Condimentul care combate răceala, previne căderea părului și hidratează pielea

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Chimenul negru. Beneficiile și daunele asupra organismului. Foto: Freepick @jcomp
Chimenul negru. Beneficiile și daunele asupra organismului. Foto: Freepick @jcomp

Acest condiment este cunoscut de multă vreme pentru proprietățile sale benefice asupra organismului.

În acest articol vom vorbi despre chimenul negru, despre proprietățile și beneficiile acestor semințe, dar și despre folosirea uleiului din semințe de chimen în îngrijirea personală și bucătărie.

Chimenul negru poate fi consumat în forma sa pură. Din semințele de chimen se poate obține ulei, care, apoi, este folosit pentru îngrijirea părului și a pielii. De asemenea, poate fi adăugat în salate și smoothie-uri. Cum să-l folosești corect în cosmetologie și bucătărie pentru a-ți diversifica dieta și rutina de frumusețe, dar și pentru a-ți întări imunitatea?  

Un condiment din bucătărie poate fi foarte util pentru combaterea diabetului

În ciuda numelui comun, chimenul obișnuit și chimenul negru sunt două plante diferite care nu au practic nimic în comun, cu excepția asemănării externe.

Chimenul negru, denumit și negrușcă sau negrilică, este o sămânță mică dar cu proprietăți remarcabile de vindecare. Semințele de Nigella sativa au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu activ, atât în medicina ayurvedică, în cea chinezească, cât și în medicina Egiptului și Greciei antice. Semințele de chimen negru sunt folosite în scopuri medicinale, cosmetice și culinare.

Uleiul de chimen negru este produs în sud-vestul Asiei din semințele de chimen negru (nigella sativa) prin presare la rece. Datorită acestui lucru, uleiul își păstrează toate proprietățile benefice și  compoziția bogată de microelemente.

Gustul uleiului de chimen negru este acru și amar. Dacă simți puțină amărăciune, asta înseamnă că uleiul este de înaltă calitate și nu și-a pierdut proprietățile benefice în timpul producției.

Lista celor mai curate fructe și legume. Afinele și ardeii nu sunt pe listă

Beneficiile chimenului negru

Beneficiile semințelor de chimen negru și proprietățile sale medicinale sunt cunoscute încă din Egiptul antic. Se zvonește că Cleopatra folosea ulei de semințe pentru faimoasa ei baie.

Uleiul de chimen negru un antioxidant puternic. De asemenea, are efecte antibacteriene și antiinflamatorii, iar, datorită ingredientului activ timochinonă, poate fi folosit ca analgezic și agent de vindecare a rănilor.

Conține vitaminele A, B și C, precum și calciu, potasiu, magneziu și zinc. Datorită acestui fapt, ajută la o serie de boli, inclusiv tulburări digestive, astm, imunitate slabă, obezitate și, de asemenea, rezolvă multe probleme dermatologice.

Dieta care reduce cu aproape 25% riscul de demență. Cercetător: Chiar și pentru cei cu un risc genetic mai ridicat

Beneficiile chimenului negru pentru femei

Acest superaliment va fi un bun plus în dieta sportivilor și  persoanelor cărora le pasă de sănătatea lor. De ce este util chimenul negru pentru femei? Este prescris pentru durerile severe din timpul menstruației și a sindromului premenstrual. De asemenea, semințele acestei plante sunt capabile să normalizeze fondul hormonal după operații și naștere și chiar să contribuie la o recuperare mai rapidă a bolilor sistemului genito-urinar. Înainte de a lua ulei de chimen negru, te sfătuim să consulți un medic, care îți va indica doza optimă.

Chimenul negru are un gust picant, așa că poate fi adăugat la diverse produse de patiserie și preparate din carne. Atunci când sunt încălzite, semințele de chimen negru eliberează uleiuri esențiale care conferă preparatelor o aromă plăcută.

Recomandăm ca uleiul de chimen negru să nu fie supus tratamentului termic: folosește-l ca dressing pentru salate, sosuri și alte preparate reci, astfel încât își va păstra toate proprietățile benefice.

Cinci reguli pentru normalizarea metabolismului. Ține cont de ele și vei slăbi repede

Combate răcelile. Datorită proprietăților sale antibacteriene, un decoct din semințe de chimen negru ajută la răceli și poate fi folosit în siguranță în locul siropului de tuse, deoarece are efect expectorant.

Nu uita că chimenul negru este un depozit de acizi grași utili (omega-3, omega 6 și omega-9), vitamine și oligoelemente precum fier, zinc, fosfor și calciu. Prin urmare, poți lua un decoct sau ulei de chimen negru pentru prevenirea diferitelor boli.

Hidratează pielea uscată. Uleiul de chimen negru salvează pielea de uscăciune, ajută la netezirea ridurilor și îi dă tenului o strălucire naturală. Se absoarbe rapid, restabilește umiditatea pielii și, datorită proprietăților sale antibacteriene, ajută și la vindecarea acneei și la ameliorarea simptomelor psoriazisului.

Previne căderea părului. În îngrijirea părului, uleiul de chimen negru este, practic, de neegalat. Hrănește perfect părul și previne căderea firelor de păr. Între timp, poți folosi ulei de chimen negru în forma sa pură: aplică-l cu mișcări circulare pe pielea curată. O altă opțiune este să adaugi una sau două picături de ulei în crema ta preferată, deoarece acest lucru îi va spori proprietățile hidratante și antibacteriene.

Transformă-te într-o regină în 20 de minute. Iată ce trebuie să faci

Contraindicațiile uleiul de chimen

Excesul de ulei de chimen poate provoca iritații, uscăciune și descuamare a pielii, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Este suficient să aplici două-trei picături de ulei pe toată fața. 

Consumul chimenului negru și a uleiului  este contraindicat copiilor, persoanelor cu boli cronice ale tractului gastrointestinal (gastrită, ulcer duodenal), cu intoleranță individuală și predispoziție la reacții alergice, precum și femeilor însărcinate. Acestea din urmă sunt expuse riscului unei nașteri premature sau a unui avort, deoarece chimenul negru tinde să provoace contracții musculare.

Când cumperi chimen negru, acordă atenție etanșeității ambalajului,  mirosului și culorii: semințele trebuie să aibă o culoare neagră bogată și să aibă o aromă plăcută picant. Păstrează chimenul negru într-un recipient închis într-un loc răcoros și întunecat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel