Dieta de 5 zile pentru sănătate și viață lungă. MENIU complet

Special dezvoltată și testată clinic, dieta pentru sănătate și viață lungă presupune să mănânci, timp de 5 zile, anumite alimente în stare cât mai aproape de cea naturală. Aceste alimente au puține...
Dieta pentru sănătate și viață lungă este de fapt o dietă care imită postul (Fasting-mimicking diet). Ea înseamnă un program „de post" de 5 zile bazat pe produse și ingrediente naturale sănătoase, dar care au o valoare calorică redusă, astfel încât într-o zi să nu consumi mai mult de 1.000 de calorii. Organismul, practic, nu recunoaște că este și îl face să intre într-o stare asemănătoare celei din post, fără însă a ține post negru efectiv. Mănânci, dar prea puțin pentru nevoile lui zilnice.
Dezvoltată științific și testată clinic, această descoperire nutrițională a fost inventată de cercetători de la Universitatea din sudul Californiei (USC). Condus de Dr Valter Longo, Institutul de Longevitate al USC reunește cercetări multidisciplinare în domeniul îmbătrânirii pentru a spori sănătatea umană.
Dieta care imită postul este bună, spun specialiștii americani, și pentru persoanele cu probleme digestive, ajutând la refacerea microbiomului intestinal.
Publicat în jurnalul Cell Reports, studiul care prezintă beneficiile dietei, făcut de vercetătorii californieni, a arătat beneficiile pentru sănătate ale acestei diete pentru persoanele cu inflamație și au indicat că ea ar fi inversat patologia bolii inflamatorii intestinale (IBD) la șoareci.
Dieta care imită postul a provocat, practic, o reducere a inflamației intestinale și o creștere a celulelor stem intestinale, în parte prin promovarea extinderii microbiotei intestinale benefice. Autorii studiului spun că inversarea patologiei IBD la șoareci, împreună cu efectele sale anti-inflamatorii demonstrate într-un studiu clinic uman, indică faptul că regimul are potențialul de a atenua IBD.
Ce presupune dieta
Practic, dieta înseamnă să ții post 5 zile, mâncând doar vegetale și alimente slab calorice. Prima zi, spre exemplu, va conține alimente care să totalizeze 1.000 de calorii (10% proteine, 65% grăsimi sănătoase și 34% carbohidrați), pe când următoarele zile, vei mânca doar alimente care să însumeze 725 de calorii (9% proteine, 44% grăsimi și 47% carbohidrați).
Spre exemplu, puteți mânca o salata compusă din crutoane, ceapă verde tăiată felii subțiri, roșii tăiate în cubulețe mici, castravete feliat, țelină rasă, frunze de busuioc, stropite cu oțet din vin roșu și o linguriță de ulei de măsline. Sau din kale tăiată, cu semințe de in, semințe de dovleac crude (și de cojite) și ierburi aromate. Sau un avocado e suficient.
Apoi, se pot consuma supe de ciuperci și de roșii, se pot bea ceai negru, de mentă și de hibiscus, se poate mânca dovleac copt, salata de conopidă, pește gras (somon, sardine etc) și fructe de mare, ouă fierte.
Iată un exemplu de meniu:
Prima zi: 1.090 de calorii
Mic dejun: ceai negru sau verde; un ou fiert (78 de calorii) + o felie de pâine integrală prăjită (68 calorii)
Prânz: cafea sau ceai negru; salată verde mică cu avocado și cu ulei de măsline (300 calorii)
Gustare: 2 sâmburi de migdale (28 calorii)
Cina: supă de legume verzi și o felie de pâine integrală de grâu (616 calorii)
Ziua a doua: 725 de calorii
Mic dejun: ceai negru sau verde; un ou fiert cu o roșie la grătar (100 calorii)
Prânz: ciorba Miso (21 calorii)
Gustare: 7 jumătăți de nucă (90 calorii)
Cina: fasole ferde, cu ardei iute și două lingurițe de smântână (514 calorii)
Ziua a treia: 725 de calorii
Mic dejun: ceai negru sau verde: o felie de pâine prăjită integrală cu două lingurițe de unt de caju (150 calorii)
Prânz: Espresso; Somon afumat (100g) cu salată (200 calorii)
Gustare: Afine (100g, 57 calorii)
Cina: supă de legume (318 calorii)
Ziua a patra: 725 de calorii
Mic dejun: ceai negru sau verde; jumătate de avocado pe o felie de pâine integrală prăjită (220 calorii)
Prânz: Espresso și 250 ml lapte de migdale (60 calorii)
Gustare: două pătrățele de ciocolată neagră peste 70% cacao (110 calorii)
Cina: salată verde mare cu creveți (100 g), ulei de măsline și suc de lămâie (335 calorii)
Ziua a cincea: 725 de calorii
Mic dejun: ceai negru sau verde; două ouă fierte (156 calorii)
Prânz: O jumătate de avocado pe pâine prăjită; ciorbă miso (210 calorii)
Gustare: un măr (60 de calorii)
Cina: porție mare de supă de legume cu 10g sâmburi de pin prăjiți (299 calorii)
-
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.