Vlad Ciurea, despre prevenție. ”Sunt foarte multe lucruri care depind de noi”

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vlad Ciurea, despre preventie. FOTO Pexels @ Jess Bailey Design
Vlad Ciurea, despre preventie. FOTO Pexels @ Jess Bailey Design

Medicul Vlad Ciurea susține că ”întotdeauna e bine să previi”. 

Prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, susține că prevenția este cea care ar trebui să fie ”literă de lege” pentru fiecare dintre noi, mai mult, că este foarte important să fim atenți la sănătatea noastră. De altfel, a dat și câteva sfaturi în acest sens. 

”Este extrem de important să avem grijă de sănătatea noastră. Chiar dacă 'suntem bine' și 'suntem tineri'... Întotdeauna e bine să previi!  Sunt foarte multe lucruri care depind de noi. Putem să ne îngrijim și de fizic, și de psihic, dacă ne dorim cu adevărat.

Câteva recomandări pe care le reiau:

Ce alimente sunt recomandate pentru creier? Carne slabă (pește, curcan), legume, fructe. Verdețuri. Totul cât mai proaspăt, cât mai puține produse congelate și procesate. Dulciuri: miere sau ciocolată amăruie.

Odihnă (VITAL!), oxigen, apă, mișcare în parc, în natură.

Socializare. Pe cât posibil, cu persoane pozitive. Renunțarea la programele de știri care induc panică și anunță numai nenorociri. Înlocuirea lor cu documentare despre lumea largă sau despre natură. Sau cu lecturi. Sau cu rebus. Optimism. Zâmbet”, a scris prof. Vlad Ciurea pe contul său de socializare, încheind cu un proverb arab. „Cel care are sănătate, are speranţă, iar cel care are speranţă, are totul!”

Cine se trezeşte de dimineaţă, departe ajunge

Aceasta este o vorbă din popor, pe care Vlad Ciurea o pune în practică de zeci de ani, subliniind în același timp cât de benefic este trezitul cât mai de dimineață.

”Trezirea trebuie să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiţi. E foarte important ca micul dejun să fie luat în linişte. „Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o agitaţie în jurul mesei. Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în general o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie”, a spus prof. Vlad Ciurea. (Citește mai departe AICI). 

Cum să abordăm provocările actuale

Vlad Ciurea a oferit câteva sfaturi pentru a putea trece cât mai bine peste perioada actuală, în care cu toții trecem prin atacuri de panică, mai mult sau mai puțin conștiente. De altfel, acesta a pus accent pe ”puterea minții”, cea care ne poate să ”vindece” mai mult decât medicamentele.

”Comanda supremă, bijuteria, creierul e dereglat. Iar dereglându-se creierul toate pleacă în jos și nu mai funcționează în condiții normale. Noi trebuie să ne facem treaba, să fim capabili, oriunde suntem în serviciu, să discutăm cât mai puțin, dar nu în sens rău, cât mai puțin în sensul că să continuăm să lucrăm în condiții cât mai bune și să rămânem cu ceea ce ne-a dat Dumnezeu, cu această bijuterie întreagă. Întrebarea este dacă putem sau nu putem”, a spus medicul în cadrul podcastului ”Fain și Simplu”, realizat de Mihai Morar.

Vezi și: Ciocolata neagră, beneficii și proprietăți. Mănâncă 30g de ciocolată cu 85% cacao și vei fi mai FERICIT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel