Depresie la adolescenți, crește numărul celor diagnosticați și tratați până la 15 ani

Dana Lascu |
Data publicării:
Validarea socială
Validarea socială

Numărul de adolescenți diagnosticați și tratați cu depresie în servicii specializate este în creștere, arătă un studiu bazat pe un set extins de date naționale care a cuprins peste 1,2 milioane de persoane din Finlanda.

Proporția adolescenților care au primit un diagnostic și asistență medicală de specialitate pentru depresie până la vârsta de 15 ani a crescut, în Finlanda, cu 53% în rândul băieților și cu 65% în rândul fetelor, în rândul tinerilor născuți între anii 1994 și 2000, comparativ cu tinerii născuți între 1987 și 1993, arată un studiu realizat de Centrul de Cercetare pentru Psihiatria Copilului de la Universitatea Turku din Finlanda.

Potrivit autorului principal, dr. Svetlana Filatova de la Centrul de Cercetare pentru Psihiatria Copilului, rezultatele nu implică neapărat o creștere a incidenței depresiei în rândul adolescenților.

„Rezultatele pot fi explicate cel mai probabil printr-o creștere a utilizării serviciilor. Un număr tot mai mare de adolescenți depresivi primesc ajutor într-un stadiu incipient, ceea ce este pozitiv", spune Filatova.

În ultimii 20 de ani s-a înregistrat o creștere a utilizării serviciilor psihiatrice atât în Finlanda, cât și în întreaga lume.

„Creșterea utilizării serviciilor poate reflecta o mai bună identificare a depresiei și o atitudine mai pozitivă față de sănătatea mintală", continuă Filatova.

Provocările pentru asistența medicală de specialitate

Cunoașterea tendințelor de timp ale depresiei este importantă pentru prevenirea bolilor și planificarea asistenței medicale. Cu toate acestea, puține studii au examinat până acum acestea pentru incidența afecțiunii și incidența cumulativă a depresiei diagnosticate din copilărie până la vârsta adultă timpurie.

Potrivit lui Docent David Gyllenberg de la Centrul de Cercetare pentru Psihiatria Copilului, este important să se monitorizeze schimbările în incidența depresiei pentru a aborda în timp util provocările cu care se confruntă serviciile de sănătate mintală.

„Creșterea rapidă a numărului de copii și adolescenți diagnosticați cu depresie reprezintă o povară pentru serviciile de sănătate mintală specializate care trebuie să furnizeze un tratament bazat pe dovezi pentru o populație în creștere a pacienților", subliniază Gyllenberg.

Studiul a constat în analiza a 1.240.062 de persoane, inclusiv 37.682 de persoane cu un diagnostic de depresie care au apelat la îngrijiri de specialitate cel puțin o dată. 10% dintre femei și 5% dintre bărbații care au fost urmăriți până la vârsta de 25 de ani au fost diagnosticați cu depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel