Cauze de îngrășare care nu țin de dietă

Dacă mănânci mult şi nu faci mișcare, nu este de mirare să ajungi la îngrășare. Dar sunt persoane care au dietă echilibrată, duc o viață activă și totuși continuă să ia în greutate....
Stresul, dușmanul siluetei
Stresul se face vinovat de numeroase disfuncții ale organismului. Știm cu toții că grijile de zi cu zi, presiunea la locul de muncă, relațiile tensionate în familie sau în cercul de prieteni sunt situații cu consecințe negative. Atunci când suntem supuși unor asemenea factori de stres, organismul intră în alertă și crește secreția de cortizol și adrenalină. Acești „hormoni de stres" determină modificări metabolice care duc la creșterea în greutate.
Medicamente care duc la îngrășare
Un efect secundar al medicamentelor prescrise în afecțiuni psihice (antidepresive, antipsihotice) este creşterea în greutate. În această situaţie este recomandată discuţia cu medicul curat şi nu oprirea medicaţiei din proprie iniţiativă. De asemenea, unele medicamente împotriva migrenei, hipertensiunii arteriale sau diabetului pot fi şi ele cauze ale creşterii în greutate. Și pilulele contraceptive sunt responsabile de kilograme în plus pe cântar, dar acest lucru se întâmplă în cazul acelor femei predispuse la retenția de apă. Dacă aveţi îngrijorări legate de pilulă şi numărul de kilograme nou-apărute, cel mai bine este să discutaţi cu medicul.
Când tiroida devine leneșă
Lipsa hormonilor tiroidieni încetineşte metabolismul. Când tiroida nu mai produce suficienţi hormoni, apare hipotiroidismul. Această disfuncție tiroidiană cauzează oboseală cronică, rezistență scăzută la frig, tulburări de dispoziție, creștere în greutate. Fără suficienţi hormoni tiroidieni, metabolismul încetineşte, făcând mai uşoară acumularea de kilograme. Tratând disfuncţiile tiroidiene putem rezolva problemele de greutate.
Rezistența la insulină
Majoritatea persoanelor cu exces ponderal prezintă rezistență la insulină, adică organismul lor nu mai utilizează corect acest hormon produs de pancreas pentru digestia hranei. Când mâncăm, o mare parte din hrană este transformată în glucoză (zahărul din sânge), sursa principală de energie a organismului. Odată ce sângele ajunge în pancreas, acest organ detectează un nivel ridicat de glucoză în sânge și știe să elibereze insulina pentru a permite celulelor din tot corpul să utilizeze glucoza. Celulele au receptori de insulină, care permit glucozei să pătrundă la nivelul lor. Celula fie folosește glucoza ca sursă imediată de energie, fie o stochează ca viitoare sursă de energie. Pentru persoanele care dezvoltă rezistență la insulină, tot acest sistem este complet dereglat. Organismul stochează orice sursă de energie ca depozit de grăsime. Rezistența la insulină este asociată predominant cu diabetul de tip 2 și sindromul ovarului polichistic, ambele afecțiuni caracterizate prin îngrășare.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima