Diabetul: de ce crește riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. Studii

Angela Sabău |
Data publicării:
Diabetici
Diabetici

Diabetul afectează, în timp, vasele de sânge, care se îngustează și crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. 

O echipă de oameni de știință și medici UC Davis Health a identificat o conexiune celulară între diabet și una dintre complicațiile sale majore - îngustarea vaselor de sânge, care crește riscul unor afecțiuni grave de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

Autorii speră că munca lor duce la un osibil tratament pentru diabetul zaharat, dincolo de monitorizarea zahărului din sânge și terapia cu insulină, care vizează sursa moleculară a efectelor sale dăunătoare asupra sistemului vascular, potrivit medicalxpress.com.

Aceeași echipă a constatat anterior că glucoza din sânge, simptom distinctiv al diabetului zaharat, activează o enzimă cunoscută sub numele de protein kinază A (PKA), care crește activitatea canalului de calciu și constrictează vasele de sânge.

„Aceasta a fost o surpriza, deoarece PKA este în mod obișnuit asociată cu extinderea vaselor de sânge și nu a fot n atenția noastră”, a spus autorul principal, Manuel Navedo, profesor de farmacologie la UC Davis Health. „Am vrut să înțelegem procesele moleculare care au creat această reacție opusă”, a mai spus el.

Experimente privind efectele glucozei

Pentru noul studiu, publicat în Journal of Clinical Investigation, echipa de laboratoare Navedo a efectuat o serie de experimente privind efectele glucozei ridicate asupra vaselor de sânge cerebrale și a celulelor arteriale care controlează circulația sângelui. Testele au fost efectuate pe un șoarece unic, modificat genetic și două modele de șoareci cu diabet, care au fost dezvoltate la UC Davis, pentru studii de sănătate cardiovasculară.

Cercetătorii s-au axat pe relația dintre PKA și enzima adenylic ciclaza (AC) - o enzimă implicată în producția de AMP ciclic (cAMP), un mesager celular cu un rol critic în funcția celulelor vasculare. Rezultatele lor au arătat că un AC, în special-AC5 a mediat activitatea cAMP și activarea PKA, declanșând creșterea activității canalului de calciu și îngustarea vaselor de sânge. Ei au descoperit, de asemenea, că AC5 a fost esențial pentru constricția vaselor sanguine, în cazul diabetului zaharat.

Echipa speră acum să testeze efectele reacției în lanț a AC5, în condiții de glucoză crescută (precum în diabet) în celulele umane. Acest pas ar putea confirma aceasta ca o țintă de tratament pentru reducerea complicațiilor vasculare ale diabetului, care pot include afecțiuni oculare, renale, cerebrale, gastro-intestinale și cardiovasculare.

"Vedem în fiecare zi în clinicile noastre impactul devastator al diabetului asupra sănătății și vieții pacienților noștri", a declarat profesorul Roger Tatarian în Medicină Cardiovasculară la UC Davis Health. „Lucrarea noastră aduce în atenție mult mai clar modul în care glucoza ridicată poate deteriora sistemul vascular și ne oferă un nou obiectiv pentru blocarea efectelor sale.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel