Ce se întâmplă dacă nu mănânci carbohidrați câteva zile

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Carbohidrați
Carbohidrați

Mulți oameni urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, deoarece a fost asociată cu pierderea în greutate. Însă, în anumite situații, poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății.

Dietele cu aport scăzut de carbohidrați au devenit populare în ultimii ani, pentru presupusele sale efecte asupra pierderii în greutate. Însă, care sunt consecințele, dacă nu consumi carbohidrați?

În primul rând, acest tip de dietă se concentrează „pe alimentele bogate în proteine ​​și grăsimi”, renunțând la consumul de carbohidrați cu scopul general de a pierde în greutate. În acest sens, „unele diete cu conținut scăzut de carbohidrați pot avea beneficii pentru sănătate dincolo de pierderea în greutate, precum reducerea riscului de diabet de tip 2 și sindrom metabolic” , explică specialiștii Clinicii Mayo.

Cu toate acestea, „o reducere bruscă sau drastică a glucidelor poate provoca efecte secundare temporare”, adaugă ei. Din acest motiv, este convenabil să găsești un echilibru și să alegi cele mai potrivite surse de carbohidrați. 

Cum acționează carbohidrații în organism?

 

Alegerea unei astfel de diete timp de câteva zile poate contribui la pierderea în greutate, deși mulți oameni aleg și această dietă pentru a „schimba obiceiurile alimentare generale”. În orice caz, este recomandabil să consulți un medic nutriționist „înainte de a începe orice dietă pentru a pierde în greutate, mai ales dacă ai o afecțiune, precum diabetul sau bolile de inimă”, avertizează Clinica Mayo.

Și ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi carbohidrați? În general, carbohidrații complecși tind să se digere mai lent și, în plus, „au un efect mai mic asupra glicemiei decât carbohidrații rafinați și oferă și fibre”. 

Pe de altă parte, produsele rafinate sunt adesea adăugate la produsele procesate, cum ar fi pâinea, pastele, fursecurile sau prăjiturile. Organismul folosește carbohidrații „ca sursă principală de energie”, iar în timpul procesului de digestie, „sunt descompuse în zaharuri simple (glucoză) și eliberate în sânge (glucoză din sânge)”, spun experții Clinicii Mayo.

Astfel, insulina este eliberată pentru a „ajuta glucoza să pătrundă în celulele corpului, astfel încât să poată fi folosită pentru energie”. Excesul de glucoză este stocat în ficat și în mușchi, transformând o parte în grăsime. Din acest motiv, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați ajută organismul să „ardă grăsimea stocată pentru energie”.

Ce beneficii aduc sănătății?

 

În ceea ce privește beneficiile sale, acest tip de dietă te poate ajuta să pierzi în greutate „dacă numărul de calorii scade și activitatea fizică crește”. Dacă această dietă este urmată pe o perioadă mai lungă de timp, se poate realiza o scădere mai mare în greutate, dar majoritatea studiilor au relevat că „beneficiile dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați nu sunt foarte mari”. 

De fapt, experții susțin că „s-ar putea să slăbești, deoarece excesul de proteine ​​și grăsimi te ajută să te simți sătul mai mult, ceea ce te ajută să mănânci mai puțin”. 

Pe de altă parte, „dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2 și boli de inimă”, spun ei . În acest sens, orice dietă pentru pierderea grăsimii corporale poate „îmbunătăți nivelul glicemiei și al colesterolului”.

Și care sunt riscurile?

 

Unele dintre efectele dăunătoare asupra sănătății ale reducerii drastice sau eliminării carbohidraților din dietă pot fi: constipație, cefalee sau crampe musculare. De asemenea, „restricția severă a carbohidraților poate determina organismul să descompună grăsimile în cetone pentru energie”, avertizează aceștia. 

Aceasta este o stare metabolică numită cetoză care poate duce la efecte secundare precum „respirație urât mirositoare, cefalee, oboseală și slăbiciune”. Pe de altă parte, efectele pe termen lung asupra menținerii unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați nu sunt încă cunoscute, dar ar putea „provoca deficiențe de vitamine sau minerale și tulburări gastro-intestinale”, concluzionează specialiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel