Depresie, dieta care ameliorează simptomele în trei săptămâni (studiu)

Poate dura până la șase săptămâni ca antidepresivele să-și facă efectul, dar rezultatele unui mic studiu indică faptul că adoptarea unei anumite diete poate ajuta la ameliorarea simptomelor de...
Studiul randomizat controlat, publicat în jurnalul de specialitate PLOS ONE, a urmat 76 de adulți australieni cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani, cu simptome de depresie moderată până la severă și o dietă bogată în alimente procesate și zahăr.
Dieta care reduce simptomele
Participanții au fost împărțiți în două grupuri; unul a rămas cu dieta sa obișnuită, în timp ce celei de-a doilea i s-au furnizat idei de masă, o listă de cumpărături și sfaturi despre cum să facă față provocărilor, cum ar fi costul unor alimente proaspete, sau presiunea timpului, și a fost instruit săâ mănânce o dietă în stil mediteranean și să limiteze mâncarea nesănătoasă.
Asta a însemnat ca participanții din al doilea grup au fost îndemnați să urmărească creșterea aportului de legume, fructe, cereale integrale, proteine (carne slabă de pasăre, ouă, tofu, leguminoase), lactate neîndulcite, pește, nuci și semințe, ulei de măsline și mirodenii cunoscute pentru beneficiile lor neurologice (turmeric și scorțișoară) . Intervenția a durat trei săptămâni.
„O parte din motivul pentru care bănuim că dieta este implicată în simptomele depresiei este că depresia este asociată cu inflamația cronică", a explicat autorul principal, dr. Heather Francis, de la Universitatea Macquarie din Australia. Cercetările anterioare au descoperit că reducerea inflamației durează de la două până la patru săptămâni. „Dieta proastă poate crește inflamația ... și pe partea de cealaltă, o dietă sănătoasă poate reduce inflamația."
Scorul de depresie redus în 3 săptămâni
După cele trei săptămâni, cei din grupul de intervenție (cu dieta sănătoasă) au raportat simptome reduse semnificativ de depresie (scăderea de la scoruri de depresie clinică de 21 la un scor mediu de 14,62, care se situează în intervalul „normal"), precum și niveluri mai mici de stres și de anxietate. Grupul de control nu a înregistrat nicio modificare a simptomelor lor. La o monitorizare de trei luni, cei care au menținut dieta sănătoasă și-au menținut, de asemenea, starea de spirit ridicată.
Pe lângă simptomele îmbunătățite auto-raportate, cercetătorii au folosit un spectrofotometru pentru a măsura nivelul de carotenoizi (găsiți în fructe și legume) la nivelul pielii. „Schimbarea mai mare a scorurilor lor la spectrofotometru, care presupune mai mult aport de fructe și legume, înseamnă îmbunătățirea mai importantă a simptomelor depresiei lor", spune Francis.
Reduce simptomele, dar nu înlocuiește antidepresivele
„Cu siguranță nu propunem ca dieta să înlocuiască antidepresivele sau să înlocuiască terapia psihologică", explică Francis. „Cred că ideea principală este faptul că dieta poate îmbunătăți simptomele. Este un adjuvant".
Rezultatele sunt în conformitate cu studiul SMILES din 2017, care a urmat 166 adulți în vârstă de 40 de ani în medie timp de 12 săptămâni și a constatat că cei care au făcut schimbări pozitive în dieta lor au înregistrat reduceri mai mari ale depresiei decât cei dintr-un grup de sprijin social.
Profesorul Felice Jacka, autorul principal al studiului SMILES și director al Centrului pentru alimente și dispoziții de la Universitatea Deakin, a declarat că, în timp ce unui singur studiu nu i se poate acorda prea multă greutate, rezultatele sunt „foarte încurajatoare".
„Sunt, de asemenea, în concordanță cu meta-analiza noastră recentă care arată că intervențiile alimentare îmbunătățesc simptomele depresive la multe populații diferite de pacienți", a spus Jacka.
Perfectă pentru adolescenți și tineri
„De asemenea, oferă un sprijin suplimentar pentru relația puternică dintre calitatea dietei și sănătatea mintală la adolescenți, care pare a fi independentă de funcționarea familiei, factorii socioeconomici, comportamentele de dietă ale adolescenților și mulți alți factori explicativi."
Jacka adaugă că, având în vedere că trei sferturi din tulburările mintale încep înainte de vârsta de 24 de ani, studii precum acestea arată promisiunea de a aborda factorii de risc modificabili precum dieta (și activitatea fizică) pentru a „ajuta la îmbunătățirea rezistenței și a preveni cel puțin o anumită gamă de probleme de sănătate mentală"să se dezvoltare.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.