De ce femeile sunt mai predispuse la Alzheimer decât bărbații

Femeile de vârstă mijlocie au o probabilitate mai mare decât bărbații să prezinte schimbări în creier legate de boala Alzheimer.
”Aproximativ două treimi dintre persoanele care trăiesc cu Alzheimer sunt femei, iar gândirea generală a fost că femeile au tendința să trăiască mai mult timp”, susține autoarea unui studiu, Lisa Mosconi de la Weill Cornell Medicine, New York, într-un comunicat al Academiei Americane de Neurologie.
85 de femei și 36 de bărbați cu o vârstă medie de 52 de ani, care nu aveau deficiențe cognitive, au participat la cercetare. Acestora le-a fost făcute tomografii cu emisie de pozitroni (PET) pentru a vedea dacă au plăci amiloid-beta în creier, un biomarker asociat bolii Alzheimer, dar și RMN-uri.
Concluziile: cercetătorii au comparat femeile și bărbații din patru domenii cheie ale sănătății creierului pentru a evalua riscul lor de a avea biomarkeri Alzheimer - volumele de materie gri și albă în creier, nivelurile de plăci amiloid-beta și rata cu care creierul metabolizează glucoza. Au descoperit că, în medie, femeile au avut cu 30% mai multe plăci beta-amiloide în creier, metabolismul glicemiei era cu 22% mai mic decât la bărbați.
Studiul, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-