Dependența. De ce apare nevoia tot mai mare de anumite substanțe

Angela Sabău / 28 Martie 2019 / 15:08
Medicamentul are efecte adverse periculoase
Medicamentul are efecte adverse periculoase

Dependența nu este dată doar de substanțe ilegale, ci și de medicamente, cu sau fără prescripție medicală. Specialiști au cercetat ce duce crearea dependeței de unele substanțe.

Mulți oameni asociază abuzul de substanțe doar cu drogurile ilegale, cum ar fi cocaina sau heroina. Dar este mult mai frecventă dependența de medicamentele de prescripție, cum ar fi somniferele sau tranchilizante.

Dependența de droguri, care poate fi psihică sau fizică, este o dorință incontrolabilă de a experimenta efectele plăcute ale unui medicament sau de a preveni efectele neplăcute ale întreruperii tratamentului, scrie Harvard Medical School.

Organismul poate dezvolta o toleranță la un medicament, astfel încât doza trebuie crescută pentru a obține aceleași rezultate. Este caracteristică celor mai frecvent abuzuri de medicamente, inclusiv alcool, nicotină sau cofeină. Medicamentele cele mai frecvent consumate în exces sunt cele pentru somn și medicamentele fără prescripție medicală care includ opioide cum ar fi hidrocodona și oxicodonă, medicamente pentru somn cum ar fi zolpidem și eszopiclonă și stimulente precum metilfenidat.

Dependența fizică, simptome de sevraj la întreruperea administrării

Când o persoană devine fizic dependentă de un medicament pe bază de rețetă, organismul s-a adaptat la efectele medicamentului atât de mult încât oprirea acestuia cauzează simptome de sevraj. Singura modalitate de a scăpa de aceasta este scăderea lentă a dozei utilizate, sub supravegherea medicului, pentru a preveni simptomele severe de întrerupere.

La un număr mic de persoane (în special cei care au probleme de dependență de alte substanțe), comportamentul de dependență se poate dezvolta în timpul tratamentului cu narcotice sau tranchilizante. În aceste condiții, consilierea de susținere combinată cu monitorizarea atentă a dozei prescrise poate fi necesară pentru a preveni dependența.

Pentru a evita dependența de medicamente, luați-le conform instrucțiunilor, conștientizați semnele de dependență și folosiți-le doar pentru tratamentul pe termen scurt. Discutați cu medicul despre alte metode de tratare a problemei care stau la baza și căutați consiliere dacă credeți că ați devenit dependent de un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală.

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy