Cel mai important obicei la care trebuie să renunți dacă ai hipertensiune arterială. Legătura dintre alimentație, stres și hipertensiune arterială

Acest obicei, aparent inofensiv, poate afecta direct sănătatea cardiovasculară și duce la un risc crescut de complicații.
Hipertensiunea arterială este o problemă comună în rândul persoanelor cu tensiune arterială ridicată, cu milioane de rezultate disponibile pe Google. Aceasta este rezultatul circulării sângelui prin artere, ceea ce poate provoca stres asupra arterelor și crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Tensiunea arterială se măsoară în două moduri: presiunea sistolică, care măsoară forța cu care sângele este pompat din inimă și ajunge în artere, și presiunea diastolică, care măsoară forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor în timpul repausului cardiac.
Aceste cifre sunt exprimate în milimetri de mercur (mm HG). O tensiune arterială sănătoasă este sub 120 sistolică și mai mică de 80 diastolică, în timp ce citirile peste 130 sistolică și 80 diastolică sunt considerate ridicate.
Orice valoare mai mare de 130 sau 80 diastolică se califică drept tensiune arterială ridicată (aka hipertensiune arterială). Pentru a reduce tensiunea arterială, este esențial să înțelegeți cele două măsurători și să luați măsuri pentru a vă îmbunătăți sănătatea.
Cel mai important obicei de care trebuie să renunțați dacă aveți tensiune arterială ridicată este să evitați alimentele bogate în sodiu adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi alimentele de restaurant și anumite alimente ultraprocesate.
Alimentele procesate, cum ar fi chipsurile, biscuiții, bomboanele, produsele de patiserie ambalate și sucurile, sunt adesea bogate în sodiu, zaharuri adăugate, grăsimi saturate și conservanți care ajută la prelungirea termenului lor de valabilitate.
Citește și: Pericol ascuns în bucătărie: substanțe toxice în ustensilele din plastic negru. Ce spun experții
Foto: Freepik @buraratn
David L. Katz, specialist în medicină internă și medicină preventivă cu expertiză în nutriție, spune că nu toate procesările sunt rele. Alimentele ultraprocesate conțin ingrediente pe care bucătarii de acasă nu le-ar folosi niciodată, inclusiv aromatizanți, coloranți, texturizanți și emulgatori.
Până la 58% din totalul caloriilor zilnice consumate de americani provin din alimente ultraprocesate, iar cercetările actuale arată o legătură între alimentele ultraprocesate și hipertensiunea arterială.
Alimentele ultraprocesate sunt, de obicei, bogate în sodiu adăugat, care este un factor prevenibil major al variației tensiunii arteriale. De asemenea, acestea tind să furnizeze mai mult zahăr adăugat și grăsimi saturate care pot crește riscul pentru sănătatea inimii și să elimine alimentele integrale din dieta dumneavoastră, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale.
Alt obicei la care trebuie să renunțați dacă aveți tensiune arterială ridicată este să gătiți mai mult acasă, ceea ce poate ajuta la controlul nivelului de sodiu și al altor ingrediente care pot afecta sănătatea inimii.
Prepararea meselor acasă ajută, de asemenea, la controlul altor ingrediente care pot pune probleme sănătății inimii, cum ar fi zahărul adăugat și grăsimile saturate. Există diverse moduri de a găti acasă, cum ar fi ovăzul de peste noapte, salatele sau puiul prăjit cu legume congelate.
Activitatea fizică regulată este, de asemenea, esențială în controlul tensiunii arteriale, deoarece chiar și așa-numitele „activități de agrement” pot avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale.
Cercetările arată că persoanele care se simt stresate în mod cronic sunt cu 61% mai predispuse să aibă tensiunea arterială ridicată decât cele care raportează niveluri scăzute de stres.
Decomprimarea sau relaxarea poate ajuta la scăderea acestor cifre făcând lucruri mici zilnic, cum ar fi o rutină de cinci minute de îngrijire a pielii, o ceașcă de ceai liniștită, fără dispozitive, sau o sesiune de aerisire cu cea mai bună prietenă a ta.
Reducerea consumului de alimente bogate în sodiu adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi alimentele de restaurant și anumite alimente ultraprocesate, este o strategie de top pentru a ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale.
Aceasta ar putea reduce, de asemenea, riscul altor afecțiuni, cum ar fi colesterolul ridicat, diabetul, obezitatea și altele. Alături de activitatea fizică regulată și gestionarea stresului, vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele de sănătate într-un mod care funcționează pe termen lung.
Alimentele ultraprocesate, cum ar fi chipsurile, biscuiții, bomboanele, produsele de patiserie ambalate și sucurile, sunt adesea bogate în sodiu, zaharuri adăugate, grăsimi saturate și conservanți care ajută la prelungirea termenului lor de valabilitate.
David L. Katz spune că nu toate procesările sunt rele, dar alimentele ultraprocesate conțin ingrediente pe care bucătarii de acasă nu le-ar folosi niciodată sau le-ar folosi rar.
Până la 58% din totalul caloriilor zilnice consumate de americani provin din alimente ultraprocesate, iar cercetările actuale arată o legătură între alimentele ultraprocesate și hipertensiunea arterială.
Alimentele ultraprocesate sunt, de obicei, bogate în sodiu adăugat, care este un factor prevenibil major al variației tensiunii arteriale. În plus, consumul de alimente ultraprocesate tinde să furnizeze mai mult zahăr adăugat și grăsimi saturate care pot crește riscul pentru sănătatea inimii și să elimine alimentele integrale din dieta dumneavoastră, ambele factori putând duce la creșterea tensiunii arteriale.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.