Diabetici: șapte greșeli frecvente la măsurarea glicemiei
Diabeticii au posibilitatea de a-și măsura glicemia acasă, ceea ce îi poate ajuta să țină sub control nivelul zahărului din sânge. Iată șapte greșeli frecvente pe care le fac atunci când își măsoară...
Diabetul este o afecțiune cronică ce necesită o gestionare constantă a nivelului de zahăr din sânge.
Când nivelul glicemiei nu mai este ținut sub control, încep să fie afectate mai multe organe ale corpului.
Dacă sunteți diabetic, este important să verificați în mod regulat nivelul zahărului din sânge. Asta vă va ajuta să înțelegeți dacă dieta și stilul de viață pe care le urmați sunt utile pentru a controla sau nu nivelul zahărului din sânge. În prezent, nivelul zahărului din sânge poate fi verificat acasă. Un glucometru este utilizat în mod obișnuit pentru verificarea constantă. Dar mulți diabetici fac adesea mai multe greșeli în timp ce măsoară nivelul zahărului din sânge acasă, potrivit ndtv.com. Dr. Girish Parmar, consultant senior, endocrinologie și diabetolog, explică câteva greșeli frecvente pe care ar trebui să le evitați pentru a obține rezultate exacte.
Greșeli de evitat în timpul măsurării nivelului de zahăr din sânge
1) Glicemia postprandială (după mâncare)
Testul glicemiei postprandiale măsoară glicemia după masă. În timp ce testați nivelul de zahăr postprandial de două ore, este ideal să începeți să numărați timpul după ce începeți să mâncați în loc de la finalizarea mesei.
2) Momentul înțepării
Pentru o citire mai exactă a zahărului din sânge, este ideal să faceți testul la diferite momente ale zilei, deoarece o mulțime de factori de mediu și fiziologici se schimbă în funcție de oră.
3) Degetul înțepat
Una dintre cele mai frecvente greșeli este aceea de a folosi în mod repetat același deget pentru testul glicemiei în fiecare zi. Acest lucru poate provoca dureri sau chiar vătămări minore. Astfel, cel mai bine este să alternați pentru înțepătură degetele de la ambele mâini pentru testarea nivelului zahărului din sânge.
4) Folosirea aceluiași ac
S-a observat că mulți pacienți folosesc același ac pentru mai multe ințepături sau evită schimbarea acestuia pentru durate mai lungi. Asta poate crește șansele de infecție de mai multe ori. Este ideal să aruncați acul după ce v-ați înțepat, luând măsurile de siguranță adecvate.
5) Adâncimea acului
Dispozitivele de lansare, utilizate pentru test, vin cu adâncimi reglabile ale acului, care pot fi modificate în funcție de grosimea pielii de pe degete. Asigurați-vă că acul este așezat între 3-4 pentru a asigura o înțepătură adecvată.
6) Igienizare
Igienizați întotdeauna degetul pe care urmează să îl înțepați pentru a vă asigura că zona este curată și fără infecții. Cel mai important, nu vă grăbiți să înțepați după ce ați igienizat degetul cu spirt sanitar. Așteptați ca spiritul să se evapore de pe suprafața pielii înainte de a-l înțepa.
7) Variații între nivelurile de zahăr
Există o variație acceptabilă între citirile unui glucometru și testul de laborator al nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, chiar dacă după respectarea tuturor normelor posibile, dacă există o diferență în citiri, nu intrați în panică.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.

