De ce să nu îți lași animalul de companie să te lingă. Ce boli grave poți face din cauza pisicii sau a câinelui tău

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce sa nu iti lasi animalul de companie sa te linga - FOTO: Freepik@asier_relampagoestudio
de ce sa nu iti lasi animalul de companie sa te linga - FOTO: Freepik@asier_relampagoestudio

De ce să nu îți lași animalul de companie să te lingă. Ce boli grave poți face din cauza pisicii sau a câinelui tău.

De ce să nu îți lași animalul de companie să te lingă. Ce boli grave poți face din cauza pisicii sau a câinelui tău. Riscul de boli transmise de animale este mic, dar real. Dar unii, cum ar fi persoanele însărcinate și cele cu un sistem imunitar slăbit, prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de la animale. Așadar, este important să cunoașteți riscurile și să luați măsurile de precauție necesare pentru a preveni infecțiile.

Ce boli pot transmite animalele de companie

Bolile infecțioase care trec de la animale la oameni se numesc boli zoonotice sau zoonoze. Se știe că mai mult de 70 de agenți patogeni ai animalelor de companie sunt transmisibili la oameni.

Uneori, un animal de companie care are un agent patogen zoonotic poate părea bolnav. Dar, de multe ori, este posibil să nu existe simptome vizibile, ceea ce face mai ușor pentru dumneavoastră să o prindeți, deoarece nu bănuiți că animalul dumneavoastră de companie adăpostește germeni.

Zoonozele pot fi transmise direct de la animalele de companie la oameni, cum ar fi prin contactul cu saliva, fluidele corporale și fecalele, sau indirect, cum ar fi prin contactul cu așternutul, solul, alimentele sau apa contaminate.

Studiile sugerează că prevalența zoonozelor asociate animalelor de companie este scăzută. Cu toate acestea, este probabil ca numărul real de infecții să fie subestimat, deoarece multe zoonoze nu sunt ”notificabile” sau pot avea căi de expunere multiple sau simptome generice, potrivit Study Finds.

Vezi și: Nuanțe de ruj care te îmbătrânesc. Ce să nu-ți mai pui niciodată pe buze

Bolile pe care le pot transmite animalele de companie

Câinii și pisicile sunt rezervoare importante de infecții zoonotice (ceea ce înseamnă că agenții patogeni trăiesc în mod natural în populația lor) cauzate de virusuri, bacterii, ciuperci și paraziți. În regiunile endemice din Africa și Asia, câinii sunt principala sursă de rabie, care se transmite prin salivă.

De asemenea, câinii poartă în mod obișnuit în gură și în salivă bacteria Capnocytophaga, care poate fi transmisă oamenilor prin contact apropiat sau prin mușcături. Marea majoritate a oamenilor nu se vor îmbolnăvi, dar aceste bacterii pot provoca ocazional infecții la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, ducând la boli grave și uneori la deces. 

Zoonozele asociate pisicilor includ o serie de boli transmise pe cale fecală-orală, cum ar fi giardioza, campilobacterioza, salmoneloza și toxoplasmoza. Acest lucru înseamnă că este deosebit de important să vă spălați pe mâini sau să folosiți mănuși ori de câte ori manipulați litiera pisicii dumneavoastră.

De asemenea, pisicile pot transmite uneori infecții prin mușcături și zgârieturi, inclusiv boala bine numită boala zgârieturilor de pisică, care este cauzată de bacteria Bartonella henselae.

Vezi și: Frigiditatea, boala intimă care afectează tot mai multe femei și fete sub 25 de ani. Se ajunge ca relația să fie o "datorie maritală" față de bărbat

Atât câinii, cât și pisicile sunt, de asemenea, rezervoare pentru bacteria Staphylococcus aureus rezistentă la meticilină (MRSA), contactul apropiat cu animalele de companie fiind identificat ca un factor de risc important pentru transmiterea zoonotică.

Zoonozele, prevenție

Există o serie de bune practici de igienă și de creștere a animalelor de companie care vă pot reduce riscul de a vă îmbolnăvi. Acestea includ:

- spălarea pe mâini după ce vă jucați cu animalul dumneavoastră de companie și după ce le manipulați așternutul, jucăriile sau după ce le curățați fecalele

- nu permiteți animalelor de companie să vă lingă fața sau rănile deschise

- supravegherea copiilor mici atunci când se joacă cu animalele de companie și atunci când se spală pe mâini după ce se joacă cu animalele de companie

Vezi și: Cafea sau ceai: care aduce mai multe beneficii. Ce trebuie să știi despre fiecare. Care băutură îți oferă mai multă energie

- purtați mănuși atunci când schimbați tăvile pentru litieră sau când curățați acvariile

- umezirea suprafețelor coliviei păsărilor atunci când curățați pentru a minimiza aerosolii

- păstrarea animalelor de companie în afara bucătăriei (în special a pisicilor care pot sări pe suprafețele de preparare a alimentelor)

- menținerea la zi cu îngrijirea veterinară preventivă, inclusiv vaccinările și tratamentele împotriva viermilor și căpușelor

- să solicitați asistență veterinară dacă credeți că animalul dumneavoastră de companie nu se simte bine

Este deosebit de important ca cei care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire să ia măsuri de precauție pentru a-și reduce expunerea la agenții patogeni zoonotici. Iar dacă vă gândiți să vă luați un animal de companie, întrebați-vă medicul veterinar ce tip de animal s-ar potrivi cel mai bine circumstanțelor dumneavoastră personale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel