De ce somnul este atât de important. Efectele asupra greutății corporale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Somn
Somn

Un somn de bună calitate este incredibil de important pentru sănătatea ta. E la fel de important ca o dietă echilibrată și nevoie de sport.

Iată câteva argumente pentru care somnul nu trebuie ignorat:

Ajută la slăbit - numeroase studii au asociat somnul scurt - definit ca dormit mai puțin de 7 ore pe noapte - cu un risc mai mare de creștere în greutate și un indice de masă corporală (IMC) mai mare. De fapt, o analiză din 2020 a constatat că adulții care au dormit mai puțin de 7 ore pe noapte aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta obezitate. Se crede că efectul somnului asupra creșterii în greutate este afectat de numeroși factori, inclusiv hormoni și motivația pentru exerciții fizice. De exemplu, privarea de somn crește nivelul de grelină și scade nivelul de leptină. Grelina este un hormon care ne face să ne simțim foame, în timp ce leptina ne face să ne simțim plini. Acest lucru ne poate face să ne simțim mai foame și să mâncăm în exces. Acest lucru este susținut de diverse studii care au arătat că persoanele lipsite de somn au un apetit mai mare și tind să mănânce mai multe calorii. Mai mult, pentru a compensa lipsa de energie, privarea de somn te poate face poftă de alimente care sunt mai bogate în zahăr și grăsimi, datorită conținutului lor mai mare de calorii.

Îmbunătățește concentrarea și productivitatea - cogniția, concentrarea, productivitatea și performanța sunt toate afectate negativ de privarea de somn. Un studiu specific despre medicii suprasolicitați oferă un exemplu bun. S-a constatat că medicii cu tulburări moderate, ridicate și foarte mari legate de somn au avut cu 54%, 96% și 97% mai multe șanse de a raporta erori medicale semnificative clinic. Într-o notă similară, somnul suficient poate îmbunătăți performanța școlară la copii, adolescenți și adulți tineri. În cele din urmă, s-a demonstrat că un somn bun îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și îmbunătățește performanța memoriei atât la copii, cât și la adulți.

Întărește inima - o analiză a 19 studii a constatat că = mai puțin de 7 ore pe zi a dus la un risc cu 13% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă. O altă analiză a constatat că, în comparație cu 7 ore de somn, fiecare scădere de 1 oră a somnului a fost asociată cu un risc crescut cu 6% de mortalitate de toate cauzele și boli de inimă. În plus, somnul scurt pare să crească riscul de hipertensiune arterială, în special la cei cu apnee obstructivă în somn - o afecțiune caracterizată prin respirație întreruptă în timpul somnului.

Afectează metabolismul zahărului și riscul de diabet de tip 2 - somnul de scurtă durată este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 și rezistență la insulină - care este atunci când corpul dumneavoastră nu poate folosi hormonul insulină în mod corespunzător. Se crede că privarea de somn poate provoca modificări fiziologice, cum ar fi scăderea sensibilității la insulină, creșterea inflamației și modificări ale hormonului foamei, precum și schimbări comportamentale, cum ar fi luarea decizională proastă și un aport mai mare de alimente - toate acestea cresc riscul de diabet. În plus, privarea de somn este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta obezitate, boli de inimă și sindrom metabolic. Acești factori cresc, de asemenea, riscul de diabet, arată healthline.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel