Depresia prenatală, necunoscută și ignorată în România. Cei CINCI oameni esențiali în viața mamei. Leca: Poate fi prevenită în DOUĂ feluri

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
depresia prenatala. FOTO: Freepik
depresia prenatala. FOTO: Freepik

Depresia prenatală este firească, însă trebuie gestionată cu atenție pentru a nu pune în pericol sănătatea viitoarei mame și a fătului.

Depresia prenatală este o temă prea puțin abordată în România, comparativ cu cea postpartum, deși pericolul există și înainte de naștere, după cum spun specialiștii.

Avem impresia că perioada de graviditate este ”o permanență fericire”, însă viitoarele mame trec prin momente pe care de cele mai multe ori le maschează tocmai pentru a nu fi arătate cu degetul de către societate, căci sunt în același timp neînțelese și permanent criticate. În plus, la un moment dat ajung să creadă că sunt anormale și preferă să tacă. Cele care spun că s-au acomodat perfect cu noul statut sau că nu s-au simțit măcar o dată triste și singure, (se) mint sau nu pot să recunoască.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat de ce este important să înțelegem depresia prenatală, dar și cum poate fi aceasta prevenită.

”Depresia prenatală nu este cunoscută în România și nu este considerată ca fiind un pericol. Dar ea este într-adevăr unul dintre cele mai importante pericole pentru viitoarele mame. Ea poate fi prevenită în două feluri exclusive.

Ceea ce mănânci, cum mănânci, respectiv hrana sănătoasă care îți conferă senzația de bine. Această senzație de bine se va multiplica cu 5, cu 10, cu 100, cu 1.000, atât timp cât deja corpul tău se modifică în mod negativ.

Iar senzația de bine va aduce mai puțină frustrare, mai puțin stres, mai puțină epuizare mentală în mintea viitoarei mame care spune: Uite, corpul meu este absolut rănit, lovit și atacat de grăsime și de vergeturi. Îl iubesc foarte mult pe copilul meu, dar uite, din păcate ceea ce am pățit este îngrozitor, trebuie să mă repun în formă și voi munci pentru asta.

Ca să nu se ajungă aici avem nevoie de o hrană sănătoasă, specială, care se bazează foarte mult pe legume și pe fructe, dar niciodată fructe seara”, a declarat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Vezi și: Ce se întâmplă cu femeile, după vârsta de 45 de ani. Diferența față de bărbați. De ce sunt ca niște copii. Dafinoiu și Leca: E foarte greu de acceptat

Depresia prenatală și susținerea familiei

Potrivit psihologului, a doua metodă de prevenție a depresiei prenatale are legătură cu o noțiune simplă: conexiunea cu familia apropiată - membri cei mai importanți ai viitoarei mame, respectiv soțul/partenerul de cuplu, mama, tata și socrii.

”Acești cinci oameni reprezintă universul ideal al viitoarei mame, fiindcă pe ei mama se poate sprijini.

Fără aceste două elemente atinse, mama va intra în depresie post-partum, cu siguranță 100%.

De specificat următorul aspect. Depresia post partum nu are 100% legătură cu cele două elemente precizate anterior. Ea poate fi și de natură hormonală, dar și de natură neuro-psihică”, a adăugat Radu Leca.

Care e înălțimea ideală și de ce oamenii înalți trăiesc mai puțin. "Mai mare este mai bine", o concepție greșită. Bianca Drăgușanu, lovitură după: "dacă nu ești înaltă, nu ești om!"

Depresia prenatală, simptome

Printre simptomele depresiei prenatale care se manifesta aproape zilnic se numără:

- tulburările frecvente de somn, insomnie sau, la polul opus, somnul excesiv;

- lipsa poftei de mâncare și reducerea în greutate sau pofte exagerate, care duc la acumularea rapidă de kilograme;

- senzația de anxietate, neliniște, agitație și impulsul de a plânge;

- tulburări de concentrare și incapacitatea de a lua decizii;

- izbucnirile nervoase aparent nejustificate;

- pierderea interesului pentru activități care înainte reprezentau motive de bucurie;

- sentimentul de vină permanentă;

- agitația psihomotorie sau dimpotrivă, lentoarea;

- gândurile sumbre și chiar tendința de suicid.

Un lucru care trebuie menționat este că depresia prenatală, prin simptomatologia sa, poate pune în pericol atât sănătatea fătului, cât și pe cea a gravidei, motiv pentru care cei din jurul viitoarei mame ar trebui să fie atenți cu aceasta și să o susțină cât mai mult.

Starea persistentă de anxietate a gravidei poate produce schimbări la nivel hormonal, care vor afecta fătul. Mai mult, în cazul mamelor care suferă de depresie prenatală și nu se tratează în mod adecvat, copiii sunt mai expuși riscului de de manifesta depresie, dar și alte probleme psihoemoționale, precum și predispoziție la un comportament agresiv.

Pe lângă cele două aspecte precizate de psihologul Radu Leca, legat de prevenirea depresiei prenatale, viitoarei mame îi sunt recomandate: odihna, activitatea fizică - atunci când aceasta este permisă de către medic, tehnicile de relaxare și respirație, dar și găsirea unor hobby-uri în care să își canalizeze gândurile, astfel încât să poată trece mai ușor peste episoadele de depresie prenatatlă, firești, având în vedere furtuna hormonală și de emoții prin care trece.

Vezi și: Lili Sandu s-a refugiat în ALCOOL, după naștere: Mi-a fost rușine să vorbesc. Pe podeaua băii, când nu mai poți...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel