Cinci lucruri pe care să le faci după 60 de ani, ca să rămâi sănătos

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Bătrânețe    FOTO: pexels.com
Bătrânețe FOTO: pexels.com

Odată cu înaintarea în vârstă, starea generală de sănătate începe să se deterioreze. Unele probleme de sănătate, spun specialiștii, pot fi evitate, iar pentru asta ei dau câteva sfaturi.

După ce ați trecut de 60 de ani, lucrurile se mai schimbă puțin în viață. Specialiștii ne recomandă o serie de lucruri pe care să le facem, pentru a ne menține starea generală bună și spiritul tânăr, potrivit webmd.com.

1. Păstrați-vă mintea activă. Pe măsură ce îmbătrâniți, păstrați-vă capacitatea de gândire în formă bună. O parte importantă a acestui lucru este să vă asigurați că mintea dvs. rămâne ocupată. Citiți, faceți puzzle-uri, dezegați cuvinte încrucișate, socializați, încercați hobby-uri noi și începeți noi aventuri. Învățați o limbă străină!

2. Antrenați-vă; nu este prea târziu să începeți. La 65 de ani s-ar putea să vă gândiți că cel mai greu lucru pe care trebuie să-l ridicați este telecomanda. Neadevarat! Pierdeți masa osoasă și flexibilitatea cu vârsta, însă formarea constantă a forței musculare și exercițiul fizic vă pot ajuta să vă mențineți sănătoși. Acesta vă va ajuta să vă mențineți mușchii, care sunt în scădere, ceea ce vă va ajuta să evitați căderile și alte accidente.

3. Nu e prea târziu să renunțați la fumat. Dacă v-ați străduit ani de zile să renunțați la obiceul de a fuma, acum e momentul să o faceți. Încă puteți repara sau reduce unele dintre daunele fumatului dacă renunțați.

Studiile arată că persoanele care renunță la fumat chiar și la 65 ani își reduc bolile cardiace și riscul de cancer pulmonar.

4. Nu uitați testele de screening importante. Asigurați-vă că faceți testul de screening pentru densitatea osoasă efectuat la vârsta de 65 de ani, sau mai devreme, dacă aveți un risc crescut pentru osteopenie și osteoporoză pentru osteopenie.

Mulți experți recomandă să faceți o mamografie anual sau la doi ani, pentru a verifica un posibil cancer de sân, atunci când aveți peste 50, până la 74 de ani. Consultați-vă medicul despre ceea ce trebuie să faceți, dacă sunteți mai în vârstă de 74 de ani.

S-ar putea să vi se recomande o altă colonoscopie. Este o procedură prin care se pot descoperi creșteri mici numite polipi, care au potențialul de a se transforma în cancer de colon. Trebuie să faceți testul la fiecare 10 ani sau mai devreme, dacă medicul dumneavoastră găsește polipi.

Pentru un screening pentru cancerul de col uterin, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie de examene pelvine regulate cu teste Papanicolau și HPV și cât de des.

5. Imunizați-vă. Este important să vă vaccinați împotriva gripei în fiecare an. Nu uitați de alte vaccinuri importante. Nu uitați de cel contra pneumoniei sau împotriva zona zoster. Chiar dacî ați avut înainte un episod, specialiștii spun că vaccinul este util.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel