EXCLUSIV Câtă CARNE trebuie să mănânce un adult. Nastasia Belc, mesaj FERM: Vă place carnea, bine, mâncați, dar NU carne ROȘIE sau procesată

Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc a vorbit despre carne și despre impactul pe care-l are traiul animalului asupra cărnii.
Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare) este profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMB) spune că "problema este să am o educație alimentară și să mă gândesc că organismul meu are nevoie de multe lucruri. Omul trebuie să știe că trebuie să mănânce variat, și fructe, și legume, un pic de carne: 70 de grame.
Carnea poate fi înlocuită cu alte proteine de bună calitate, din alte surse, precum fasole, mazăre, linte, năut, soia foarte bune pentru organism. Putem să înlocuim carnea în câteva zile, că nu este nicio problemă. Sunt 30.000 de plante în lume care se pot mânca și din care e imposibil să nu facem o alimentație variată".
Nastasia Belc a subliniat că oamenii sunt omnivori și au nevoie de proteine de bună calitate pentru a funcționa optim zi de zi.
"Unui adult îi este suficient să mănânce 70 de grame de carne pe zi. Asta este cam 500 de grame de carne pe săptămână. Dacă produsul acela de carne este de bună calitate este foarte bine. Dar ce înseamnă de bună calitate?
Nu o să mănânc salam în fiecare zi că salamul este supraprocesat, deci este fiert, este afumat. Sigur în produsele de carne se găsesc săruri, minerale care nu se distrug nici la fierbere, nici la afumare. Nu prea mai am vitamine, nu-mi asigură vitamine, nu-mi asigură compuși bioactivi care să mă protejeze împotriva coronavirusului
Suntem omnivori! Trebuie să avem și proteine de bună calitate ca să creștem, să ne dezvoltăm. Sunt oameni cărora le place carnea, foarte bine, pot să mănânce, dar nu prea mult, nu carne roșie și nu carne procesată. Trebuie să avem grijă! Trebuie să avem și alți nutrienți, vitamine, minerale. Noi ne-am cam obișnuit să avem cantități mari de mâncare, să fim siguri că frigiderele și congelatoarele sunt pline", susține ea, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
Potrivit acesteia, ar fi recomandat să ne schimbăm obiceiurile alimentare și să punem mai mult accent pe calitate, nu pe cantitate.
"Poate ne schimbăm comportamentul să luăm ceva mai de calitate și în cantitate mai mică, n-ar fi rău", a mai spus prof. dr. ing Nastasia Belc.
Cum poate fi influențată calitatea cărnii de modul în care trăiește animalul
"S-a constatat că bunăstarea animalului influențează calitatea cărnii. Când un corp viu nu are condiții de supraviețuire bune, produce niște substanțe în interior, pentru protecție împotriva mediului care-l deranjează și multe dintre aceste substanțe nu sunt bune pentru noi.
Sigur, dacă animalul are condiții bune și crește într-un anumit timp, nu foarte rapid, cum sunt și puii care sunt crescuți în maximum 40 de zile, foarte rapid, calitatea, conținutul de nutrienți este mai bun, legăturile care se formează în interiorul biosistemului alimentar e mai bun și până la urmă nu apar și alte substanțe străine, ci din cauza faptului că organismul reacționează la un stres, la un factor negativ din exterior (...)", a mai spus Nastasia Belc.
Vezi mai multe în video:
Cât de sănătoasă este friptura viitorului, carnea FĂRĂ carne printată 3D. Inovația, spulberată de medici
Carnea viitorului va deveni carnea fără carne. Chiar dacă pare doar un joc de cuvinte, tot mai multe companii dezvoltă tehnologii prin care să obțină burgeri, cârnați, fripturi sau alte preparate din vegetale care să imite perfect produsele provenite de la animale.
În Israel, un start-up a dezvăluit primul steak vegetal, tipărit cu ajutorul tehnologiei 3D.
Friptura vegetală tipărită cu ajutorul tehnologiei 3D o imită perfect pe cea provenită din natură, este făcută din proteine de soia și mazăre, grăsime de cocos și ulei de floarea-soarelui, la care se adaugă arome naturale.
Steak-ul a fost special gândit pentru a avea o structură similară cu friptura de vită.
Potrivit cercetătorilor, acest tip de carne are un nivel ridicat de proteine și, datorită faptului că e de origine vegetală, nu are colesterol.
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
-
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.