Diabet tip 2: O nouă cale terapeutică în curs de dezvoltare

Refacerea acțiunii insulinei este una din cheile pentru combaterea diabetului de tip 2. Cercetătorii francezi dezvoltă acum o strategie terapeutică care folosește proprietățile unei enzime (lipază sensibilă la...
Diabetul este o boală în care nivelurile de zahăr din sânge sunt ridicate pe o perioadă prelungită (hiperglicemie). În cazul diabetului de tip 2, acest fenomen care este cauzat de o întrerupere a metabolismului glucozei, care se dezvoltă progresiv și insidios. În Franța, prevalența diabetului este estimată la peste 5% din populația din 2015, în timp ce tipul 2 reprezintă 90% din cazuri. Aceste cifre nu includ pe cei care nu sunt conștienți de starea lor, în special în rândul celor supraponderali sau obezi.
O enzimă este cheia
Lipază sensibilă la hormoni (HSL) este o enzimă care transformă grăsimile în acizi grași și le eliberează în sânge. La pacienții obezi, acești acizi grași declanșează rezistența treptată la insulină, cea care stă la originea diabetului de tip 2. Studiile anterioare efectuate de echipa INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale) a lui Dominique Langin au arătat că o scădere a expresiei HSL în adipocite a condus la un răspuns mai bun la insulină, un semn de sănătate bună pentru aceste celule.
Surprinzător, cercetătorii au observat că efectul benefic al unei reduceri a HSL nu se datorează de fapt eliberarii reduse a acidului gras. Aceasta a fost explicată prin creșterea sintezei acidului oleic, principala componentă a acizilor grași din uleiul de măsline. Această observație inițială a dat naștere unei căi interesante pentru tratarea pacienților obezi care prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, se arată în studiul publicat pe 3 decembrie în jurnalul Nature Metabolism.
Pentru a lua în considerare o strategie terapeutică, a trebuit să fie clarificat modul în care reducerea HSL a exercitat acest efect benefic asupra acțiunii insulinei. Grupul condus de Prof. Langin a descoperit existența unei interacțiuni fizice între HSL și un factor de transcriere responsabil cu sinteza acizilor grași, ChREBP.
O nouă țintă de tratament
HSL, atunci când se leagă de ChREBP, îi blochează activitatea. Ca atare, o scădere a HSL conduce la eliberarea acestui factor în nucleu, promovând activitatea sa, sinteza acidului oleic și sensibilitatea la insulină, se arată într-un material dat publicității de Institut national de la santé et de la recherche médicale de la Universitatea din Toulouse.
Rezultatele preliminare indică faptul că un inhibitor cunoscut al HSL blochează interacțiunea cu ChREBP. Prin urmare, aceste date deschid calea dezvoltării moleculelor care vizează această interacțiune. În colaborare cu compania globală biofarmaceutică AstraZeneca, cercetătorii din Toulouse testează în prezent abordări diferite pentru a bloca interacțiunea dintre HSL și ChREBP. În cele din urmă, acest proiect ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente pentru a trata epidemia globală în creștere a diabetului de tip 2.
Studiul integral, poate fi consultat AICI.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.