Cum să gătești fasolea pentru a nu te balona. Trucul banal dezvăluit de nutriționiști

Cum să gătești fasolea pentru a nu te balona. Iată ce metodă trebuie să folosești.
Fasolea este o masă de bază pentru miliarde de oameni din întreaga lume și una dintre cele mai importante culturi. Bogată în proteine, fibre și vitamine, merită un loc la masa aproape oricărei mese. Fasolea este, de asemenea, greu greu de digerat.
În primul rând, este important să rețineți că ”nu toată lumea este afectată”, spune dieteticianul Su-Nui Escobar. Ea citează un studiu în care mai puțin de jumătate dintre participanți au raportat flatulență după ce au mâncat fasole și doar 11% au făcut-o atunci când au mâncat fasole neagră.
Fasolea, bogată în fibre
Fasolea este bogată în fibre dietetice, un compus vegetal care rezistă digestiei pe măsură ce se mișcă prin tractul digestiv. Aceasta este deosebit de bogată în fibre solubile, un tip de fibre care absorb apa din tractul digestiv pentru a forma o textură groasă, asemănătoare gelului.
Fibrele solubile sunt asociate cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea regularității digestive și gestionarea zahărului din sânge, scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) și îmbunătățirea sănătății inimii, notează Healthline.
Cu toate acestea, creșterea aportul de fibre prea repede poate provoca, de asemenea, efecte secundare negative, inclusiv gaze și balonare.
Odată ce fibrele dietetice ajung la colon, sunt fermentate de bacteriile benefice care trăiesc acolo. Gazul este un produs secundar al acestei fermentații. Consumul de cantități mari de fibre poate provoca, de asemenea, alte simptome adverse, inclusiv diaree, dureri de stomac și disconfort.
Fasolea, bogată în rafinoză
Fasolea conține, de asemenea, un compus numit rafinoză. Este un tip de carbohidrat nedigerabil care se găsește și în alimente precum varza, broccoli și varza de Bruxelles.
Din cauza lipsei unei enzime numite alfa-galactosidază în tractul digestiv uman, rafinoza este, în general, slab digerată. Prin urmare, rafinoza poate trece prin stomac și prin intestinul subțire nedigerată și poate intra în intestinul gros, unde este fermentată de bacteriile intestinale.
Acest lucru duce la producerea de gaze, inclusiv metan, hidrogen și dioxid de carbon, care provoacă flatulență și balonare.
De ce fasolea balonează
Orice gaz pe care îl experimentezi după ce mănânci fasole este probabil din cauza aportului lor ridicat de fibre şi de prezenţa unui zahar complex numit rafinoza, ambele fiind greu de digerat.
”Merge în cea mai mare parte a corpului nedigerată până când ajunge la intestinul gros, unde bacteriile îl descompun, producând gaz metan în acest proces”, spune Escobar, potrivit Fatherly.
Dar fibrele sunt bune pentru organism, în special ca prebiotic pentru a alimenta microbiomul. Astfel încât efectul secundar gazos nu este un defect fundamental al fasolei, ci de fapt un beneficiu deghizat. Deoarece fibrele sunt greu de digerat, adesea ajung în intestinul inferior încă intacte, unde bacteriile bune se hrănesc cu ea și prosperă.
O populație mai diversă de bacterii intestinale permite o digestie mai bună și mai puțină inflamație. Schimbările microbiomului se pot întâmpla rapid ca răspuns la ceea ce mâncăm. Schimbări dramatice au fost observate în cât mai puțin de 24 de ore - cu atât mai mult motiv pentru a consuma alimente bogate în fibre cum ar fi fasolea în mod regulat.
Cum să introduci fasolea în dietă
Escobar recomandă introducerea lentă a fasolei în dieta ta, astfel încât organismul tău să aibă timp să se adapteze la creșterea aportului de fibre. Puteți încerca să înmuiați fasolea uscată timp de 12 ore înainte de a le găti, spune Escobar, citând un studiu realizat în India care a constatat că o înmuiere de 12 ore a lăsat cele mai scăzute niveluri de zaharuri care induc gaz.
”Aruncați apa folosită pentru înmuiere și gătiți fasolea în apă dulce. Acest lucru va ajuta la eliminarea unor oligozaharide (zaharuri care există în fasole care provoacă gaz) care ar fi putut să se strecoare în apă”, spune Escobar.
Escobar spune că gazul este o parte normală, sănătoasă a digestiei. Nu este un motiv de îngrijorare decât dacă vine cu dureri de stomac sau limitează sever activitățile zilnice.
În acest caz, Escobar spune că ați putea lua în considerare consultarea unui medic pentru a exclude intestinul permeabil, sindromul intestinului iritabil (IBS) sau boala Crohn, deoarece persoanele cu aceste afecțiuni sunt sfătuite să evite leguminoasele, care pot declanșa simptome.
Cum mai poți găti fasolea
Există mai multe metode pe care le puteți folosi pentru a reduce gazele provocate de fasole. De exemplu, unele studii arată că înmuierea și gătitul fasolei înainte de a o mânca poate scădea semnificativ conținutul de rafinoză al acesteia și poate ajuta la prevenirea producerii de gaze în colon și a flatulenței ulterioare.
În plus, mai multe produse eliberate fără prescripție medicală conțin enzime digestive, cum ar fi alfa-galactozidaza, pentru a ajuta la ușurarea digestiei fasolei și a altor leguminoase.
Mai multe studii au constatat că aceste produse pot diminua gazele cauzate de consumul de alimente bogate în rafinoză, cum ar fi fasolea.
În plus, creșterea lentă a aportului de alimente bogate în fibre și consumul de apă din abundență pentru a rămâne hidratat pot ajuta organismul dumneavoastră să se adapteze și să atenueze efectele secundare precum gazele și balonarea.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.