Cititul și jocurile video întârzie apariția bolii Alzheimer

Adisa Codruț |
Data publicării:
Citit
Citit

Cititul, scrisul și jocurile video ar face creierul mai rezistent la apariția bolii Alzheimer, susține un studiu.

Boala Alzheimer ar putea fi întârziată cu 5 ani dacă vârstnicii ar citi, scrie și s-au juca jocuri video. Aceste trei activități cognitive ar face creierul mai rezistent la această afecțiune, susține un studiu realizat de specialiști de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago, SUA.

Unii cercetători consideră că aceste activități întârzie apariția simptomelor cognitive legate de Alzheimer prin îmbunătățirea rezervei cognitive - o rezervă a abilităților de gândire, care este diferită între indivizi, dezvoltată pe durata vieții.

”Am fost încrezător că o activitate cognitivă mai mare va fi asociată cu o vârstă ulterioară a debutului demenței, dar nu eram sigur de dimensiunea asociației. (...)Studiul sugerează că un stil de viață activ din punct de vedere cognitiv poate împiedica simptomele cognitive ale bolii Alzheimer și ale tulburărilor asociate cu câțiva ani și, prin urmare, reduce semnificativ cât timp din viața cuiva este petrecut într-o stare de handicap cognitiv. Am întrebat despre activitățile de stimulare cognitivă de zi cu zi, cum ar fi citirea unui ziar sau carte sau vizitarea unei biblioteci”, afirmă dr. Robert Wilson, autorul principal al lucrării, pentru Medical News Today.

Fiecare dintre cei 1.903 de participanți, cu o vârstă medie de 79,7 ani, au fost întrebați legat de activitatea cognitivă la începutul vieții, singurătatea și participarea la activități sociale, inclusiv vizitarea prietenilor sau a rudelor. S-au făcut evaluări anual timp de 7 ani - verificări clinice anuale, inclusiv evaluarea istoricului medical, examenul neurologic și un set de 19 teste cognitive, precum și o autopsie a creierului după moarte.

457 dintre cei 1.903 de participanți au dezvoltat Alzheimer. Cercetătorii au sesizat că aceia cu cele mai ridicate niveluri de activitate cognitivă la vârstă înaintată au dezvoltat demență la o vârstă medie de 93,6 ani. În schimb, cei cu cele mai scăzute niveluri de activitate cognitivă la bătrânețe au dezvoltat afecțiunea la 88,6 ani.

Cercetătorii mai susțin, în urma analizelor suplimentare că nivelurile de educație, sex, activitatea cognitivă a vieții timpurii, predispoziția genetică la Alzheimer, activitatea socială și singurătatea nu au influențat aproape deloc asupra incidenței Alzheimer. Acest lucru sugerează că activitatea cognitivă în timpul bătrâneții este cel mai semnificativ factor în dezvoltarea afecțiunii, arată Medical News Today.

Studiul științific despre cercetarea specialiștilor de la Universitatea Rush poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel