Dansul: de ce ar trebui să îl practice mai mult bătrânii

Angela Sabău / 19 oct 2019 / 22:42
Relațiile sociale îi ajută pe bătrâni
Relațiile sociale îi ajută pe bătrâni

Dansul pare că are cel mai evident efect de menținere a mobilității persoanelor în vârstă. Ultimul studiu arată rezultate surprinzătoare asupra bătrânilor.

Un nou studiu publicat în Jurnalul Scandinav de Medicină și Știință în Sport a examinat efectele potențiale ale 16 tipuri diferite de exerciții pentru reducerea dizabilității în viață de zi cu zi la femeile în vârstă.

Studiul prospectiv a înscris la început 1.003 de femei japoneze mai în vârstă, care nu aveau dizabilotăți în executarea activităților zilnice. În cadrul sondajului de bază, toți participanții au fost întrebați dacă au participat sau nu la oricare din cele 16 tipuri de exerciții, printr-un interviu față în față.

Participanții au fost urmărițipe parcursul a opt ani de studiu. Cercetătorii au definit incapacitatea de a face diferite activități zilnice ca o dependență în cel puțin o sarcină zilnică (mers, mâncare, îmbăiat, îmbrăcat sau toaletă).

Dansul schimbă mobilitatea

Dizabilitatea în activitățile zilnice a fost observată la 130 de participanți (13%) în timpul monitorizării. După ajustarea rezultatelor cu datele celor care au făcut dans în această perioadă, rezultatul a fost asociat cu o probabilitate semnificativ mai scăzută, cu 73%, de a dezvolta dizabilitatea în activitățile zilnice. Nu au existat asocieri semnificative între alte tipuri de exerciții și dizabilitatea de a face activitățile de zi cu zi.

„Deși nu este clar de ce, dansul singur a redus riscul de dizabilitate în activitățile zilnice. Dansul necesită nu numai echilibrul, forța și capacitatea de anduranță, ci și abilitatea cognitivă: adaptabilitatea și concentrarea pentru a se deplasa în funcție de muzică și partener, simț artistic pentru mișcare grațioasă și fluidă. Și memorie pentru coregrafie”, a spus autorul principal, Dr. Yosuke Osuka, de la Institutul Metropolitan de Gerontologie din Tokyo. „Credem că aceste diferite elemente pot contribui la superioritatea dansului în menținerea unei capacități mai mari a rezolvării activităților zilnice.”

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy