Cinci porții pe zi din aceste alimente îți vor îmbunătăți sănătatea: iată ce trebuie să mănânci

Iată ce ar trebui să consumi zilnic pentru o sănătate mai bună. Cinci porții zilnic au efectul garantat.
Specialiștii ăn nutriție spun că cinci porții de fructe și legume e zi ar putea să ne îmbunătățească sănătatea pe termen lung și chiar să ne prelungească viața.
O analiză a mai multor studii publicate online, de revista Circulation, a constatat că persoanele care consumă zilnic cantitatea recomandată de fructe și legume prezintă un risc mai scăzut de deces precoce, decât persoanele care consumau doar două porții pe zi.
Această categorie de persoane a inclus un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului sau a bolilor respiratorii. Dar porțiile zilnice din alimente ce conțin amidon - cum ar fi mazărea, porumbul sau cartofii - sau din sucurile de fructe, nu păreau să aibă același efect benefic.
Cercetătorii de la Harvard au analizat 66.719 femei și 42.016 bărbați din două studii mari. De asemenea, au inclus o analiză a altor 24 de studii.
Reducerea riscurilor pentru sănătate ca urmare a consumului de fructe și legume a fost observată în toate studiile.
La începutul perioadelor de studiu, participanții nu aveau cancer, diabet și boli cardiovasculare. Li s-a cerut să completeze chestionare dietetice la începutul studiului și la fiecare doi până la patru ani după aceea. În timpul unei urmăriri de aproape 30 de ani, peste 18.000 de participanți au murit.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat două porții de fructe și trei de legume în fiecare zi au avut riscul mai mai mic să moară în timpul perioadei de studiu, comparativ cu cele care au consumat mai puține porții. Și cinci pare să fie numărul magic. Beneficiul s-a înregistrat după ce oamenii au atins cinci porții zilnice.
În comparație cu oamenii care au spus că au mâncat doar două porții de fructe sau legume în fiecare zi, oamenii care au mâncat cinci porții pe zi au avut:
un risc cu 13% mai mic de deces din orice cauză
un risc cu 12% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă sau accident vascular cerebral
un risc cu 10% mai mic de deces din cauza cancerului
un risc cu 35% mai mic de deces din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică.
„Fructele și legumele sunt surse majore de mai mulți nutrienți care sunt strâns legați de o bună sănătate, în special sănătatea inimii și a vaselor de sânge: potasiu, magneziu, fibre și polifenoli [compuși ai plantelor antioxidante]”, explică dr. Daniel Wang, lider autor al studiului și membru al Facultății de Medicină de la Harvard Medical School și Brigham and Women's Hospital.
Cea mai eficientă combinație de fructe și legume printre participanții la studiu a fost două porții de fructe plus trei porții de legume pe zi, pentru un total de cinci porții pe zi.
Cele mai mari beneficii pentru sănătate au provenit din consumul de legume cu frunze verzi (varză, spanac) și fructe și legume bogate în vitamina C și beta caroten (citrice, fructe de pădure, morcovi). Acestea sunt surse primare de antioxidanti care pot juca un rol in prevenirea cancerului, spune dr. Wang.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!