De ce femeile sunt mai predispuse la Alzheimer decât bărbații

Florina Pop / 16 iul 2020 / 11:43

Femeile de vârstă mijlocie au o probabilitate mai mare decât bărbații să prezinte schimbări în creier legate de boala Alzheimer.

”Aproximativ două treimi dintre persoanele care trăiesc cu Alzheimer sunt femei, iar gândirea generală a fost că femeile au tendința să trăiască mai mult timp”, susține autoarea unui studiu, Lisa Mosconi de la Weill Cornell Medicine, New York, într-un comunicat al Academiei Americane de Neurologie.

85 de femei și 36 de bărbați cu o vârstă medie de 52 de ani, care nu aveau deficiențe cognitive, au participat la cercetare. Acestora le-a fost făcute tomografii cu emisie de pozitroni (PET) pentru a vedea dacă au plăci amiloid-beta în creier, un biomarker asociat bolii Alzheimer, dar și RMN-uri.

Concluziile: cercetătorii au comparat femeile și bărbații din patru domenii cheie ale sănătății creierului pentru a evalua riscul lor de a avea biomarkeri Alzheimer - volumele de materie gri și albă în creier, nivelurile de plăci amiloid-beta și rata cu care creierul metabolizează glucoza. Au descoperit că, în medie, femeile au avut cu 30% mai multe plăci beta-amiloide în creier, metabolismul glicemiei era cu 22% mai mic decât la bărbați.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy