De ce fentăm uneori ora de culcare, deși știm că vom regreta a doua zi

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Lumina albastră afectează somnul
Lumina albastră afectează somnul

O cercetătoare studiază în State motivele pentru care oamenii optează să amâne ora de culcare, cu toate că știu că vor regreta gestul a doua zi.

Yijun Lin, doctorand la Universitatea din Florida, SUA, cercetează de ce oamenii stau până târziu și nu se culcă, deși sunt conștienți că vor regreta decizia lor a doua zi. ”Amânarea la culcare este atât de obișnuită, dar studiile sale sunt în stadiu foarte timpuriu. (...) Eram atât de curioasă de ce a apărut acest fenomen”, afirmă Lin.

În urma analizei datelor oferite de cei 400 de participanți, Yijun Lin a constatat că acele vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au fost cei care au tot amânat ora de culcare. Potrivit cercetătoarei, deși diferențele individuale pot contribui, subversarea propriilor obiective de somn poate fi privită cel mai bine ca o problemă socială. În timp ce jonglăm cu munca și cu cerințele personale, „mulți oameni spun că au amânare la culcare, deoarece nu au suficient timp pentru ei”, a spus ea.

Privarea de somn, fie ea și intenționată, nu e fără efecte asupra sănătății fizice și psihice.

”Există un impact uriaș asupra sănătății noastre, atât fizic, cât și mental”, a spus ea. „Poate fi un ciclu vicios: dacă aveți un somn prost, în a doua zi este posibil să stați mai prost cu autocontrol și să tărăgănați și ora de culcare”, mai spune cercetătoarea.

Ea recomandă evitarea activităților precum jocurile care provoacă entuziasm și rezistența tentației de a medita asupra lucrurilor negative care s-au întâmplat în timpul zilei.  Potrivit acesteia, s-ar putea să nu vă atingeți întotdeauna obiectivul înainte de culcare, însă, în acele nopți când tot amânați ora de culcare ”poate fi util să acceptați acest comportament în loc să te simți vinovat că nu v-ați culcat mai devreme. Această emoție negativă, de asemenea, nu este bună pentru sănătatea noastră”, arată medicalxpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel