Diabet tip 2: O nouă cale terapeutică în curs de dezvoltare

Dana Lascu |
Data publicării:

Refacerea acțiunii insulinei este una din cheile pentru combaterea diabetului de tip 2. Cercetătorii francezi dezvoltă acum o strategie terapeutică care folosește proprietățile unei enzime (lipază sensibilă la hormoni) care, atunci când stimulează sinteza acidului gras în celulele grase, are un efect benefic asupra acțiunii insulinei. Studiul, integral, la finalul materialului. 

Diabetul este o boală în care nivelurile de zahăr din sânge sunt ridicate pe o perioadă prelungită (hiperglicemie). În cazul diabetului de tip 2, acest fenomen care este cauzat de o întrerupere a metabolismului glucozei, care se dezvoltă progresiv și insidios. În Franța, prevalența diabetului este estimată la peste 5% din populația din 2015, în timp ce tipul 2 reprezintă 90% din cazuri. Aceste cifre nu includ pe cei care nu sunt conștienți de starea lor, în special în rândul celor supraponderali sau obezi.

O enzimă este cheia

Lipază sensibilă la hormoni (HSL) este o enzimă care transformă grăsimile în acizi grași și le eliberează în sânge. La pacienții obezi, acești acizi grași declanșează rezistența treptată la insulină, cea care stă la originea diabetului de tip 2. Studiile anterioare efectuate de echipa INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale) a lui Dominique Langin au arătat că o scădere a expresiei HSL în adipocite a condus la un răspuns mai bun la insulină, un semn de sănătate bună pentru aceste celule.

Surprinzător, cercetătorii au observat că efectul benefic al unei reduceri a HSL nu se datorează de fapt eliberarii reduse a acidului gras. Aceasta a fost explicată prin creșterea sintezei acidului oleic, principala componentă a acizilor grași din uleiul de măsline. Această observație inițială a dat naștere unei căi interesante pentru tratarea pacienților obezi care prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, se arată în studiul publicat pe 3 decembrie în jurnalul Nature Metabolism.

Pentru a lua în considerare o strategie terapeutică, a trebuit să fie clarificat modul în care reducerea HSL a exercitat acest efect benefic asupra acțiunii insulinei. Grupul condus de Prof. Langin a descoperit existența unei interacțiuni fizice între HSL și un factor de transcriere responsabil cu sinteza acizilor grași, ChREBP.

O nouă țintă de tratament

HSL, atunci când se leagă de ChREBP, îi blochează activitatea. Ca atare, o scădere a HSL conduce la eliberarea acestui factor în nucleu, promovând activitatea sa, sinteza acidului oleic și sensibilitatea la insulină, se arată într-un material dat publicității de Institut national de la santé et de la recherche médicale de la Universitatea din Toulouse.

Rezultatele preliminare indică faptul că un inhibitor cunoscut al HSL blochează interacțiunea cu ChREBP. Prin urmare, aceste date deschid calea dezvoltării moleculelor care vizează această interacțiune. În colaborare cu compania globală biofarmaceutică AstraZeneca, cercetătorii din Toulouse testează în prezent abordări diferite pentru a bloca interacțiunea dintre HSL și ChREBP. În cele din urmă, acest proiect ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente pentru a trata epidemia globală în creștere a diabetului de tip 2.

Studiul integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel