Diabet tip 2, analize: medicii de familie vor prescrie tratament cu metformin

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabetul are o incidență mai mare la cei cu boala inflamatorie intestinală
Diabetul are o incidență mai mare la cei cu boala inflamatorie intestinală

Diabetul tip 2 ar putea fi prevenit și diagnosticat mai repede după ce medicii de familie au cerut Ministerul Sănătății modificarea unor prevederi în contractul-cadru.

Diabet tip 2, tratament. „La ora actuală, abordarea corectă a diabetului, indiferent dacă ne referim la prevenţie sau managementul bolii nu se limitează doar la urmărirea profilului glicemic, ci presupune identificarea tuturor factorilor de risc şi intervenţii prompte şi specifice pentru contracararea acestora. Cheia prevenirii acestor complicaţii o reprezintă prevenţia şi diagnosticul precoce a diabetului, respectiv monitorizarea corectă a pacienţilor cu diabet", se arată în memoriul înaintat de medicii de familie din Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) către Ministerul Sănătății.

Doctorii au cerut modificarea unor prevederi din contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale pentru anii 2019 - 2020. Ministerul le-a aprobat și a promis că noutățile aprobate vor fi incluse în noile Norme la Contractul Cadru CNAS, potrivit Ziarul de Iași.

Diabet tip 2, tratament: prevederile cerute de doctori

Printre modificările aprobate amintim: introducerea unor investigaţii paraclinice pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice în pachetul de analize paraclinice de bază, introducerea hemoglobinei glicate în lista investigaţiilor pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice cu risc crescut de a dezvolta diabet.

Doctorii au cerut și avizul de a da tratament cu metformin la cei cu pre-diabet care nu îşi pot controla glicemia prin schimbarea stilului de viaţă. Aceștia, mai arată sursa citată, sunt oamenii la limita dintre normalitate şi diabet, cu glicemii mai ridicate decât cele normale, însă care nu sunt încă diagnosticaţi cu diabet.

Medicii de familie mai susțin că pentru a monitoriza diabetul e nevoie şi de existenţa unui registru național de pacienţi cu diabet, de ghiduri şi protocoale de tratament actualizate cu descoperirile științifice și noile tratamente, dar şi de programe de informare şi educare a pacienţilor şi a aparţinătorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel