Colesterolul: secretul pentru a-l menține la un nivel sănătos

Corpul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect. Dar, dacă nivelul lui crește prea mult, acesta se poate lipi de pereții arterelor și le poate îngusta sau chiar bloca. Acest lucru crește riscul pentru...
Colesterolul se deplasează prin sânge pe proteine numite lipoproteine. Un tip, LDL, este uneori numit colesterolul „rău”. Un nivel ridicat de LDL duce la acumularea de colesterol în artere. Un alt tip, HDL, este uneori numit colesterolul „bun”. Acesta transportă colesterolul din alte părți ale corpului înapoi în ficat. Apoi ficatul elimină colesterolul din corp.
Cel mai bun tratament pentru colesterolul ridicat este modificarea stilului de viață, care includ alimentația sănătoasă, controlul greutății și activitatea fizică regulată.
Cum pot reduce colesterolul cu dieta
Modificările stilului de viață pentru inimă includ o dietă pentru scăderea colesterolului.
-Alegeți grăsimi mai sănătoase. Ar trebui să limitați atât grăsimile totale, cât și grăsimile saturate. Nu mai mult de 25-35% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi dietetice și mai puțin de 7% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc nivelul LDL (colesterolului rău) mai mult decât orice altceva din dietă. Se găsește în unele tipuri de carne, produse lactate, ciocolată, produse de patiserie și alimente prăjite și prelucrate.
Grăsimile trans sunt o altă grăsime de slabă calitate, care poate crește LDL și poate reduce HDL (colesterolul bun). Grăsimile trans se găsesc în principal în alimente preparate cu uleiuri și grăsimi hidrogenate, cum ar fi margarina, biscuiții și cartofii prăjiți.
În loc de aceste grăsimi rele, puteți încerca grăsimi mai sănătoase, cum ar fi carnea slabă, nucile și uleiurile nesaturate, cum ar fi uleiurile de rapiță, măsline și șofran.
Limitați alimentele cu colesterol. Dacă încercați să reduceți colesterolul, ar trebui să aveți mai puțin de 200 mg pe zi de colesterol. Colesterolul se găsește în alimente de origine animală, cum ar fi ficatul și alte organe, gălbenușurile de ouă, creveții și produsele lactate din lapte integral.
Consumați multe fibre solubile. Alimentele bogate în fibre solubile vă ajută să împiedicați tractul digestiv să absoarbă colesterolul. Aceste alimente includ:
-Cereale din cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz și tărâțe de ovăz
-Fructe precum mere, banane, portocale, pere și prune uscate
-Leguminoase precum fasole, linte, năut, mazăre cu ochi negri și fasole lima
Consumați multe fructe și legume. O dietă bogată în fructe și legume poate crește compușii importanți care scad colesterolul din dieta ta. Acești compuși, numiți stanoli sau steroli din plante, funcționează ca fibre solubile.
Mâncați pești cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3. Acești acizi nu vă vor scădea nivelul LDL, dar vă pot ajuta să creșteți nivelul HDL. De asemenea, vă pot proteja inima de cheaguri de sânge și inflamații și vă pot reduce riscul de infarct. Peștele care este o sursă bună de acizi grași omega-3 include somonul, tonul (conservat sau proaspăt) și macroul. Încercați să mâncați acești pești de două ori pe săptămână.
Limitați sarea. Ar trebui să încercați să limitați cantitatea de sodiu (sare) pe care o consumați la cel mult 2.300 de miligrame (aproximativ 1 linguriță de sare) pe zi. Aceasta include tot sodiul pe care îl consumați, indiferent dacă a fost adăugat la gătit sau la masă sau deja prezent în produsele alimentare. Limitarea sării nu vă va reduce colesterolul, dar vă poate reduce riscul de boli de inimă, contribuind la scăderea tensiunii arteriale. Vă puteți reduce sodiul alegând în schimb alimente și condimente cu conținut scăzut de sare și „fără sare adăugată” la masă sau în timp ce gătiți.
Limitați alcoolul. Alcoolul adaugă calorii suplimentare, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. A fi supraponderal poate crește nivelul LDL și reduce nivelul HDL. Prea mult alcool vă poate crește riscul de boli de inimă, deoarece vă poate crește tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor. O băutură este un pahar de vin, bere sau o cantitate mică de lichior tare, iar recomandarea este aceea
Bărbații nu ar trebui să aibă mai mult de două băuturi care conțin alcool pe zi
Femeile nu ar trebui să aibă mai mult de o băutură care conține alcool pe zi
Etichetele nutriționale vă pot ajuta să vă dați seama cât de multe grăsimi, grăsimi saturate, colesterol, fibre și sodiu sunt în alimentele pe care le cumpărați, recomandă Medline Plus.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.