Dezordinea, impact asupra sănătății. Ce se întâmplă dacă nu reușești să aduni toate lucrurile din casă. Efectul nebănuit pe care îl are asupra creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
dezordinea - FOTO: Freepik@teksomolika
dezordinea - FOTO: Freepik@teksomolika

Dezordinea are un impact nebănuit asupra sănătății. Ce se întâmplă dacă nu reușești să aduni toate lucrurile de prin casă și mai lași câte o haină pe cuier sau scaun, sau nu toate lucrurile sunt așezate la locul lor. 

Dezordinea este uneori asociată cu creșterea creativității, dar aceasta poate și lăsa senzația de stres și copleșire dacă devine prea multă sau interferează cu capacitatea dvs. de a funcționa eficient în viața de zi cu zi.

Cum sunt conectate dezordinea și sănătatea mentală

Vă răscoliți prin grămezi de haine pentru a găsi cămașa pe care doriți să o purtați în ziua respectivă? Când plecați din casă, aveți dificultăți în a găsi cheile și portofelul printre toate obiectele de pe masa din bucătăria dvs.? 

Este posibil să vă spuneți că veți face ordine în curând. Dar timpul trece, iar casa, biroul sau mașina dvs. sunt încă pline de lucruri. Dacă vă regăsiți în această situație, nu sunteți singuri. Dar mulți oameni nu realizează legătura dintre dezordine și sănătatea mentală.

Care este impactul dezordonii asupra sănătății mentale

În timp ce acumularea a câtorva posesiuni suplimentare poate părea o problemă minoră, dezordinea poate avea efecte negative asupra sănătății mentale. Dezordinea poate crește nivelurile de stres, poate face dificilă concentrarea, poate afecta relațiile și multe altele.

Cuvântul dezordine se referă la obiectele aruncate într-o manieră dezorganizată. În general, dezordinea este o colecție de obiecte pe care oamenii le acumulează în casele lor și pe care nu le folosesc în mod necesar, dar le păstrează totuși.

Vezi și: Analizele care îți arată dacă ai cancer. Fac parte din testele uzuale

Cum să identificați dezordinea

Dacă răspundeți cu da la una dintre următoarele întrebări, șansele sunt că aveți un anumit grad de dezordine în casă:

- Aveți lucruri pe care nu le utilizați niciodată sau nu le mai aveți nevoie, cum ar fi haine care nu vă mai vin sau dispozitive electronice vechi?

- Aveți un sertar ”dezastru” cu lucruri pe care credeți că le veți avea nevoie, dar nu le utilizați niciodată?

Cumpărați noi obiecte pentru a înlocui cele pe care le-ați pierdut în casă?

Nu aveți acces la anumite spații din casa dvs. (de exemplu, nu puteți deschide ușa la subsol sau parca în garaj)?

Vă este frică să primiți oaspeți în casă din cauza stării dezordonate?

Dezordinea poate fi și digitală - poate că nu ajungeți niciodată să vă curățați inboxul de e-mail sau să organizați documentele de pe laptop.

Doar privind cantitatea de fișiere pe computerul dvs. poate să vă copleșească, potrivit Very Well Mind.

Dezordinea afectează spațiul dvs. fizic în mod evident, dar unii oameni nu realizează că dezordinea poate avea efecte negative asupra sănătății mentale.

Desigur, nu toată lumea este afectată de dezordine în aceeași măsură. De exemplu, cineva cu tendințe de perfecționism este mai probabil să fie mai stresat de dezordine.

Prin conștientizarea cât de multă dezordine aveți și dacă experimentați stres din acest motiv, veți putea să determinați dacă există oportunitatea de a modifica spațiul fizic și de a vă îmbunătăți sănătatea mintală.

Vezi și: Rezistența la antibiotice. Sarafoleanu: Vor fi multe decese din cauza infecțiilor care nu vor mai putea fi tratate cu antibiotice. Românii spun că antibioticele ucid virusuril

Creșterea nivelurilor de stres

Casa este un loc în care ne putem odihni și relaxa. Cu toate acestea, dezordinea poate face acest lucru dificil. Un studiu a constatat că femeile care au raportat mai multă dezordine în casele lor aveau nivele mai mari ale hormonului de stres, cortizol, pe parcursul zilei, în comparație cu femeile care aveau mai puțină dezordine.

Dezordinea poate contribui, de asemenea, la haosul din casă, ceea ce este asociat cu practici de părinting mai proaste, emoții negative și stres.

Dificultate în concentrare

Dezordinea poate fi de fapt distractivă. Creierul nostru poate să se concentreze doar pe o cantitate limitată de stimuli în același timp. Deci, dacă sunteți înconjurați de dezordine atunci când încercați să lucrați de acasă, de exemplu, dezordinea poate face cu adevărat mai dificilă gândirea limpede.

Procrastinare

Cercetările arată că persoanele cu case dezordonate au tendința de a amâna sarcinile importante. S-ar putea să trebuiască să săpați prin grămezi de hârtii pentru a plăti facturile sau poate că aveți atât de multe grămezi de haine murdare încât vă simțiți copleșiți de pornirea spălării rufelor.

Vezi și: 12 lucruri pe care nu le știai despre cafea. Ce se întâmplă dacă bei cafea în mod regulat

Dificultăți în relații

Nu este neobișnuit ca soții, partenerii sau chiar colegii de cameră să se certe cu privire la faptul că obiectele unei persoane ocupă prea mult spațiu. S-ar putea să existe o tensiune adăugată într-o relație dacă dezordinea dvs. este o enervare pentru persoana cu care locuiți. În plus, dacă nu invitați prieteni în casă din cauza dezordinii, s-ar putea să vă simțiți izolați social sau jenați. Acest lucru ar putea să crească riscul de singurătate, ceea ce poate avea consecințe grave atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei mentale.

Studiile au constatat, de asemenea, că dezordinea de fundal a făcut mai dificil pentru participanți să identifice corect emoțiile exprimate pe fețele personajelor de film. În relații, acest lucru poate duce la neînțelegere și comunicare deficitară.

Scăderea calității vieții

Dezordinea poate duce ușor la o senzație constantă de frustrare pe măsură ce vă luptați să finalizați sarcinile zilnice. Timpul pe care îl petreceți căutând obiectele de care aveți nevoie sau încercând să vă organizați obiectele ar putea fi petrecut cu persoanele dragi, cu autoîngrijire sau pur și simplu cu relaxare.

Un studiu a constatat că dezordinea, în special în rândul adulților mai în vârstă, a scăzut satisfacția generală a vieții. Alte cercetări au constatat că ajutarea adulților mai în vârstă să găsească modalități de a face ordine și a se dezvolta ar putea să îi ajute să se simtă mai împliniți și mai în control.

Vezi și: Jamais vu, opusul lui deja vu. Ce înseamnă și ce se întâmplă cu tine

Cum să vă îmbunătățiți calitatea vieții

Dezordinea din mediul dvs. vă poate face chiar să dezvoltați sentimente negative față de casa dvs. Într-un studiu din 2016 publicat în Journal of Environmental Psychology, cercetătorii sugerează că acest lucru se datorează faptului că ”acasă” înseamnă mai mult decât doar locul în care locuim.

În schimb, ei sugerează că acasă este o constelație de situații, experiențe și semnificații. Individul le modelează, dar acestea sunt, de asemenea, modelate de ele.

Din acest motiv, s-a constatat că dezordinea excesivă afectează starea subiectivă de bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel