De ce plângem când tăiem CEAPĂ. TREI trucuri care te scapă de LACRIMI: Pune ceapa în congelator

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce plangem cand taiem ceapa - Foto: Pexels @Markus Production
De ce plangem cand taiem ceapa - Foto: Pexels @Markus Production

De ce plângem când tăiem ceapa? Explicația neștiută și trucurile care te ajută să nu mai lăcrimezi.

Nu de puține ori ai lăcrimat când ai curățat sau tăiat ceapa, un lucru neplăcut pentru fiecare dintre noi. Totuși, de ce anume plângem?

Ei bine, ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care formează acizii sulfenici în celulele componente ale ei.

Atunci când tai ceapa, enzimele încep să se separe pentru a începe amestecarea şi produc propantiol S-oxid, care este un compus cu sulf volatil. Asta face ca ochii tăi să lăcrimeze.

Acidul sulfuric cauzează o senzaţie de arsură în ochi şi acest lucru face la rândul său ca glandele secretoare de lacrimi să se activeze. 

Ce să faci să nu mai lăcrimezi. Trucul cu ceapa în congelator, miracol

 

Există o mulțime de trucuri în bucătărie care-ți pot ușura activitățile zilnice.

Dacă vei pune ceapa în congelator cu 10 minute înainte de a o curăța, atunci nu îți vor mai da lacrimile. Este un truc simplu și eficient pe care l-ai putea încerca și tu.  

Prin refrigerare, enzimele îngheaţă şi producţia de propantiol S-oxid este oprită, iar astfel ochii nu vor mai lăcrima.

Ce să mai faci ca să nu plângi când tai ceapa?

1. Apa este cel mai bun aliat. Putem alege să ţinem ceapa sub un jet de apă atunci când o curăţăm. 

2. Tăiaţi capetele cepei la final. Cu toții suntem tentați că tăiem capetele înainte, însă acestea conţin cea mai mare concentrație a substanței care provoacă lăcrimarea ochilor.

Efectele benefice pe care le are în organism ceapa roșie. Atenție, unele simptome pot fi agravate

 

Fiecare soi de ceapă oferă propria sa savoare diferitelor feluri de mâncare, însă ceapa roșie are un gust special. Indiferent dacă e murată sau tăiați în salată proaspătă, o ceapă roșie poate fi savurată în nenumărate moduri.

Iată ce se întâmplă exact când mănânci ceapă roșie

1. Ar ar putea agrava refluxul acid

Ceapa poate declanșa simptome de reflux acid, care apare atunci când acidul din stomac se strecoară înapoi în esofag și provoacă o senzație de arsură în piept. În general, este cel mai bine pentru persoanele care sunt predispuse la reflux acid să se ferească de ceapă, alimente picante, citrice, alcool și roșii.

2. Poate avea un efect antibacterian

Există destul de multe dovezi care ar sugera că ceapa are un efect antibacterian asupra organismului, cercetările sugerând că au capacitatea de a combate bacteriile dăunătoare, inclusiv E. coli și S. aureus. Un studiu în eprubetă a constatat chiar că un compus din ceapă numit quercetină poate inhiba creșterea unei anumite bacterii numite H. pylori care sunt asociate cu ulcerul gastric. Nu sugerăm că ceapa roșie ar putea să te protejeze de E. coli sau să prevină ulcerul stomacal, cu toate acestea, se crede că legumele din rădăcină au proprietăți de combatere a bacteriilor.

3. Poate accentua simptomele IBS

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare care afectează intestinul gros, provocând crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și chiar diaree sau constipație. Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Family Medicine and Primary Care, ceapa este doar un aliment care poate agrava simptomele. S-a descoperit că usturoiul și cafeaua provoacă simptome adverse.

4. Ceapa roșie ar putea ajuta la controlul zahărului din sânge

Consumul regulat de ceapă roșie vă poate ajuta să reglați nivelul zahărului din sânge, ceea ce este ceva foarte important pentru cei care au diabet de tip 2 sau prediabet. Un mic studiu publicat în Environmental Health Insights a constatat că consumul a 100 de grame de ceapă roșie proaspătă a redus nivelul de zahăr din sânge cu aproximativ 40 mg/dl după patru ore la cei care au avut diabet de tip 2.

Există chiar dovezi care sugerează că compusul de quercetină din ceapă poate interacționa cu celulele din intestinul subțire, pancreas și ficat, care pot ajuta la controlul reglării zahărului din sânge în întregul organism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel