Colesterolul urât: ce este și cât de periculos este pentru sănătate

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Colesterol
Colesterol

Colesterolul rămâne unul dintre cei mai „de temut inamici” ai sănătății generale. Un studiu danez a arătat cifre îngrijorătoare ale valorii „colesterolului urât”, la populația adultă.

Cantitatea de colesterol rămas în particule din sânge, așa-numitul „colesterol urât”, este mult mai mare decât se credea anterior. Acest lucru este arătat în noile cercetări ale Universității și ale Spitalului Universitar din Copenhaga. Descoperirea poate avea implicații pentru prevenirea și tratarea viitoare a bolilor cardiovasculare.

Trei sferturi din populația daneză aure valori moderat ridicate ale colesterolului. Dacă nivelul colesterolului este prea mare, riscul de boli cardiovasculare este crescut. Adesea, colesterolul LDL, așa-numitul colesterol rău, este considerat vinovatul. Cu toate acestea, noi cercetări ale Facultății de Sănătate și Științe Medicale de la Universitatea din Copenhaga și ale Spitalul Universitar arată că un tip complet diferit de colesterol poate fi mai responsabil decât s-a presupus anterior. Este vorba despre colesterolul rămas în sânge, cunoscut și sub denumirea de „colesterol urât”.

Colesterolul rămas, surprinzător de mare

Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că cantitatea de colesterol rămas în sângele danezilor adulți este mult mai mare decât se credea anterior. De la vârsta de 20 de ani până la vârsta de 60 de ani, cantitatea din sânge este în continuă creștere, iar pentru multe persoane rămâne la un nivel ridicat pentru restul vieții. „Rezultatele noastre arată că cantitatea de colesterol rămas în sângele danezilor adulți este la fel de mare ca și cantitatea de colesterol rău LDL.

Am arătat anterior că colesterolul rămas este cel puțin la fel de periculos ca și colesterolul LDL în raport cu riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral și este, prin urmare, o creștere tulburătoare", spune profesorul și medicul-șef Børge Nordestgaard de la Universitatea din Copenhaga și Spitalul Universitar din Copenhaga.

Rezultatele se bazează pe date de la persoane din Studiul general al populației din Copenhaga. Un număr de 9.000 de persoane au avut colesterol în particulele de grăsime din sânge, măsurate cu ajutorul unor noi echipamente avansate de măsurare, cunoscute sub numele de „metabolomice". Măsurătorile arată că colesterolul total din sânge constă în părți egale de „urât", „rău" și colesterolul „bun”.

Excesul de greutate și obezitatea, principala cauză

„Studiile anterioare ale Studiului General al Populației din Copenhaga arată că excesul de greutate și obezitatea sunt cauza principală a cantității foarte mari de colesterol rămas în sângele danezilor adulți. În plus, diabetul, genele ereditare și lipsa exercițiilor fizice joacă un rol”, spune unul dintre autori, Mie Balling de la Universitatea din Copenhaga și Departamentul de Biochimie Clinică, Spitalul Universitar din Copenhaga.

În 2018, a fost publicat un mare studiu clinic internațional, controlat, care a arătat clar că atunci când trigliceridele și colesterolul rămas au fost reduse cu ajutorul medicamentelor la persoanele cu niveluri ridicate în sânge, riscul de boli cardiovasculare a fost redus cu 25%.

Greutatea corporală mare, cel mai mare „inamic”

„Descoperirile noastre indică faptul că prevenirea infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral nu ar trebui să se concentreze doar pe reducerea colesterolului rău LDL, ci și pe reducerea colesterolului rămas și a trigliceridelor. Până în prezent, atât cardiologii, cât și medicii de familie s-au concentrat mai ales pe reducerea colesterolului LDL, dar în viitor, accentul va fi, de asemenea, pe reducerea trigliceridelor și a colesterolului rămas”, spune profesorul Børge Nordestgaard.

Conform acestuia, cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a obține cel mai scăzut nivel posibil de colesterol rămas și trigliceride din sânge este de a menține o greutate normală a corpului.

 

Studiul, AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel