Cum te poate duce soacra la depresia post-partum. Radu Leca: Acel om este toxic, indiferent cine o recomandă

Sonia Baciu |
Data publicării:
cum te poate duce soacra la depresia. FOTO: Freepik @Drazen Zigic
cum te poate duce soacra la depresia. FOTO: Freepik @Drazen Zigic

De ce ai nevoie pentru a scăpa de o persoană toxică din relația de familie.

Prezența unei persoane toxice în apropierea tinerei familii poate avea un impact major asupra stării psihoemoționale a proaspetei mame, iar acest lucru se poate vedea atât în relația dintre cei doi părinți, cât și în ceea ce ține de copil.

”Când accepți o persoană toxică lângă tine, ca proaspătă mamă, atât timp cât tu știi că ea este recomandată de o altă persoană ce pentru tine reprezintă ceva deosebit, respectiv O accept pe soacră-mea ca să nu îl supăr pe bărbatul meu!

Această noțiune este una controversată. Nu ai cum să accepți un om toxic lângă tine și copilul tău dacă tu conștientizezi că acel om este toxic, indiferent cine o recomandă.

Trebuie să vezi cum o dai la o parte, cum o îndepărtezi, ca să nu intri în depresie post-partum că e soacra”, a declarat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie, subliniind că sunt multe situații în care proaspetele mame trec prin aceste episoade, cu efecte vizibile asupra copilului, mai exact prin pierderea laptelui matern.

În acest sens, invitata sa, psihologul Cristina Dimitrescu a punctat câteva aspecte foarte importante, aplicabile, de altfel, în orice situație.

”Pentru asta înseamnă că ai nevoie să te cunoști foarte bine, să fii foarte conștient de cum ești, ce nevoi ai.

Asta înseamnă abilități de comunicare, astfel încât nici să îl pui pe tată la mijloc, Alege tu, între mine și maica-ta!

Și asta necesită niște abilități speciale care se pot educa, se pot învăța, cu condiția ca acel cuplu să fie, într-adevăr, asumat, iar ambii parteneri să se cunoască unul pe celălalt”, a spus Cristina Dimitrescu.

3. -imagine fara descriere- (family-young-parents-with-newborn-home_18178200.jpg)

Părinți proaspeți. FOTO: Freepik @user13216326

La rândul său, psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru susține că acest tip de cuplu este unul ideal, care există, însă într-un număr restrâns.

”Există, dar sunt puține. (...) Nu neapărat că nu se ceartă, că până la urmă și conflictul își are rolul lui într-un cuplu, într-o relație.

Într-un conflict iese și lucrurile mai puțin bune și începi să îl cunoști pe celălalt și să vezi cu cine ai de a face: crizele de furie, de isterie, reacțiile imediate. Este o modalitate de a-l cunoaște pe celălalt”, a spus Ramona Dumitru, moment în care Radu Leca a completat că ”întotdeauna când îți dorești un ideal, ajungi să creezi acel ideal”, deși cuplul ideal, cuplul perfect nu există.

Vezi și: Migrena, boala cu predispoziție genetică ce afectează mai ales femeile. Pană: O boală neurologică foarte complexă

Depresia post-partum, ”corupe prin seducție”

Întrebată dacă depresia post-partum ajunge să ”corupă prin seducție”, psihologul Cristina Dimitrescu afirmă că aceasta poate fi și un moment de singurătate aleasă.

”Poate să fie un moment în care să fii lăsat singur și ai nevoie de singurătate, fără să îți dai seama, aici cred că vine seducția, că de fapt am trecut prin procesul sarcinii, concepției sarcinii, pentru că și sarcina este un proces destul de consumator, ajungi să îți dai seama că ești foarte obosită”, a spus psihologul.

În completare, Radu Leca susține că toate resursele mamei, a viitoarei mame, se duc către copil.

”Dar, este un element despre care puțini specialiști discută franc. Nu avem de-a face doar cu instituția denumită resursă organică, avem de a face cu o instituție, autoritate, denumită instituția psihoemoțională, respectiv totalitatea resurselor psihoemoționale ce se transmit în procesul de realizare fătului: Cum a fost conceput, când a fost conceput, de cine a fost conceput? Ce tipuri de emoții au stat la baza ideii de concepere? Cum era tatăl în ziua conceperii? Ce a făcut până atunci?

În popor se spune Ce păcate a avut taică-su? Ce simplă e vorba asta, dar tot de psihologie ține, respectiv, Cât de încărcat sună mai complicat, dar este aceeași vorbă de acum 400 de ani. Contează ce păcate a avut taică-su. Iar taică-su se transpune psihologic și psihoterapeutic în noțiunea concretă denumită Ce probleme afective sau psihoemoționale a avut în desfășurare, a  dezvoltat sau au apărut la tatăl biologic și la mama biologică în momentul conceperii?  Cât de complicat sună”, spune Radu Leca.

De asemenea, Cristina Dimitrescu afirmă că ”sună științific”, dar fiecare dintre părinți vine cu ”bagajul lui” într-o relație, ”cu dulapul lui plin de schelete, avem în urma noastră generații, iar noi suntem varianta îmbunătățită a mamei, a tatălui, a experiențelor din spate”.

Totodată, Radu Leca se întreabă dacă mama este influențată de bagajul cu care a venit tatăl în relația lor, iar replica psihoterapeutului Ramona Dumitru este una clară: Absolut.

”Prin  manifestările comportamentale. Un exemplu, cuplu, proaspăta mămică, partenerul, cum e tradiția la noi, să dea de băut, a venit acasă după trei zile.

Femeia a ajuns acasă, de la spital, și el a venit după trei zile, foarte bucuros. Ce gânduri și-a făcut proaspăta mămică despre tatăl copilului ei: Dacă în ziua în care am născut, în perioada în care aveam mai mare nevoie de tine să mă ajuți, ce va fi pe viitor? (...) Într-un caz fericit, ai luat copilul și ai plecat, iar într-un caz nefericit trăiești cu speranța că el se va schimba, îi găsești scuze, probabil că a avut un șoc, a intrat el în depresie”, spune Ramona Dumitru.

Depresia post-partum la bărbați

De altfel, subiectul depresiei post-partum la bărbați, deși aceasta există, este prea puțin discutată, dezbătută ori văzută.

”Este foarte real, poate nu apare atât de repede ca la mămici, pentru că uneori trebuie un proces mai îndelungat, să treacă mai mult timp, având la bază lipsa conexiunii cu partenerul, soția rămâne doar în rolul de mamă,  dar dacă trec 3 luni, 6 luni, un an, și tu rămâi doar pe post de furnizor de bani, pentru familie, dar vrei să te implici.

Însă majoritatea sunt foarte speriați în momentul în care apare copilul, iar în momentul în care nu te vezi util, că a aduce bani acasă este ceva normal, dar dacă nu ești văzut decât ca o sursă financiară, nu te mai ia nimeni în brațe, nu te mai simți util, iar bărbații au această nevoie, de a se utili”, a mai spus psihologul Cristina Dimitrescu.

Vezi și: Depresia post-partum și cum înveți să fii mamă. Ce se întâmplă în primele 14 zile după ce naști. Radu Leca: Te lovește partea "minunată" a familiei. Cine m-a pus să-l aleg și să mai fac și copil

Mai multe în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel