleme de memorie - deficiențe legate de psihoză și nebunie/delir. Pentru aceste persoane, suplimentarea cu vitamina B-12 poate îmbunătăți semnificativ bunăstarea mentală.

"Există o credință generală că sfaturile dietetice pentru sănătatea mintală se bazează pe dovezi științifice solide. În realitate, este foarte dificil să demonstrezi că dietele specifice sau componentele specifice dietetice contribuie la sănătatea mintală. Psihiatria nutrițională este un domeniu nou. Mesajul acestei lucrări este că efectele dietei asupra sănătății mintale sunt reale, dar trebuie să fim atenți să trecem la concluzii pe baza dovezilor provizorii. Avem nevoie de mai multe studii asupra efectelor pe termen lung ale dietelor de zi cu zi", afirmă Suzanne Dickson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel