Ce se întâmplă dacă mănânci carne. Care este cea mai bună și care trebuie evitată. Popescu: Atenție la sursa de proveniență

Carnea este o sursă importantă de proteine. Cum trebuie consumată și la ce trebuie să fiți atenți.
Carnea și produsele de origine animală sunt o sursă importată de proteine și minerale, dar și de vitamine, în special vitamina B12, una extrem de importantă pentru sănătate. Chiar dacă suntem în post, există persoane care din motive medicale nu pot să îl urmeze, astfel că subiectul consumului de carne nu este unul controversat, așa cum susține nutriționistul Mario Popescu că este în ultimii ani.
”Consumul de carne, în ultimii ani, a devenit un subiect foarte controversat. Există un trend veganism, în care toată lumea elimină carnea din alimentație, precum și toate produsele de origine animală. În schimb, trebuie să fim conștienți că nu există numai alb și negru, ci și gri. În adoptarea unui stil de viață ar trebui să avem în vedere că un consum regulat ce carne poate să aducă beneficii uluitoare pentru sănătate”, a declarat nutriționistul Mario Popescu, la Vorbește lumea de la Pro TV.
Vezi și: Dislipidemia, cauze, factori de risc și tratament. Nica: Netratată duce la boli grave
Consumul de carne, cât trebuie pe săptămână
Potrivit lui Popescu, carnea roșie - vită și porc - ar trebui consumată o dată pe săptămână. ”Dacă o consumăm așa avem cantitatea de fier de care avem nevoie, iar carnea roșie este importantă în alimentație pentru a preveni anemia și deficitul de fier. Ca opțiuni de carne roșie, recomand vita, care ar trebui consumată cam 100-150 de grame”, a mai spus nutriționistul.
În ceea ce privește carnea de pasăre, în special pieptul de pui, nutriționistul sugerează că este important să cunoaștem proveniența sa.
”Ca variantă la pieptul de pui, recomand cel de curcan, iar consumul să fie de maximum 2 ori pe săptămână, câte 100-150 de grame”, a mai spus acesta, subliniind că indiferent de felul cărnii aceasta trebuie consumată întotdeauna cu salate, pentru că enzimele din aceasta ajută la metabolizarea proteinei animale, dar și cu orez, însă nu în cantitate foarte mare.
În ceea ce privește recomandarea consumului de carne de curcan, nutriționistul a menționat faptul că acest tip de carne conține triptofan, care este un precursor al serotoninei, neurotransmițătorul responsabil cu rol important în controlul bunei dispoziții și al somnului, motiv pentru care este mai bine ca această carne să fie consumată la cină.
Vezi și: 12 alimente bogate în triptofan, aminoacidul responsabil cu starea de bine
Ficatul aduce un aport important de fier, dar și seleniu, care ajută la cu funcționarea normală a glandei tiroide, precum și vitamina B12, o vitamină care nu se găsește în produsele vegetale, dar care este extrem de importantă pentru sănătate. Acesta se poate consuma o dată pe săptămână, aproximativ 150 de grame, iar modul de preparare recomandat este cel la cuptor, nu prăjit. Mai mult, pentru a elimina gustul ușor amărui pe care îl are ficatul, acesta poate fi fiert puțin în lapte.
Peștele ar trebui să fie foarte prezent în alimentația noastră, mai ales că este o sursă importantă de acizi grași Omega 3. Pe primul loc în ceea ce privește aportul de Omega 3 se află somonul, urmat de sardine, ”care sunt foarte sănătoase, având și un conținut de calciu, dar și proteine de calitate”, a mai spus Popescu.
Consumul de carne, atenționare
Nutriționistul a precizat că în cazul în care sunteți iubitor de carne de pui, nu trebuie să consumați și pielița, oricât de bună vi se pare, ”deoarece aceasta conține colesterol”, motiv pentru care este recomandat să schimbați macazul spre cea de curcan, unde pielea conține ”pe lângă proteine, și o serie de grăsimi sănătoase”, a mai spus Popescu.
Vezi și: Vitamina B12, cobalamina. Care este doza zilnică în funcție de vârstă și ce boli previne. Deficitul poate duce la probleme neuronale
Vitamina B12, cobalamina, este o vitamină esențială de care omul are nevoie, dar pe care corpul nu o poate produce. Aceasta se găsește în produsele de origine animală, precum carne, ficat sau lactate, și lipsește din produsele vegetale, motiv pentru care vegetarienii au nevoie de suplimente din această vitamină.
Vitamina B12, cobalamina, necesar zilnic
În funcție de vârstă, dar și de condiție, necesarul de vitamina B12 poate să varieze, astfel:
- 0-6 luni, 0,4 mcg/zi
- 7-12 luni, 0,5 mcg/zi
- 1-3 ani, 0,9 mcg/zi
- 4-8 ani, 1,2 mcg/zi
- 9-13 ani, 1,8 mcg/zi
- 14-18 ani, 2,4 mcg/zi
- adulți, 2,4 mcg/zi
- femei însărcinate, 2,6 mcg/zi, indiferent de vârstă
- femei care alăptează, 2,8 mcg/zi, indiferent de vârstă.
Vitamina B12, cobalamina, rol în sănătate
Cobalamina joacă un rol-cheie pentru sănătatea noastră și poate contribui la sănătatea oaselor, la formarea globulelor roșii, la nivelul de energie, dar și la starea de spirit. Astfel, o dietă care să conțină și această vitamină sau un supliment din aceasta, în cazul vegetarienilor sau a celor care țin post, vă poate ajuta să aveți un nivel optim de vitamina B12. Citește mai departe AICI.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!