Dieta celebră care previne boala Alzheimer
Oamenii de știință au găsit o asociere între microorganismele care trăiesc în intestin și deficitul cognitiv ușor, care poate duce la boala Alzheimer.
Oamenii de știință sugerează că o dietă ketogenică ar putea ajuta la prevenirea Alzheimerului, creând un echilibru mai sănătos al microorganismelor în intestin.
Asociația Alzheimer raportează că 15-20% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un deficit cognitiv, ceea ce implică o deteriorare a memoriei și capacității de a gândi clar.
Medicii nu consideră că deficitul cognitiv ușor este o formă de demență, deoarece persoanele sunt în continuare capabile să funcționeze relativ bine și să trăiască independent. Cu toate acestea, deficitul cognitiv este asociat cu un risc crescut de boală Alzheimer sau cu o altă formă de demență, mai târziu în viață.
Prin urmare, este importantă dezvoltarea unei strategii de prevenție. În ciuda deceniilor de cercetări, nu s-a descoperit nicio terapie care să inverseze sau să prevină modificările creierului observate în Alzheimer.
Oamenii de știință au început să exploreze strategie care implică modificarea dietei pentru a influența comunitățile microbiene din intestin.
Există o legătură între microbiomul intestinal și sistemul nervos central, cercetări recente sugerând asocieri între anumite comunități bacteriene și tulburări neurologice, inclusiv deficit cognitiv ușor, demență și Alzheimer.
Într-un studiu recent, oamenii de știință de la Școala de Medicină Wake Forest, din Winston-Salem, NC, au găsit o „semnătură” bacteriană intestinală distinctă la persoanele cu deficit cognitiv ușor.
Dieta Ketogenică
De asemenea, aceștia au descoperit că o dieta ketogenică modificată în stil mediteranean a modificat comunitățile bacteriene și a redus biomarkerii bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian al subiecților cu deficit cognitiv.
Această dietă conține un număr limitat de carbohidrați și cantități crescute de grăsimi. Acestea sunt în principal grăsimi mono și polinesaturate care provin din ulei de măsline și pește.
O dietă ketogenică sau „keto” conține foarte puțini carbohidrați, pe care organismul îi folosește drept combustibil. Când nu are carbohidrați, corpul începe să-și descompună rezervele de grăsime pentru a produce molecule numite cetone, ca sursă alternativă de energie.
Același grup de cercetători raportează acum asocieri similare între comunitățile de ciuperci din intestin - denumite în mod colectiv micobiom - dieta persoanei și riscul lor de deficit cognitiv.
Studiul a fost publicat în ultimul număr al revistei EBioMedicine.
-
Ce s-a descoperit în pungile de perfuzie folosite zilnic la pacienți02.11.2025, 10:26
-
-
-
-
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
