Ce se întâmplă dacă mănânci carne. Care este cea mai bună și care trebuie evitată. Popescu: Atenție la sursa de proveniență

Sonia Baciu |
Data publicării:
ce se intampla daca mananci carne. FOTO: Freepik @Luiz Ribeiro
ce se intampla daca mananci carne. FOTO: Freepik @Luiz Ribeiro

Carnea este o sursă importantă de proteine. Cum trebuie consumată și la ce trebuie să fiți atenți.

Carnea și produsele de origine animală sunt o sursă importată de proteine și minerale, dar și de vitamine, în special vitamina B12, una extrem de importantă pentru sănătate. Chiar dacă suntem în post, există persoane care din motive medicale nu pot să îl urmeze, astfel că subiectul consumului de carne nu este unul controversat, așa cum susține nutriționistul Mario Popescu că este în ultimii ani. 

”Consumul de carne, în ultimii ani, a devenit un subiect foarte controversat. Există un trend veganism, în care toată lumea elimină carnea din alimentație, precum și toate produsele de origine animală. În schimb, trebuie să fim conștienți că nu există numai alb și negru, ci și gri. În adoptarea unui stil de viață ar trebui să avem în vedere că un consum regulat ce carne poate să aducă beneficii uluitoare pentru sănătate”, a declarat nutriționistul Mario Popescu, la Vorbește lumea de la Pro TV.

Vezi și: Dislipidemia, cauze, factori de risc și tratament. Nica: Netratată duce la boli grave

Consumul de carne, cât trebuie pe săptămână

Potrivit lui Popescu, carnea roșie - vită și porc - ar trebui consumată  o dată pe săptămână. ”Dacă o consumăm așa avem cantitatea de fier de care avem nevoie, iar carnea roșie este importantă în alimentație pentru a preveni anemia și deficitul de fier. Ca opțiuni de carne roșie, recomand vita, care ar trebui consumată cam 100-150 de grame”, a mai spus nutriționistul.

În ceea ce privește carnea de pasăre, în special pieptul de pui, nutriționistul sugerează că este important să cunoaștem proveniența sa. 

”Ca variantă la pieptul de pui, recomand cel de curcan, iar consumul să fie de maximum 2 ori pe săptămână, câte 100-150 de grame”, a mai spus acesta, subliniind că indiferent de felul cărnii aceasta trebuie consumată întotdeauna cu salate, pentru că enzimele din aceasta ajută la metabolizarea proteinei animale, dar și cu orez, însă nu în cantitate foarte mare.

În ceea ce privește recomandarea consumului de carne de curcan, nutriționistul a menționat faptul că acest tip de carne conține triptofan, care este un precursor al serotoninei, neurotransmițătorul responsabil cu rol important în controlul bunei dispoziții și al somnului, motiv pentru care este mai bine ca această carne să fie consumată la cină.

Vezi și: 12 alimente bogate în triptofan, aminoacidul responsabil cu starea de bine

Ficatul aduce un aport important de fier, dar și seleniu, care ajută la cu funcționarea normală a glandei tiroide, precum și vitamina B12, o vitamină care nu se găsește în produsele vegetale, dar care este extrem de importantă pentru sănătate. Acesta se poate consuma o dată pe săptămână, aproximativ 150 de grame, iar modul de preparare recomandat este cel la cuptor, nu prăjit. Mai mult, pentru a elimina gustul ușor amărui pe care îl are ficatul, acesta poate fi fiert puțin în lapte.

Peștele ar trebui să fie foarte prezent în alimentația noastră, mai ales că este o sursă importantă de acizi grași Omega 3. Pe primul loc în ceea ce privește aportul de Omega 3 se află somonul, urmat de sardine, ”care sunt foarte sănătoase, având și un conținut de calciu, dar și proteine de calitate”, a mai spus Popescu.

Consumul de carne, atenționare

Nutriționistul a precizat că în cazul în care sunteți iubitor de carne de pui, nu trebuie să consumați și pielița, oricât de bună vi se pare, ”deoarece aceasta conține colesterol”, motiv pentru care este recomandat să schimbați macazul spre cea de curcan, unde pielea conține ”pe lângă proteine, și o serie de grăsimi sănătoase”, a mai spus Popescu.

Vezi și: Vitamina B12, cobalamina. Care este doza zilnică în funcție de vârstă și ce boli previne. Deficitul poate duce la probleme neuronale

Vitamina B12, cobalamina, este o vitamină esențială de care omul are nevoie, dar pe care corpul nu o poate produce. Aceasta se găsește în produsele de origine animală, precum carne, ficat sau lactate, și lipsește din produsele vegetale, motiv pentru care vegetarienii au nevoie de suplimente din această vitamină.

Vitamina B12, cobalamina, necesar zilnic

În funcție de vârstă, dar și de condiție, necesarul de vitamina B12 poate să varieze, astfel:

- 0-6 luni, 0,4 mcg/zi

- 7-12 luni, 0,5 mcg/zi

- 1-3 ani, 0,9 mcg/zi

- 4-8 ani, 1,2 mcg/zi

- 9-13 ani, 1,8 mcg/zi

- 14-18 ani, 2,4 mcg/zi

- adulți, 2,4 mcg/zi

- femei însărcinate, 2,6 mcg/zi, indiferent de vârstă

- femei care alăptează, 2,8 mcg/zi, indiferent de vârstă.

Vitamina B12, cobalamina, rol în sănătate

Cobalamina joacă un rol-cheie pentru sănătatea noastră și poate contribui la sănătatea oaselor, la formarea globulelor roșii, la nivelul de energie, dar și la starea de spirit. Astfel, o dietă care să conțină și această vitamină sau un supliment din aceasta, în cazul vegetarienilor sau a celor care țin post, vă poate ajuta să aveți un nivel optim de vitamina B12. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Proteinele, necesare pentru creșterea masei musculare. Care este ”supradoza” ce poate avea impact major asupra sănătății

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel