De ce nu este bine să bem cafeaua SEARA. Vlad Ciurea: Una dintre cauzele bolii Alzheimer este suprasolicitarea creierului

Neurochirurgul Vlad Ciurea nu recomandă consumul cafelei după ora 17.00 doar pentru a rezista mai mult la programul prelungit.
Neurochirurgul Vlad Ciurea pune accent pe micile bucurii de care fiecare dintre noi trebuie să ținem cont pentru o bună funcționare a creierului, mai ales în contextul în care acesta a devenit tot mai suprasolicitat.
”Vrem - sau ni se cer - prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să 'întindem' timpul pentru performanțe de scurtă durată.
Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.
Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.
Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.
Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică.
Iată ce putem da creierului:
- O melodie (mie de exemplu îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias)
- O carte bună
- O discuție bună
- O emisiune bună - fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut
- Un răsărit de soare.
Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele!”, a scris prof. Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.
Cine se trezeşte de dimineaţă, departe ajunge
Aceasta este o vorbă din popor, pe care Vlad Ciurea o pune în practică de zeci de ani, subliniind în același timp cât de benefic este trezitul cât mai de dimineață.
”Trezirea trebuie să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiţi. E foarte important ca micul dejun să fie luat în linişte. „Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o agitaţie în jurul mesei. Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în general o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie”, a spus prof. Vlad Ciurea. (Citește mai departe AICI).
Vezi și: Vlad Ciurea, despre prevenție. ”Sunt foarte multe lucruri care depind de noi”
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.