De ce plângem când tăiem CEAPĂ. TREI trucuri care te scapă de LACRIMI: Pune ceapa în congelator
De ce plângem când tăiem ceapa? Explicația neștiută și trucurile care te ajută să nu mai lăcrimezi.
Nu de puține ori ai lăcrimat când ai curățat sau tăiat ceapa, un lucru neplăcut pentru fiecare dintre noi. Totuși, de ce anume plângem?
Ei bine, ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care formează acizii sulfenici în celulele componente ale ei.
Atunci când tai ceapa, enzimele încep să se separe pentru a începe amestecarea şi produc propantiol S-oxid, care este un compus cu sulf volatil. Asta face ca ochii tăi să lăcrimeze.
Acidul sulfuric cauzează o senzaţie de arsură în ochi şi acest lucru face la rândul său ca glandele secretoare de lacrimi să se activeze.
Ce să faci să nu mai lăcrimezi. Trucul cu ceapa în congelator, miracol
Există o mulțime de trucuri în bucătărie care-ți pot ușura activitățile zilnice.
Dacă vei pune ceapa în congelator cu 10 minute înainte de a o curăța, atunci nu îți vor mai da lacrimile. Este un truc simplu și eficient pe care l-ai putea încerca și tu.
Prin refrigerare, enzimele îngheaţă şi producţia de propantiol S-oxid este oprită, iar astfel ochii nu vor mai lăcrima.
Ce să mai faci ca să nu plângi când tai ceapa?
1. Apa este cel mai bun aliat. Putem alege să ţinem ceapa sub un jet de apă atunci când o curăţăm.
2. Tăiaţi capetele cepei la final. Cu toții suntem tentați că tăiem capetele înainte, însă acestea conţin cea mai mare concentrație a substanței care provoacă lăcrimarea ochilor.
Efectele benefice pe care le are în organism ceapa roșie. Atenție, unele simptome pot fi agravate
Fiecare soi de ceapă oferă propria sa savoare diferitelor feluri de mâncare, însă ceapa roșie are un gust special. Indiferent dacă e murată sau tăiați în salată proaspătă, o ceapă roșie poate fi savurată în nenumărate moduri.
Iată ce se întâmplă exact când mănânci ceapă roșie
1. Ar ar putea agrava refluxul acid
Ceapa poate declanșa simptome de reflux acid, care apare atunci când acidul din stomac se strecoară înapoi în esofag și provoacă o senzație de arsură în piept. În general, este cel mai bine pentru persoanele care sunt predispuse la reflux acid să se ferească de ceapă, alimente picante, citrice, alcool și roșii.
2. Poate avea un efect antibacterian
Există destul de multe dovezi care ar sugera că ceapa are un efect antibacterian asupra organismului, cercetările sugerând că au capacitatea de a combate bacteriile dăunătoare, inclusiv E. coli și S. aureus. Un studiu în eprubetă a constatat chiar că un compus din ceapă numit quercetină poate inhiba creșterea unei anumite bacterii numite H. pylori care sunt asociate cu ulcerul gastric. Nu sugerăm că ceapa roșie ar putea să te protejeze de E. coli sau să prevină ulcerul stomacal, cu toate acestea, se crede că legumele din rădăcină au proprietăți de combatere a bacteriilor.
3. Poate accentua simptomele IBS
Sindromul intestinului iritabil este o tulburare care afectează intestinul gros, provocând crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și chiar diaree sau constipație. Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Family Medicine and Primary Care, ceapa este doar un aliment care poate agrava simptomele. S-a descoperit că usturoiul și cafeaua provoacă simptome adverse.
4. Ceapa roșie ar putea ajuta la controlul zahărului din sânge
Consumul regulat de ceapă roșie vă poate ajuta să reglați nivelul zahărului din sânge, ceea ce este ceva foarte important pentru cei care au diabet de tip 2 sau prediabet. Un mic studiu publicat în Environmental Health Insights a constatat că consumul a 100 de grame de ceapă roșie proaspătă a redus nivelul de zahăr din sânge cu aproximativ 40 mg/dl după patru ore la cei care au avut diabet de tip 2.
Există chiar dovezi care sugerează că compusul de quercetină din ceapă poate interacționa cu celulele din intestinul subțire, pancreas și ficat, care pot ajuta la controlul reglării zahărului din sânge în întregul organism.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
