De ce ți-e poftă de dulciuri după cină. Semnalul de alarmă pe care ți-l transmite organismul. Ce poți face pentru a combate poftele
De ce ți-e poftă de dulciuri după cină. Ce poți face pentru a-ți înfrunta pofta și ce trebuie să mănânci, de fapt, la ultima masă a zilei pentru a nu mai simți nevoia de...
De ce ți-e poftă de dulciuri după cină. Deficiențele de nutrienți precum zincul ar putea duce la pofta de dulciuri după cină. Consumul de dulciuri activează sistemul de recompensă al creierului, ceea ce poate duce la creșterea poftei.
Cu toate că acest obicei pare a fi inofensiv, aceste alimente pot conține cantități mari de zahăr, grăsimi, calorii și aditivi dăunători precum siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, care a fost asociat cu obezitatea și alte afecțiuni.
Pofta de dulciuri ascunde deficiențe nutritive
Experții au declarat că există mai multe motive pentru aceste pofte, cum ar fi deficiențele nutritive, o dietă neechilibrată, stresul și anumite substanțe chimice din creier.
Foamea și sațietatea sunt reglate de hormonii ghrelin și leptina, care transmit creierului când este momentul să începi sau să oprești mâncatul. Cu toate acestea, pofta de mâncare poate să treacă peste aceste semnale.
Rachael Richardson, dietetician și fondatoare a Nutrolution, a declarat că anumite diete ar putea fi responsabile pentru acest lucru. Unul dintre semnele distinctive ale dietei keto, de exemplu, este limitarea drastică a carbohidraților. Fără aceștia, s-ar putea să rămâi cu pofta de dulciuri bogate în carbohidrați, precum bomboanele și zahărul.
”Persoanele care țin o dietă keto ar putea dori ceva dulce pentru a satisface această nevoie de nutrienți”, a spus ea, potrivit Daily Mail.
De asemenea, atunci când nu există un aport corespunzător de nutrienți, cum ar fi carbohidrații, poate duce și la scăderea glicemiei, ceea ce duce la mai multe pofte pentru gustări dulci. Richardson a mai spus că, dacă îți faci degrabă pofta de dulciuri după cină, acest lucru ar putea indica deficiențe de vitamine precum zinc, fier, calciu și magneziu.
De exemplu, magneziul ajută la reglarea producției de insulină - ceea ce menține glicemia la un nivel stabil. Fără suficient magneziu, glicemia poate scădea, determinând dorința de dulciuri.
Ce este stomacul de desert
Un alt motiv ar putea fi sațietatea specifică senzorială (SSS), cunoscută și sub numele de ”stomacul de desert”. Sațietatea specifică senzorială apare atunci când consumul unui aliment specific devine mai puțin plăcut pe măsură ce te simți sătul și inconfortabil.
Cu toate acestea, consumul unui aliment diferit, pe care nu îl întâlnești atât de des - cum ar fi bomboanele sau prăjitura - nu este asociat cu acea senzație inconfortabilă de sațietate, făcându-te mai predispus să mănânci mai mult. Papilele gustative devin, de asemenea, obișnuite cu mesele consumate în mod regulat, dar varietatea deserturilor te face mai dispus să mănânci.
Alimentele dulci, hipnotizante pentru creier
De asemenea, poți simți poftă de dulciuri datorită substanțelor chimice care eliberează senzații plăcute în creier, precum serotonină și dopamină.
Alimentele dulci activează sistemul de recompensă al creierului, numit sistemul mezolimbic al dopaminei, ceea ce determină neuronii să elibereze o mulțime de dopamină. Acest lucru spune creierului că experiența a fost pozitivă, ceea ce întărește acest comportament.
Allyson Brigham, dietetician la Los Robles Regional Hospital din California, spune că substanțele chimite din creier sunt legate de starea de spirit.
”Anumite substanțe chimice din creier, precum serotonină, sunt legate de starea de spirit. Dulciurile pot declanșa eliberarea de serotonină, făcându-te să te simți mai fericit și mai relaxat.
Acest lucru poate explica de ce oamenii se îndreaptă spre dulciuri ca o formă de recompensă sau confort la sfârșitul zilei”, a spus Brigham.
Consumul repetat de zahăr după cină poate face ca creierul să dezvolte o toleranță și să aibă nevoie de și mai multe dulciuri pentru a obține aceeași eliberare de dopamină și serotonină.
”În timp, obiceiul de a mânca ceva dulce după cină poate deveni un comportament obișnuit. Creierul formează asocieri, iar corpul tău începe să aștepte acea gustare dulce ca parte a rutinei tale de seară”, a spus Brigham.
Stresul, legat de pofta de dulciuri
Stresul și distresul emoțional pot, de asemenea, duce la pofte de dulciuri, deoarece obținerea de serotonină poate îmbunătăți starea de spirit și poate ameliora sentimentele de anxietate sau depresie.
Obținerea unei varietăți nutriționale mai mari la cină ar putea reduce aceste pofte.
”Asigură-te că cina ta include o combinație de proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru a promova sațietatea și a reduce poftele post-masă”, a spus Brigham.
Richardson a recomandat, de asemenea, înlocuirea bomboanelor sau înghețatei cu fructe dulci, precum fructele de pădure, amestecate cu iaurt grecesc sau unt de migdale. Aceste alimente conțin puțin zahăr, dar sunt, de asemenea, bogate în proteine și fibre, ceea ce te va ține sătul pentru mai mult timp.
-
-
Ce sunt asistenții medicali comunitari24.10.2025, 11:50
-
Reduceri bugetare dramatice în domeniul urgenţelor24.10.2025, 10:42
-
-
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
