Ce este dieta FODMAP și cui i se adresează. Poate fi benefică și în cazul endometriozei
Cui se adresează dieta FODMAP și care sunt contraindicațiile acesteia.
Dieta FODMAP este o dietă fără carbohidrați cu lanț scurt, fiind astfel excluse produsele alimentare greu absorbite de intestine sau care sunt complet nedigerabile, potrivit Healthline.
Această dietă este recomandată, în principal cu afecțiuni intestinale, însă poate avea efecte antiinflamatorii, fiind potrivită și în cazul femeilor ce suferă de endometrioză, pentru combaterea durerilor generate de această boală.
Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni
Dieta FODMAP a fost promovată de către cercetătorii de la Universitatea Monash (Australia) și este acronimul pentru ”oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli”. Aceste substanțe se regăsesc într-un grup de carbohidrați cu lanț scurt care se digeră foarte greu sau chiar deloc.
Astfel, prin intermediul acestei diete este limitat aportul de alimente care provoacă anumite simptome intestinale, cum ar fi:
- Balonarea abdominală;
- Durerea la nivelul abdomenului inferior;
- Flatulența;
- Diareea;
- Distensia abdominală;
- Deficiența de funcționare a intestinului.
De asemenea, poți utiliza această dietă pentru a îmbunătăți probleme precum:
- Intestin iritabil;
- Sindromul de colon iritabil;
- Colita ulcerativă;
- Boala Crohn.
Ce este permis în dieta FODMAP
Din fericire, există multe alimente care sunt, în mod natural, sărace în FODMAP, astfel că poate fi ”construit” un meniu bogat în nutrienți și vitamine, în combinații destul de variate.
Proteine: carne de vită, pui, ouă, pește, miel, carne de miel, porc, creveți, tempeh și tofu
Cereale integrale și amidon: orez alb și brun, linte, porumb, ovăz, ovăz, quinoa, manioc și cartofi
Fructe: afine, zmeură, ananas, pepene galben, pepene galben, pepene galben, kiwi, lămâi verzi, guava, struguri și căpșuni.
Legume: germeni de fasole, ardei gras, ridichi, bok choy, morcovi, țelină, vinete, varză, roșii, spanac, castraveți, dovleac și dovlecei
Fructe cu coajă lemnoasă: migdale (nu mai mult de 10 la o masă), nuci de macadamia, arahide, nuci pecan, nuci de pin și nuci
Semințe: semințe de dovleac, susan și floarea-soarelui, precum și semințe de in
Lactate: lapte fără lactoză, iaurt grecesc și brânzeturi parmezan, Colby, cheddar și mozzarella
Uleiuri: uleiuri de cocos și de măsline
La capitolul băuturi sunt recomandate apa și ceaiul de mentă, în timp ce dintre condimente cele mai potrivite sunt: chimenul, șofranul, scorțișoara, paprika, coriandrul, cardamomul, sosul de soia, sosul de pește, unele produse pe bază de chili, ghimbirul, muștarul, piperul, sarea, oțetul de orez alb și praful de wasabi.
În timp ce cafeaua și ceaiurile negre și verzi sunt toate alimente cu conținut scăzut de FODMAP, băuturile cu cofeină sunt de obicei descurajate în această dietă, deoarece cofeina tinde să fie un factor declanșator pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil.
Care sunt beneficiile dietei FODMAP
Această dietă poate reduce simptomele prezente în cazul sindromului de colon iritabil, cu până la 76%, iar în general, reduce inflamația și durerile abdominale, ajută în caz de flatulență și normalizează rata mișcărilor intestinale.
Pe de altă parte, nutriționiștii atrag atenția cu privire la persoanele cărora această dietă le este contraindicată, deoarece în cazul în care nu există un diagnostic de sindrom de colon iritabil, dieta poate să facă mai mult rău decât bine.
Și asta pentru că majoritatea FODMAP-urilor sunt prebiotice, ceea ce înseamnă că susțin creșterea bacteriilor intestinale benefice. Prin urmare, eliminarea lor poate dăuna bacteriilor intestinale, care afectează în mod direct sănătatea generală.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
