Dieta dată peste cap? Revino la normal, face bine la inimă!

În sezonul Sărbătorilor de Iarnă poate fi foarte dificil, chiar și cei mai hotărâți dintre noi, să ne ținem de o dietă sănătoasă. De la bomboanele de Halloween, dăm iama în cele de Moș...
Greutatea nu este singurul aspect al sănătății care poate fluctua în perioada Sărbătorilor. Potrivit unui nou articol din revista Nutrients, factorii de risc pentru boala cardiovasculară se modifică în funcție de schimbările din alimentație, chiar și o lună de excese fiind periculoasă.
„Dacă ești inconsecvent cu privire la tipurile de alimente pe care le mănânci, factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare vor fluctua”, arată Wayne Campbell, profesor de științe nutriționale la Universitatea Purdue. „Chiar și pe termen scurt, alegerile alimentare pot modifica starea de sănătate”.
Eșecul dietei nu este o anomalie, este normă și există o varietate de motive pentru aceasta. Acest lucru poate duce la încercări repetitive de a adopta, dar fără a menține, modele de alimentație sănătoasă.
Cum au evaluat efectele fluctuațiilor
Pentru a evalua modul în care aceste fluctuații în dietă afectează factorii de risc pentru diabet și boli cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială și colesterol, echipa lui Campbell a analizat două studii anterioare (de asemenea conduse de Campbell, la Purdue). Participanții la aceste studii au adoptat un model de alimentație în stil DASH (abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea) sau un model de alimentație în stil mediteranean.
„Modelul nostru alimentar în stil DASH s-a concentrat pe controlul aportului de sodiu, în timp ce stilul mediteranean s-a concentrat pe creșterea grăsimilor sănătoase”, arată Lauren O'Connor, autorul principal al lucrării, într-un material dat publicității de Universitatea Purdue. „Ambele modele de dietă au fost bogate în fructe, legume și cereale integrale”.
Participanții au adoptat un model de alimentație sănătoasă timp de cinci sau șase săptămâni și apoi le-au fost măsurați factorii de risc. Apoi, participanții la studiu au fost lăsați să revină la modul în care mâncau înainte de diete, timp de patru săptămâni, și s-au întors pentru o verificare. În a treia etapă, au fost puși din nou la dietă săntoasă, pentru încă cinci sau șase săptămâni, și le-au fost evaluați factorii de risc.
Motive să încerci până reușești
Rezultatele arată aproape exact cum v-ați aștepta: ca un rollercoaster cardiovascular. Cât de repede sănătatea participanților a început să se îmbunătățească după adoptarea unei alimentații mai sănătoase este impresionant. Este nevoie de doar câteva săptămâni de alimentație sănătoasă pentru a genera o tensiune arterială și un colesterol mai scăzute. Acestea cresc din nou când nu mai respecți principiile unei alimentații sănătoase, și revin la loc când revii la dietă.
„Aceste constatări ar trebui să încurajeze oamenii să încerce din nou dacă nu reușesc la prima lor încercare de a adopta un model de alimentație sănătoasă”, Campbell a spus. „Se pare că organismul nu va deveni rezistent la efectele de promovare a sănătății ale acestui model de dietă doar pentru că ați încercat-o și nu ați reușit prima dată. Cea mai bună opțiune este să mențineți modelul sănătos, dar dacă eșuați, încercați din nou”.
Atenție, însă, la faptul că nu sunt cunoscute efectele pe termen lung ale fluctuațiilor de alimentație sănătoasă și nesănătoasă asupra bolilor cardiovasculare. Se știe doar că atunci când persoanele care sunt supraponderale încearcă în repetate rânduri să piardă în greutate, renunță și încearcă din nou, asta ar putea fi mai dăunător pentru sănătatea lor pe termen lung decât dacă ar menține o greutate constantă.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.