De ce nu este bine să bem cafeaua SEARA. Vlad Ciurea: Una dintre cauzele bolii Alzheimer este suprasolicitarea creierului

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cafeaua si efectele asuprea creierului. FOTO Pexels @Karolina Grabowska
Cafeaua si efectele asuprea creierului. FOTO Pexels @Karolina Grabowska

Neurochirurgul Vlad Ciurea nu recomandă consumul cafelei după ora 17.00 doar pentru a rezista mai mult la programul prelungit. 

Neurochirurgul Vlad Ciurea pune accent pe micile bucurii de care fiecare dintre noi trebuie să ținem cont pentru o bună funcționare a creierului, mai ales în contextul în care acesta a devenit tot mai suprasolicitat.  

”Vrem - sau ni se cer - prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să 'întindem' timpul pentru performanțe de scurtă durată.

Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.

Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.

Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.

Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică.

Iată ce putem da creierului:

- O melodie (mie de exemplu îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias)

- O carte bună

- O discuție bună

- O emisiune bună - fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut

- Un răsărit de soare.

Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele!”, a scris prof. Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook. 

Cine se trezeşte de dimineaţă, departe ajunge

Aceasta este o vorbă din popor, pe care Vlad Ciurea o pune în practică de zeci de ani, subliniind în același timp cât de benefic este trezitul cât mai de dimineață.

”Trezirea trebuie să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiţi. E foarte important ca micul dejun să fie luat în linişte. „Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o agitaţie în jurul mesei. Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în general o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie”, a spus prof. Vlad Ciurea. (Citește mai departe AICI). 

Vezi și: Vlad Ciurea, despre prevenție. ”Sunt foarte multe lucruri care depind de noi”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel