Ce este dieta FODMAP și cui i se adresează. Poate fi benefică și în cazul endometriozei

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce este dieta fodmap. FOTO Pexels @ Ruslan Khmelevshy
ce este dieta fodmap. FOTO Pexels @ Ruslan Khmelevshy

Cui se adresează dieta FODMAP și care sunt contraindicațiile acesteia. 

Dieta FODMAP este o dietă fără carbohidrați cu lanț scurt, fiind astfel excluse produsele alimentare greu absorbite de intestine sau care sunt complet nedigerabile, potrivit Healthline

Această dietă este recomandată, în principal cu afecțiuni intestinale, însă poate avea efecte antiinflamatorii, fiind potrivită și în cazul femeilor ce suferă de endometrioză, pentru combaterea durerilor generate de această boală. 

Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni

Dieta FODMAP a fost promovată de către cercetătorii de la Universitatea Monash (Australia) și este acronimul pentru ”oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli”. Aceste substanțe se regăsesc într-un grup de carbohidrați cu lanț scurt care se digeră foarte greu sau chiar deloc. 

Astfel, prin intermediul acestei diete este limitat aportul de alimente care provoacă anumite simptome intestinale, cum ar fi:

- Balonarea abdominală;

- Durerea la nivelul abdomenului inferior;

- Flatulența;

- Diareea;

- Distensia abdominală;

- Deficiența de funcționare a intestinului.

De asemenea, poți utiliza această dietă pentru a îmbunătăți probleme precum:

- Intestin iritabil;

- Sindromul de colon iritabil;

- Colita ulcerativă;

- Boala Crohn.

Ce este permis în dieta FODMAP

Din fericire, există multe alimente care sunt, în mod natural, sărace în FODMAP, astfel că poate fi ”construit” un meniu bogat în nutrienți și vitamine, în combinații destul de variate. 

Proteine: carne de vită, pui, ouă, pește, miel, carne de miel, porc, creveți, tempeh și tofu

Cereale integrale și amidon: orez alb și brun, linte, porumb, ovăz, ovăz, quinoa, manioc și cartofi

Fructe: afine, zmeură, ananas, pepene galben, pepene galben, pepene galben, kiwi, lămâi verzi, guava, struguri și căpșuni.

Legume: germeni de fasole, ardei gras, ridichi, bok choy, morcovi, țelină, vinete, varză, roșii, spanac, castraveți, dovleac și dovlecei

Fructe cu coajă lemnoasă: migdale (nu mai mult de 10 la o masă), nuci de macadamia, arahide, nuci pecan, nuci de pin și nuci

Semințe: semințe de dovleac, susan și floarea-soarelui, precum și semințe de in

Lactate: lapte fără lactoză, iaurt grecesc și brânzeturi parmezan, Colby, cheddar și mozzarella

Uleiuri: uleiuri de cocos și de măsline

La capitolul băuturi sunt recomandate apa și ceaiul de mentă, în timp ce dintre condimente cele mai potrivite sunt: chimenul, șofranul, scorțișoara, paprika, coriandrul, cardamomul, sosul de soia, sosul de pește, unele produse pe bază de chili, ghimbirul, muștarul, piperul, sarea, oțetul de orez alb și praful de wasabi.

În timp ce cafeaua și ceaiurile negre și verzi sunt toate alimente cu conținut scăzut de FODMAP, băuturile cu cofeină sunt de obicei descurajate în această dietă, deoarece cofeina tinde să fie un factor declanșator pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil.

Care sunt beneficiile dietei FODMAP

Această dietă poate reduce simptomele prezente în cazul sindromului de colon iritabil, cu până la 76%, iar în general, reduce inflamația și durerile abdominale, ajută în caz de flatulență și normalizează rata mișcărilor intestinale. 

Pe de altă parte, nutriționiștii atrag atenția cu privire la persoanele cărora această dietă le este contraindicată, deoarece în cazul în care nu există un diagnostic de sindrom de colon iritabil, dieta poate să facă mai mult rău decât bine.

Și asta pentru că majoritatea FODMAP-urilor sunt prebiotice, ceea ce înseamnă că susțin creșterea bacteriilor intestinale benefice. Prin urmare, eliminarea lor poate dăuna bacteriilor intestinale, care afectează în mod direct sănătatea generală. 

Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel