Creşterea în greutate în prima jumătate a vieţii, asociată cu decesul prematur

Creşterea în greutate în jurul vârstelor de 20, 30 şi 40 de ani măreşte cu peste o cincime riscul de deces prematur, sugerează un studiu citat de Press Association.
Specialiştii au descoperit că persoanele care au devenit obeze între 25 şi aproximativ 47 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur şi cu 49% mai ridicat de a muri ca urmare a unor boli de inimă, notează Agerpres.
Totodată, în urma cercetării s-a descoperit că trecerea de la obezitate la o greutate sănătoasă în a doua parte a vieţii poate fi riscantă.
Pentru acest studiu, publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ), experţii au analizat date prelevate de la 36.051 de persoane care aveau 40 de ani sau mai mult la începutul studiului. Participanţii au fost cântăriţi şi măsuraţi iniţial şi le-au menţionat cercetătorilor cât cântăreau la 25 de ani şi cu 10 ani înainte de studiu.
Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 12 ani au fost înregistrate 10.500 de decese.
După eliminarea factorilor ce puteau influenţa rezultatele, specialiştii au descoperit că, în comparaţie cu persoanele cu o greutate sănătoasă, subiecţii care au devenit obezi între vârsta de 25 de ani şi aproximativ 40 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur din orice cauză şi un risc crescut cu 49% de deces din cauza bolilor de inimă.
Persoanele care au slăbit şi au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă în aceeaşi perioadă nu au prezentat un risc crescut de deces prematur. Acest lucru nu a fost însă valabil şi pentru participanţii care au pierdut din greutate la o vârstă mai înaintată. Cei care au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă începând cu vârsta de circa 40 de ani şi mai târziu au prezentat un risc mai mare cu 30% de deces prematur din orice cauză şi un risc mai mare cu 48% de deces în urma bolilor de inimă.
Obezitatea pe parcursul întregii vieţi adulte presupune cele mai mari pericole - un risc de până la 72% de deces prematur, potrivit concluziilor.
''Obezitatea stabilă de-a lungul vârstei adulte, creşterea în greutate din tinereţe până în a doua parte a vieţii şi pierderea din greutate de la vârsta mijlocie până la vârsta adultă târzie au fost asociate cu un risc mai mare de deces'', au concluzionat autorii cercetării.
''Rezultatele implică faptul că menţinerea greutăţii normale de-a lungul vârstei adulte, în special prevenirea creşterii în greutate la începutul celei de-a doua părţi a vieţii, este importantă pentru prevenirea deceselor premature în perioada ulterioară'', au notat oamenii de ştiinţă.
Studiul a fost efectuat în rândul cetăţenilor americani şi a fost condus de o echipă de Facultatea de Sănătate Publică de la Universitatea Huazhong din China.
''Mesajul pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase pe parcursul vieţii nu poate fi mai clar. În urmă cu aproximativ 12 ani, respectatul 'Foresight Report' a uluit pentru prima dată Marea Britanie estimând că a fi gras poate reduce 13 ani de viaţă. Dar, având în vedere creşterea continuă a internărilor în spitale asociate obezităţii, puţine persoane par să fi ascultat'', a declarat Tam Fry, purtător de cuvânt al organizaţiei Forumul Naţional pentru Obezitate (National Obesity Forum) din Marea Britanie, citată de Press Association.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.