De ce unii oameni adoră cafeaua iar alții o detestă. Cercetătorii explică
De ce unii oameni simt că au nevoie de trei căni de cafea doar pentru a trece ziua în timp ce alții sunt mulțumiți doar cu una? De ce unii oameni detestă cafeaua? Noile cercetări sugerează că aportul...
Acest fenomen, cunoscut sub denumirea de „ereditate cuantică", este asociat, de asemenea, cu nivelul de colesterol și greutatea corporală și se crede că poate juca un rol în alte trăsături fiziologice și comportamentale umane care sfidează explicația simplă.
„Se pare că factorii de mediu au stabilit temelia în care genele tale încep să aibă un efect", a spus pentru Medicalxpress Paul Williams, un statisticist al Laboratorului Național Lawrence Berkeley (Laboratorul Berkeley). „Deci, dacă împrejurimile te predispun să bei mai multă cafea - cum ar fi cazul în care colegii tăi sau soțul tău beau sau locuiești într-o zonă cu o mulțime de cafenele - atunci genele pe care le ai, care te predispun să-ți placă cafeaua, vor avea un impact mai mare. Aceste două efecte sunt sinergice. "
Descoperirile lui Williams, publicate în revista Behavioral Genetics, au provenit dintr-o analiză a 4.788 de perechi copil-părinte și 2.380 de frați din cadrul Framingham Study - un studiu celebru, în curs de desfășurare, lansat de National Institutes of Health în 1948 pentru a investiga modul în care stilul de viață și genetica afectează rate ale bolilor cardiovasculare. Participanții, care sunt toți înrudiți cu un grup original din Framingham, Massachusetts, transmit informații detaliate despre dietă, exerciții fizice, consum de medicamente și istoricul medical la fiecare trei-cinci ani. Datele din studiu au fost utilizate în mii de investigații în multe fațete ale sănătății umane.
Williams a folosit o abordare statistică numită regresie cuantică pentru a calcula ce proporție din consumul de cafea al participanților ar putea fi explicat de genetică - așa cum urmează studiul familiilor - și ce trebuie influențat de factori externi. Cercetările anterioare arată că cei mai importanți factori de mediu care influențează consumul de cafea sunt cultura și locația geografică, vârsta, sexul și dacă fumează sau nu tutun; fumătorii de sex masculin mai în vârstă europeni beau cel mai mult, în general.
Analiza a indicat că între 36% și 58% din aportul de cafea este determinat genetic (deși genele cauzale exacte rămân necunoscute). Cu toate acestea, confirmând ipoteza lui Williams conform căreia consumul de cafea este o trăsătură specifică cuantilă, corelația dintre consumul de cafea al unui părinte și cea a unui descendent a devenit din ce în ce mai puternică pentru consumul de cafea al fiecărui urmaș.
Studiul aici.
-
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment05.11.2025, 18:41
-
-
-
-
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
