Consumul excesiv de alcool, reducere drastică a masei musculare. Ce alte efecte nocive are asupra sănătății

Sonia Baciu |
Data publicării:
consumul excesiv de alcool. FOTO: Freepik @ lunopark
consumul excesiv de alcool. FOTO: Freepik @ lunopark

Consumul excesiv de alcool are o multitudine de efecte nocive asupra sănătății. Între acestea se află și pierderea masei musculare.

Masa musculară este menținută cu ajutorul proteinelor pe care le consumăm, însă odată cu înaintarea în vârstă aportul acestora este mai scăzut, motiv pentru care se ajunge la o slăbiciune musculară, reprezentată de lipsa de forță a mușchilor.

Un studiu recent a arătat că persoanelor care consumă alcool în cantități excesive le crește riscul de a pierde din masa musculară mai târziu în viață, sporind astfel și riscul de fragilitate, notează Medical News Today.

De altfel, tot mai multe dovezi arată că efectele nocive ale consumului de alcool variază de la hipertensiune arterială și boli cardiovasculare la boli hepatice.

”Știm că pierderea mușchilor pe măsură ce îmbătrânim duce la probleme de slăbiciune și fragilitate, așa că acest lucru sugerează un alt motiv pentru a evita consumul de rutină de cantități mari de alcool la vârsta mijlocie și la începutul vârstei a treia.

Consumul de alcool este un factor de risc major modificabil pentru multe boli, așa că am vrut să aflăm mai multe despre relația dintre consumul de alcool și sănătatea musculară pe măsură ce îmbătrânim”, a afirmat dieteticianul Ailsa Welch, profesor de nutriție epidemiologică la University of East Anglia Norwich Medical School.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, alimente permise. Hâncu, dietă corectă și echilibrată: Putem să ne aducem toate aceste vitamine și minerale

Ce spune studiul

Cercetătorii au analizat datele din baza de date a UK Biobank, care conține informații a 500.000 de persoane din Marea Britanie.

Echipa de cercetători au urmărit datele a aproximativ 200.000 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, iar majoritatea subiecților erau de vârstă mijlocie, între 50 și 60 de ani.

Mărimea eșantionului le-a permis cercetătorilor să studieze întreaga gamă de consum de alcool la nivelul populației.

”Acest lucru a însemnat că am putut surprinde bine obiceiurile de consum și că am avut suficiente persoane la intervale mai mari de consum pentru a putea modela efectele la aceste niveluri mai extreme. Acest lucru nu este de obicei”,  a declarat dr. Jane Skinner, epidemiolog și statistician, conducătorul echipei de cercetare.

Oamenii de știință au considerat, de asemenea, ca factori care afectează masa musculară mărimea corporală, aportul de proteine și cantitatea de activitate fizică.

Astfel, rezultatele au indicat faptul că persoanele cu cea mai mică masă musculară consumau 10 unități de alcool sau mai mult pe zi, asta în contextul în care medicii recomandă 2 unități pe zi (150 ml de alcool), în cazul bărbaților, respectiv, o unitate pe zi, pentru femei.

2. -imagine fara descriere- (funny-weak-sportsman-exercising-looking-his-biceps_53061900.jpg)

FOTO: Freepik @koldunova_anna

Potrivit cercetătorilor, 10 unități de alcool reprezintă echivalentul consumului unei sticle de vin sau a 4-5 halbe de bere pe zi.

”Persoanele care doresc să aibă grijă de sănătatea mușchilor lor pot încerca să se asigure că beau doar moderat sau deloc.

Rezultatele noastre le oferă oamenilor un motiv în plus pentru a evita consumul excesiv de alcool, dintre care există deja multe.

De asemenea, oamenii pot vedea că există un răspuns de doză la consumul mai mare de alcool asupra cantității de mușchi pe care o au oamenii”, a explicat dr. Skinner.

Efectele consumului de alcool asupra musculaturii, limitări

În ciuda implicațiilor cercetării, au existat și anumite limitări, precum datele demografice, dare care nu au fost suficient de diversificate, astfel că este nevoie de o monitorizare pe termen lung a efectelor consumului excesiv de alcool.

Efectele pe termen lung pe care le are consumul excesiv de alcool asupra sănătății și calității vieții includ:

- dependența de alcool

- insomnia

- afecțiunile hepatice, precum ciroza

- leziunile cerebrale

- pancreatită

- hemoragii gastro-intestinale

- demența

- creșterea tensiunii arteriale, respectiv de apariție a bolilor cardiovasculare

- creșterea riscului de apariție a diabetului

- risc crescut de comă alcoolică

- subțierea oaselor și risc de fracturi osoase

- risc de a dezvolta anumite cancere, notează Healthline.

Vezi și: Care sunt bolile din spatele degetelor umflate. Retenția de apă, cea mai frecventă cauză

Menținerea masei musculare, metode

Așa cum am menționat deja, masa musculară se formează în urma consumului de proteine de calitate, care variază în funcție de vârstă, sex și statut, de la 13 grame pe zi pentru copiii sub 4 ani la 56 de grame pentru bărbații de peste 19 ani.

Însă există câteva categorii pentru care aportul trebuie să fie mai mare, iar aici intră sportivii, care au nevoie de o doză suplimentară de 25 de game, după activitatea fizică, respectiv persoanele în vârstă, care au nevoie de un un supliment proteic de 25-30 grame la fiecare masă, pentru a putea face față pierderii musculate ce vine odată cu vârsta, notează Every Day Health.

Pe lângă consumul de proteine, specialiștii recomandă prioritizarea odihnei și a recuperării după activitatea fizică, antrenamente fizice de 2-3 ori pe săptămână și, desigur, reducerea consumului de alcool.

În această ultima situație, nutriționistul Lisa Young a oferit câteva secrete care vă pot ajuta să reduceți consumul de alcool.

Astfel, beți numai la masă, iar înainte de a lua al doilea pahar de alcool consumați un pahar de apă, plată sau minerală. În acest mod evitați și deshidratarea, dar este posibil să nu mai doriți al doilea pahar de alcool.

De asemenea, nu țineți alcool în casă, iar când ieșiți în oraș limitați consumul consumul.

Vezi și: Ceaiul care curăță vasele de sânge și susține sănătatea inimii. Lidia Fecioru: Se pot bea cel mult două căni pe zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel