Colesterol rău, cum îl scazi: de ce să eviți grăsimile solide
Cele mai bune alimente pentru scăderea colesterolului par a fi uleiurile din semințe. Cercetătorii germani au spus că acestea în general, sunt de preferat grăsimilor solide precum untul sau...
Colesteroul rău (LDL) este unul din „inamicii” sănătății în soceitatea actuală, fiind legat de o serie de afecțiuni cardiovasculare. Pentru educerea lui e necesară o simplă schimbare în dietă, spun specialiștii, respectiv înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate.
Multe dintre studiile care au stabilit că grăsimile mono și polinesaturate sunt mai bune pentru lipidele din sânge decât grăsimile saturate au extras o singură sursă de alimente la un moment dat, ceea ce face greu de spus care dintre o multitudine de uleiuri vegetale ar putea fi cele mai benefice.
Lukas Schwingshackl, cercetător la German Institute of Human Nutrition. Într-o lucrare publicată în Journal of Lipid Research din această lună, Schwingshackl și colegii lor au folosit o tehnică emergentă numită meta-analiză de rețea pentru a extrage perspective din studiile publicate asupra efectului diferitelor uleiuri alimentare asupra lipidelor din sânge. Cercetătorii au descoperit că uleiurile din semințe au fost cea mai bună alegere pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească colesterolul.
Echipa lui Schwingshackl a construit o metaanaliză de rețea care arată modul în care diferitele uleiuri și grăsimi solide au fost corelate. Cercetătorii au analizat 55 de studii care datează din anii 1980, care au evaluat efectele consumării aceleiași cantități de calorii din două sau mai multe uleiuri diferite asupra lipidelor din sânge ale participanților. Pentru a fi inclus în analiză, un studiu a trebuit să compare efectul a două sau mai multe uleiuri sau grăsimi (dintr-o listă de 13) asupra LDL a pacienților sau a altor lipide din sânge precum colesterolul total, HDL-colesterolul sau trigliceridele, în cel puțin trei saptamani.
Untul și untura, cea mai proastă alegere
Să presupunem că atât untul, cât și uleiul de floarea soarelui au fost testate împotriva uleiului de măsline. Abordările statistice ale meta-analizei rețelei au permis echipei să deducă o comparație cantitativă între unt și uleiul de floarea soarelui, chiar dacă nu s-au confruntat niciodată în clinică. Schwingshackl a explicat: "Frumusețea acestei metode este că puteți compara o mulțime de intervenții diferite simultan ... și, în final, obțineți un clasament. Puteți spune,„ acesta este cel mai bun ulei pentru acest rezultat specific. " "
În acest studiu, clasamentul final a indicat că, așa cum spun medicii de ani buni: grăsimile solide precum untul și untura sunt cea mai proastă alegere pentru LDL. Cele mai bune alternative sunt uleiurile din semințe. „Uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapiță, șofranul și semințele de in au avut cele mai bune rezultate”, a spus Schwingshackl. "Unii oameni din țările mediteraneene probabil nu sunt atât de mulțumiți de acest rezultat, pentru că ar prefera să vadă ulei de măsline în topul clasamentului. Dar nu este cazul."
Există câteva avertismente importante ale cercetării. Pentru început, a măsurat doar lipidele din sânge. "LDL este un factor de risc cauzal pentru boli coronariene, dar nu este boala coronariană", a spus Schwingshackl. Cu toate acestea, a spus el, ar putea fi dificil să efectueze un studiu care să compare acele rezultate clinice - pentru început, cineva ar trebui să găsească participanți la studiu dornici să mănânce doar un singur tip de grăsime ani de zile.
Metaanalizele prezintă riscul de a induce în eroare combinând mai multe bucăți de date de încredere scăzută într-un clasament fals. În acest caz, de exemplu, nu au existat suficiente dovezi pentru a alege cu încredere un „câștigător” printre uleiurile din semințe. Mai mult, uleiurile cele mai bune la scăderea LDL nu au fost cele mai benefice pentru trigliceride și colesterolul HDL. Cu toate acestea, având în vedere avertismentele corespunzătoare, Schwingshackl este optimist în legătură cu potențialul meta-analizei de rețea care să ajute cercetătorii să sintetizeze studiile clinice disparate în viitor.
Sursa, aici.
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Hipertensiunea ucide peste 10 milioane de oameni pe an. Majoritatea deceselor ar putea fi prevenite
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Oscilațiile de calciu din rinichi pot preveni hipertensiunea
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
EXCLUSIV De ce tinerii ajung să aibă dislipidemie și cât de gravă poate fi. Dr. Monica Trofin Bănescu explică
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
