Ce faci ca să nu te îngrași în vacanță. Dovezi într-un nou studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
În vacanță avem tendința să ne dăm în petic când vine vorba de mâncare
În vacanță avem tendința să ne dăm în petic când vine vorba de mâncare

Dacă vrei să nu te îngrași în vacanță, cercetătorii au descoperit că trebuie să faci zilnic un anumit lucru. Studiu care dovedește asta a fost publicat în numărul din iunie al revistei Obesity.

Studiul publicat în jurnalul Obesity a examinat 111 adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani care au implementat noua intervenție (se stil de viață) de la mijlocul lunii noiembrie 2017 până la începutul lunii ianuarie 2018, adică acoperind perioada de sărbători și vacanța de iarnă. Cercetătorii au efectuat apoi o perioadă de urmărire de 14 săptămâni după intervenție.

Ce să faci ca să nu te îngrași în vacanță

Participanții care s-au cântărit zilnic și au primit feedback grafic privind modificările lor de greutate și-au menținut sau au pierdut din greutate în timpul sărbătorilor, în timp ce participanții din grupul de control care nu s-au cântărit zilnic s-au îngrășat.

Autorii studiului au arătat că participanții la grupul de intervenție au fost instruiți să încerce să-și mențină greutatea inițială pe tot parcursul vacanței și al sărbătorilor. Cu toate acestea, nu le-au fost furnizate instrucțiuni suplimentare privind modul de atingere a acestui obiectiv.

Acest lucru a permis fiecărui participant să își auto-selecteze modul în care își va schimba comportamentul ca să-și atingă scopul. De exemplu, o persoană putea să devină mai activă fizic sau să mănânce mai puțin dacă observa într-o zi, pe cântar, că s-a îngrașat. Participanților din grupul de control nu le-au fost date instrucțiuni.

Cântărirea zilnică, efecte psihologice și fizice

„Poate că au făcut mai multe exerciții în ziua următoare (după ce au văzut pe cântar o creștere în greutate) sau au fost mai atenți la ceea ce au mâncat", a explicat autorul studiului, Jamie Cooper, doctor în științe medicale, profesor asociat la Departamentul de Alimentație și Nutriție al Colegiului de Științe ale Familiei și Consumatorului de la Universitatea din Georgia, citată de Societatea americană de Obezitate. 

„Subiecții auto-selectează modul în care își vor modifica comportamentul, ceea ce poate fi eficient deoarece știm că intervențiile în stilul de viață nu sunt universal aplicabile".

Michelle vanDellen, profesor asociat la Departamentul de Psihologie al Universității din Georgia și al doilea autor al lucrării, a declarat că descoperirile susțin teoriile de discrepanță ale auto-reglementării.

„Oamenii sunt într-adevăr sensibili la discrepanțele sau diferențele dintre sinele lor actual și standardul sau scopul lor", a spus ea.

„Factul că văd această discrepanță, asta tinde să ducă la schimbări comportamentale. Cântarirea zilnică face asta pentru oameni într-un mod foarte clar".

Studiile anterioare au arătat că vacanța, indiferent dacă e de iarnă sau de vară, poate duce la creșterea greutății. Cooper a adăugat că s-a demonstrat, de asemenea, că persoanele supraponderale sau obeze sunt susceptibile de a câștiga cea mai mare greutate în timpul vacanțelor și a sărbătorilor. În schimb, persoanele care fac exerciții în mod regulat sunt oarecum protejate de creșterea în greutate în timpul acestor perioade.

Cooper și colegii au notat că sunt necesare cercetări ulterioare pentru a determina dacă actul de cântărire zilnică fără a avea feedback grafic ar fi eficient pentru menținerea greutății în timpul vacanței.

Ne îngrășăm brusc într-un timp scurt

Dr. Susan Yanovski, cercetător în domeniul obezității la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi din SUA, care nu a fost implicată în studiu, a adăugat că „replicarea în studii mai mari cu participanți mai mulți ar contribui la determinarea generalizării acestei abordări pentru prevenția în creșterea în greutate".

„Vacanțele și sărbătorile sunt, probabil, două-trei ori pe an când oamenii sunt cei mai sensibili la creșterea în greutate într-o perioadă foarte scurtă de timp", a concluzionat Cooper. „Dar aceste perioade pot avea un impact mare asupra sănătății cuiva pe termen lung".
Obezitatea - definită ca acumulare anormală sau excesivă de grăsime care poate reprezenta un risc pentru sănătate - este un factor major de risc pentru mai mult de 200 de afecțiuni comorbide, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, bolile cardiovasculare și cancerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel