Cinci obiceiuri care ne SCURTEAZĂ viața. La două dintre ele nu s-ar fi gândit NIMENI

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cinci obiceiuri care ne scurteaza viata - FOTO Pexels @lilartsy
Cinci obiceiuri care ne scurteaza viata - FOTO Pexels @lilartsy

Singurătatea, la fel de periculoasă precum fumatul. Ambele scurtează viața cu peste 11 ani, potrivit unor studii americane. 

A avea o viață fericită și sănătoasă este un lucru pe care fiecare dintre noi ni-l dorim, însă viața de zi cu zi, cu multitudinea de activități, unele mai solicitante decât altele ne pot pune în pericol starea de bine.

”Suntem ființe care tânjim după conform, iar acest lucru ne conduce la unele obiceiuri proaste. Mai mult, suntem ființe ale obișnuinței, iar obiceiurile proaste au încă o anumită putere asupra noastră. Dacă ne întoarcem la ele, trebuie luat în calcul că va fi nevoie de multe încercări pentru a scăpa de acestea”, susține psihologul Scott Bea, citat de EatThis.

Potrivit doctorilor există cinci obiceiuri rele care ne pot scurta viața:

1. Fumatul

Studiile arată că fumatul poate reduce cu peste zece ani durata de viață. ”Fumatul este prima cauză de deces care poate fi prevenită în SUA”, spune Timothy McAfee, citat de sursa menționată. ”Trebuie să facem mai mult pentru a educa poporul american cu privire la aceste descoperiri. Femeile pierd acum aproximativ 11 ani din speranța de viață dacă fumează, în timp ce bărbații pierd aproximativ 12 ani”.

2. Statul jos toată ziua

Sedentarismul este unul dintre factorii care ne pot scurta viața. Lucrul la birou, dacă nu este alternat cu mici pauze, pot lăsa urme asupra posturii corporale, și nu numai, dar și asupra vederii, în ciuda faptului că în general putem fi foarte în formă și activi din punct de vedere fizic.

Astfel că sfatul specialiștilor este acela de a nu zăbovi prea mult într-un scaun sau chiar pe canapea, luând în considerare că în ultimii doi ani de zile mulți lucrează în biroul de acasă, ce poate fi unul improvizat.

3. Somnul insuficient

Se cunoaște deja faptul că somnul insuficient este dușmanul siluetei, venind la pachet cu o stare de nervozitatea uneori greu de controlat, mai mult, acesta a fost asociat cu diabetul și bolile de inimă. De altfel, nu medicamentele pentru insomnie sunt soluția pentru a depăși această zonă ci o viață echilibrată.

Vezi și: Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei

4. Stresul

Stresul cronic poate scurta durata de viață la nivel celular, avertizează medicii. ”Stresul este acum pe hartă ca fiind unul dintre cei mai consecvenți predictori ai reducerii lungimii telomerilor”, susține Elissa Epel, doctor în științe. ”Tipul de stres determină cât de mare este efectul său, fiind observată această relație între stres și îmbătrânirea celulară de-a lungul vieții.

Atunci când ne expunem corpul la ani de zile de stări de excitare cronică a stresului, observăm efecte care anulează îmbătrânirea normală, făcând ca telomerii noștri să arate ca și cum ar fi ai unei persoane semnificativ mai în vârstă”, mai spune Epel.

Stresul cronic și legătura cu GLICEMIA. Cauzează apariția infecțiilor din organism

4. Singurătatea

S-a estimat că singurătatea reduce durata vieții cu 15 ani. ”Singurătatea și lipsa conexiunilor sociale au fost asociate cu o reducere a duratei vieții similară cu cea cauzată de fumatul a 15 țigări pe zi sau a celei determinate de obezitate”, susține Vivek Murthy, fost chirurg american. Mai mult, singurătatea a fost asociată cu o creștere a riscului bolilor cardiovasculare, demenței, depresiei sau anxietății.

”La locul de muncă, singurătatea scade performanța, limitează activitatea și afectează alte aspecte ale funcție executive, cum ar fi raționamentul sau chiar luarea deciziilor”, mai afirmă medicul.

Vezi și: Cea mai mare FRICĂ a românilor. Cancerul și alte boli, BĂTUTE de criză, război sau foamete. Cifre SURPRIZĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel