Depresie la adolescenți, crește numărul celor diagnosticați și tratați până la 15 ani

Dana Lascu / 11 sep 2019 / 23:27
Izolarea socială în adolescență are efecte mai târziu în viața adultului
Izolarea socială în adolescență are efecte mai târziu în viața adultului

Numărul de adolescenți diagnosticați și tratați cu depresie în servicii specializate este în creștere, arătă un studiu bazat pe un set extins de date naționale care a cuprins peste 1,2 milioane de persoane din Finlanda.

Proporția adolescenților care au primit un diagnostic și asistență medicală de specialitate pentru depresie până la vârsta de 15 ani a crescut, în Finlanda, cu 53% în rândul băieților și cu 65% în rândul fetelor, în rândul tinerilor născuți între anii 1994 și 2000, comparativ cu tinerii născuți între 1987 și 1993, arată un studiu realizat de Centrul de Cercetare pentru Psihiatria Copilului de la Universitatea Turku din Finlanda.

Potrivit autorului principal, dr. Svetlana Filatova de la Centrul de Cercetare pentru Psihiatria Copilului, rezultatele nu implică neapărat o creștere a incidenței depresiei în rândul adolescenților.

„Rezultatele pot fi explicate cel mai probabil printr-o creștere a utilizării serviciilor. Un număr tot mai mare de adolescenți depresivi primesc ajutor într-un stadiu incipient, ceea ce este pozitiv", spune Filatova.

În ultimii 20 de ani s-a înregistrat o creștere a utilizării serviciilor psihiatrice atât în Finlanda, cât și în întreaga lume.

„Creșterea utilizării serviciilor poate reflecta o mai bună identificare a depresiei și o atitudine mai pozitivă față de sănătatea mintală", continuă Filatova.

Provocările pentru asistența medicală de specialitate

Cunoașterea tendințelor de timp ale depresiei este importantă pentru prevenirea bolilor și planificarea asistenței medicale. Cu toate acestea, puține studii au examinat până acum acestea pentru incidența afecțiunii și incidența cumulativă a depresiei diagnosticate din copilărie până la vârsta adultă timpurie.

Potrivit lui Docent David Gyllenberg de la Centrul de Cercetare pentru Psihiatria Copilului, este important să se monitorizeze schimbările în incidența depresiei pentru a aborda în timp util provocările cu care se confruntă serviciile de sănătate mintală.

„Creșterea rapidă a numărului de copii și adolescenți diagnosticați cu depresie reprezintă o povară pentru serviciile de sănătate mintală specializate care trebuie să furnizeze un tratament bazat pe dovezi pentru o populație în creștere a pacienților", subliniază Gyllenberg.

Studiul a constat în analiza a 1.240.062 de persoane, inclusiv 37.682 de persoane cu un diagnostic de depresie care au apelat la îngrijiri de specialitate cel puțin o dată. 10% dintre femei și 5% dintre bărbații care au fost urmăriți până la vârsta de 25 de ani au fost diagnosticați cu depresie.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy