Diabetici: șapte greșeli frecvente la măsurarea glicemiei

Diabeticii au posibilitatea de a-și măsura glicemia acasă, ceea ce îi poate ajuta să țină sub control nivelul zahărului din sânge. Iată șapte greșeli frecvente pe care le fac atunci când își măsoară...
Diabetul este o afecțiune cronică ce necesită o gestionare constantă a nivelului de zahăr din sânge.
Când nivelul glicemiei nu mai este ținut sub control, încep să fie afectate mai multe organe ale corpului.
Dacă sunteți diabetic, este important să verificați în mod regulat nivelul zahărului din sânge. Asta vă va ajuta să înțelegeți dacă dieta și stilul de viață pe care le urmați sunt utile pentru a controla sau nu nivelul zahărului din sânge. În prezent, nivelul zahărului din sânge poate fi verificat acasă. Un glucometru este utilizat în mod obișnuit pentru verificarea constantă. Dar mulți diabetici fac adesea mai multe greșeli în timp ce măsoară nivelul zahărului din sânge acasă, potrivit ndtv.com. Dr. Girish Parmar, consultant senior, endocrinologie și diabetolog, explică câteva greșeli frecvente pe care ar trebui să le evitați pentru a obține rezultate exacte.
Greșeli de evitat în timpul măsurării nivelului de zahăr din sânge
1) Glicemia postprandială (după mâncare)
Testul glicemiei postprandiale măsoară glicemia după masă. În timp ce testați nivelul de zahăr postprandial de două ore, este ideal să începeți să numărați timpul după ce începeți să mâncați în loc de la finalizarea mesei.
2) Momentul înțepării
Pentru o citire mai exactă a zahărului din sânge, este ideal să faceți testul la diferite momente ale zilei, deoarece o mulțime de factori de mediu și fiziologici se schimbă în funcție de oră.
3) Degetul înțepat
Una dintre cele mai frecvente greșeli este aceea de a folosi în mod repetat același deget pentru testul glicemiei în fiecare zi. Acest lucru poate provoca dureri sau chiar vătămări minore. Astfel, cel mai bine este să alternați pentru înțepătură degetele de la ambele mâini pentru testarea nivelului zahărului din sânge.
4) Folosirea aceluiași ac
S-a observat că mulți pacienți folosesc același ac pentru mai multe ințepături sau evită schimbarea acestuia pentru durate mai lungi. Asta poate crește șansele de infecție de mai multe ori. Este ideal să aruncați acul după ce v-ați înțepat, luând măsurile de siguranță adecvate.
5) Adâncimea acului
Dispozitivele de lansare, utilizate pentru test, vin cu adâncimi reglabile ale acului, care pot fi modificate în funcție de grosimea pielii de pe degete. Asigurați-vă că acul este așezat între 3-4 pentru a asigura o înțepătură adecvată.
6) Igienizare
Igienizați întotdeauna degetul pe care urmează să îl înțepați pentru a vă asigura că zona este curată și fără infecții. Cel mai important, nu vă grăbiți să înțepați după ce ați igienizat degetul cu spirt sanitar. Așteptați ca spiritul să se evapore de pe suprafața pielii înainte de a-l înțepa.
7) Variații între nivelurile de zahăr
Există o variație acceptabilă între citirile unui glucometru și testul de laborator al nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, chiar dacă după respectarea tuturor normelor posibile, dacă există o diferență în citiri, nu intrați în panică.
-
-
-
Statinele, efect major asupra creierului21.10.2025, 18:01
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.