Dieta celebră care previne boala Alzheimer
Oamenii de știință au găsit o asociere între microorganismele care trăiesc în intestin și deficitul cognitiv ușor, care poate duce la boala Alzheimer.
Oamenii de știință sugerează că o dietă ketogenică ar putea ajuta la prevenirea Alzheimerului, creând un echilibru mai sănătos al microorganismelor în intestin.
Asociația Alzheimer raportează că 15-20% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un deficit cognitiv, ceea ce implică o deteriorare a memoriei și capacității de a gândi clar.
Medicii nu consideră că deficitul cognitiv ușor este o formă de demență, deoarece persoanele sunt în continuare capabile să funcționeze relativ bine și să trăiască independent. Cu toate acestea, deficitul cognitiv este asociat cu un risc crescut de boală Alzheimer sau cu o altă formă de demență, mai târziu în viață.
Prin urmare, este importantă dezvoltarea unei strategii de prevenție. În ciuda deceniilor de cercetări, nu s-a descoperit nicio terapie care să inverseze sau să prevină modificările creierului observate în Alzheimer.
Oamenii de știință au început să exploreze strategie care implică modificarea dietei pentru a influența comunitățile microbiene din intestin.
Există o legătură între microbiomul intestinal și sistemul nervos central, cercetări recente sugerând asocieri între anumite comunități bacteriene și tulburări neurologice, inclusiv deficit cognitiv ușor, demență și Alzheimer.
Într-un studiu recent, oamenii de știință de la Școala de Medicină Wake Forest, din Winston-Salem, NC, au găsit o „semnătură” bacteriană intestinală distinctă la persoanele cu deficit cognitiv ușor.
Dieta Ketogenică
De asemenea, aceștia au descoperit că o dieta ketogenică modificată în stil mediteranean a modificat comunitățile bacteriene și a redus biomarkerii bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian al subiecților cu deficit cognitiv.
Această dietă conține un număr limitat de carbohidrați și cantități crescute de grăsimi. Acestea sunt în principal grăsimi mono și polinesaturate care provin din ulei de măsline și pește.
O dietă ketogenică sau „keto” conține foarte puțini carbohidrați, pe care organismul îi folosește drept combustibil. Când nu are carbohidrați, corpul începe să-și descompună rezervele de grăsime pentru a produce molecule numite cetone, ca sursă alternativă de energie.
Același grup de cercetători raportează acum asocieri similare între comunitățile de ciuperci din intestin - denumite în mod colectiv micobiom - dieta persoanei și riscul lor de deficit cognitiv.
Studiul a fost publicat în ultimul număr al revistei EBioMedicine.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
