Ce este de fapt narcolepsia. Care sunt persoanele predispuse la narcolepsie și ce impact are asupra sănătății

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce este de fapt narcolepsia Foto: Freepik @Halinskyi Maksym
Ce este de fapt narcolepsia Foto: Freepik @Halinskyi Maksym

Află mai multe detalii despre o tulburare a somnului care perturbă procesele de somn și de veghe.

Narcolepsia este o afecțiune în care creierul tău nu poate controla capacitatea de a dormi sau de a rămâne treaz. Persoanele cu această afecțiune adorm adesea în timpul zilei, alături de alte simptome. Deși această afecțiune este gravă și perturbatoare, de obicei răspunde bine la tratament.

O nevoie aproape incontrolabilă de a adormi brusc în timpul zilei este un simptom al tulburării de somn narcolepsie. În ciuda faptului că este neobișnuită, această afecțiune este bine cunoscută datorită simptomelor sale și a modului în care se manifestă. Deși narcolepsia este, de obicei, vindecabilă, ea poate totuși să îți afecteze grav viața, cariera și interacțiunile sociale.

Nu ratai: De ce să nu mai prepari carnea de porc la temperaturi mari. Boala pe care o provoacă

Simptome

Există patru simptome principale ale narcolepsiei, dar majoritatea persoanelor cu această afecțiune nu le au pe toate patru concomitent:

- Somnolență excesivă în timpul zilei. Acest simptom apare la toți cei care suferă de narcolepsie. Persoanele cu narcolepsie și experții în această afecțiune le descriu adesea ca fiind "atacuri de somn".

- Slăbiciune musculară bruscă (cataplexie). Aceasta poate avea efecte ușoare, afectând o parte a corpului sau doar o slăbiciune musculară ușoară.

- Halucinații legate de somn. Acestea se întâmplă imediat după ce ai adormit sau chiar înainte de a te trezi.

- Paralizia somnului. Când ai acest simptom, te vei trezi uneori în mod normal, dar nu întotdeauna; vor fi ocazii când va fi imposibil să te miști.

Există două tipuri principale de narcolepsie:

- Narcolepsie tip 1: Această formă prezintă cataplexie. Aproximativ 20% din cazurile de narcolepsie sunt de tip 1.

- Narcolepsie tip 2: Această formă nu prezintă cataplexie. Majoritatea cazurilor de narcolepsie - aproximativ 80% - sunt de tip 2.

Cataplexia este o afecțiune unde creierul oprește majoritatea controlului muscular din corp pentru a împiedica efectuarea de acțiuni. Aceasta poate provoca slăbiciune musculară bruscă, similar cu modul în care corpul blochează mișcările în timpul somnului REM. 

Cataplexia ușoară poate afecta doar fața și gâtul, în timp ce cataplexia severă poate provoca prăbușirea la pământ și leziuni. 

Aceste evenimente durează, de obicei, sub câteva minute, dar pot să nu permită mișcarea sau vorbirea. 

Cataplexia este declanșată de anumite emoții, cum ar fi râsul, glumele, surpriza, frica și furia. Poate lua forme diferite la copii și la cei cu simptome care au început în ultimele șase luni, simptomele apărând ca grimase bruște și incontrolabile, încrețirea feței, scoaterea limbii sau pierderea tonusului muscular fără o cauză legată de emoții.

Paralizia în somn

Pentru a-ți opri corpul să acționeze la fel ca în vis, creierul tău dezactivează controlul mușchilor; totuși, acest lucru ar trebui să înceteze în mod normal atunci când te trezești. Cu toate acestea, corpul tău nu recapătă controlul muscular așa cum ar trebui dacă ai paralizie în somn. Nu ești în măsură să vorbești sau să îți miști restul corpului, dar ești în continuare capabil să respiri și să îți miști ochii.

În timpul paraliziei în somn, halucinațiile sunt extrem de frecvente și frecvent vii, precum și extrem de înfricoșătoare. Din fericire, paralizia somnului durează de obicei doar câteva minute cel mult (deși cei care o experimentează raportează frecvent că au senzația că durează mai mult).

Alte simptome

În afară de cele patru simptome primare, persoanele cu narcolepsie prezintă frecvent simptome sau comportamente suplimentare, cum ar fi:

- Mișcări automate. Persoanele cu narcolepsie pot adormi adesea, dar pot continua să își miște părți ale corpului, cum ar fi mâinile.

- Amnezie sau uitare. Este obișnuit ca persoanele cu această afecțiune să nu-și amintească ce făceau chiar înainte de a adormi.

- Izbucniri bruște în timpul atacurilor de somn. Persoanele care suferă de narcolepsie pot prezenta izbucniri bruște de vorbire, pronunțând de obicei cuvinte sau fraze fără sens sau irelevante în raport cu mediul înconjurător. Acest lucru poate speria o persoană care suferă de narcolepsie și o poate readuce la conștiența deplină, dar majoritatea celor care fac acest lucru nu își amintesc nici că l-au făcut.

Foto: Freepik @svetochka-ru

Cine poate suferi de narcolepsie

Persoanele cu vârste cuprinse între 5 și 50 de ani sunt de obicei diagnosticate cu narcolepsie de către cadrele medicale. Cu toate acestea, adulții tineri la sfârșitul adolescenței și începutul anilor 20 sunt cei mai susceptibili de a o experimenta.

Bărbații sunt mai predispuși să devină narcoleptici. Conform cercetărilor disponibile, afectează 25-50 de persoane la nivel global la fiecare 100.000 de oameni. Cu toate acestea, diagnosticarea acestei afecțiuni poate dura ani de zile, ceea ce face dificilă determinarea numărului exact de persoane afectate.

Vezi și: De ce ai gaze după ce mănânci fasole. Ce să faci cu fasolea înainte să o mai consumi

Cum îți afectează sănătatea

O înțelegere mai profundă a funcționării ciclului de somn uman este utilă pentru a înțelege narcolepsia. În acest ciclu sunt implicate următoarele faze:

Etapa 1: Somn ușor. Această fază scurtă, care începe imediat ce ați adormit, reprezintă aproximativ 5% din durata totală a somnului.

Etapa 2: Somnul mai profund. Aceasta este o etapă mai profundă care reprezintă 45-50% din durata totală a somnului dumneavoastră; procentul crește odată cu vârsta.

Etapa 3: somnul cu unde lente. Aproximativ 25% din timpul total de somn are loc în această etapă (deși acest procent scade odată cu vârsta). Scoaterea cuiva din stadiul 3 de somn este extrem de dificilă, iar trezirea direct din el are ca rezultat, de obicei, "inerția somnului", o stare caracterizată prin "ceață mentală" și gândire încetinită. În plus, acesta este stadiul în care apare cel mai frecvent somnambulismul sau vorbitul în somn, conform Cleveland Clinic.

Somnul REM: REM înseamnă "mișcare rapidă a ochilor". În acest moment, visezi. Poți vedea mișcarea sub pleoapele cuiva atunci când acesta se află în somn REM.

Diagnostic și tratament

Narcolepsia este diagnosticată prin intermediul unor teste de diagnosticare specializate, care sunt esențiale din cauza simptomelor comune cu alte afecțiuni ale creierului și ale somnului. Medicii se asigură mai întâi de un somn suficient prin metode simple de urmărire, cum ar fi actigrafia. 

Alte teste pentru diagnosticarea narcolepsiei includ un studiu al somnului (polisomnograma), testul de latență multiplă a somnului (MSLT), testul de menținere a stării de veghe și puncția lombară (puncție lombară).

O polisomnogramă utilizează senzori de electroencefalogramă (EEG) pentru a urmări undele cerebrale, permițând furnizorilor de asistență medicală să determine stadiul de somn și tiparele de somn-veghe. 

Testele multiple de latență a somnului măsoară somnolența diurnă și menținerea stării de veghe, în timp ce testele de puncție lombară determină nivelurile scăzute de orexină în lichidul cefalorahidian (LCR) și potențiala cataplexie.

Alte teste, cum ar fi cataplexia, sunt comune pentru persoanele cu narcolepsie, dar pot dura mai mult timp pentru a fi identificate și diagnosticate. 

Medicii sunt cele mai potrivite persoane pentru a explica ce teste sunt recomandate și de ce. Narcolepsia este o afecțiune tratată în principal cu medicamente, care vizează somnolența excesivă în timpul zilei și alte simptome. 

Opțiunile de tratament pentru copii sunt limitate, iar pediatrii sunt cei mai bine pregătiți pentru a oferi consiliere cu privire la tratamentele disponibile. Opțiunile de tratament la copii sunt limitate.

Narcolepsia este o afecțiune legată de creier care perturbă procesele de somn și de veghe, provocând riscuri și perturbând viața de zi cu zi. 

Deși poate fi tratată, aceasta poate cauza probleme cu activitățile de rutină, cum ar fi munca și condusul auto. 

Mulți pot gestiona afecțiunea și se pot adapta la efectele sale, deși prevenirea simptomelor nu este întotdeauna posibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel