DIETA de primăvară a lui Cori Grămescu. MENIU pentru 7 zile

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție și fondator al platformei de diete yummdiet.com, vine în ajutorul celor care și-au propus ca în această primăvară să înceapă un plan de slăbire de succes....
După o lungă perioadă de stagnare și excese alimentare este deosebit de important să începem să ajustăm porțiile la nevoia nutrițională individuală în mod gradual, fără sa ne înfometăm.
„Toate meniurile generate de platforma mea de diete, yummdiet.com sunt adaptate în funcție de preferințele alimentare ale fiecărei cliente, dar și în funcție de necesarul caloric al acestora. Cu toate acestea ca punct de pornire putem spune că mărimea porțiilor ar trebuie să fie în jurul următoarelor valori: 30-50 g porția de pâine, 30-50 g înainte de fierbere porția de paste, orez, mălai, 100-150 g porția de cartof, 200-350 de grame porția de fructe, minim 200 g porția de legume, iar porția de carne ar trebui să fie cât o jumătate de palmă.”, explică Cori Grămescu.
Baza unui meniu zilnic sănătos se formează pe consumul regulat de alimente naturale, bogate în vitamine și cât mai puțin procesate. Este important să mâncăm diversificat și sezonier, iar ca obiectiv intermediar în demersul nostru de a avea o viață echilibrată este recomandat să mâncăm legume la fiecare masă principală.
Exemplu de mediu yummdiet.com pentru o săptămână:
Mic dejun:
1. O felie de pâine neagră, 2 linguri de hummus, o roșie și un castravete
2. O felie de pâine neagra, 2 linguri de salată de vinete fără maioneză, 50 g telemea light, un ardei gras
3. Budinca de chia - o cană de lapte de migdale, 4 linguri de chia, 3 linguri de zmeură (poate fi și congelata), se lasă la înmuiat în frigider de seara
4. Un ou fiert, 50 g telemea light, un castravete, o andiva și o felie de pâine neagră
5. Un iaurt grecesc 2% grăsime cu 5 linguri fulgi de porumb și o banană tăiată cuburi
6. Oatmeal – o cana de lapte în care se fierb 5 linguri de fulgi de ovăz și se adaugă apoi 2 rondele de ananas (dacă este din conservă, folosește compot fără zahăr adăugat)
7. 2 ouă , o felie de pâine neagră, un ardei gras și o roșie.
Gustare de dimineață: 2 fructe mici la alegere.
Prânz:
1. O bucată cât o jumătate de palmă de mușchiuleț de porc cu 250 g salată de varză cu morcov și o felie de pâine neagră
2. O bucată cât o jumătate de palmă de pulpă de pui fără piele cu 200 g fasole verde păstăi și cu un cartof mic fiert
3. O bucată cât o palmă de macrou cu 200 g conopidă și un cartof mediu fiert/copt
4. 40 g paste integrale (cântărite înainte de fierbere) cu 200 g amestec primavera (roșii, vinete, ardei, ceapa, dovlecei, morcov ras) și 100 g telemea light
5. 300 g salata sățioasă: o mână de salata verde/baby spanac/iceberg cu 10 roșii cherry, un castravete, ardei gras roșu, 2 linguri salata de sfeclă roșie, 3 linguri de hummus, o conservă de ton în apă, 2 linguri de porumb dulce, zeama de lămâie, o lingură de ulei de măsline, condimente după gust.
6. 40 g orez negru (înainte de fierbere) cu o bucată cât o jumătate de palmă de piept de curcan ți 300 g spanac
7. Salată sățioasă: o mână de baby spanac, 5 roșii cherry, un castravete, un ardei, o bucată cât o jumătate de palma de somon, 2 linguri de porumb dulce, 2 linguri de muștar dulce, una de ulei de măsline, zeama de lămâie.
Gustare de seara:
1. 20 g caju cu un măr ionatan mic
2. Un iaurt natur mic cu 2 linguri semințe măcinate de in
3. Un iaurt natur mic cu 2 linguri tărâte de psyllium
4. 50 g telemea light cu o roșie mica
5. 50 g păstrăv afumat cu 2 castraveți
6. O wasa cu o lingura de hummus și o jumătate de ardei gras
7. O wasa cu 1/3 avocado și un castravete.
Cina:
1. 110 macrou cu 200 g mazăre
2. 350 g salată cu ton – o mână de salată (iceberg), 5 roșii cherry, un ardei, un castravete, un morcov ras, 2 linguri măsline tocate, o conservă de ton în apa
3. 110 piept de curcan cu 200 g legume sautee (ceapă, ardei, dovlecel, vinete, roșii)
4. Un păstrăv cu 200 g broccoli
5. 110 piept de curcan cu 200 g salată de crudități: țelină și morcov ras, 2 linguri de muștar dulce, sare și zeamă de lămâie, o lingură de ulei de avocado sau struguri
6. 110 piept de curcan cu 200 g mix de broccoli, conopidă și morcov
7. 150 g meatloaf de curcan cu 200 g legume grill și o lingură de sos de iaurt cu puțin usturoi ( se mixează 400 g pulpă de curcan cu 4 cepe, 3 ardei grași si un morcov tocat în procesator, 2 oua, mărar și pătrunjel verde, plus condimente după gust. Se coace în formă de chec/cozonac tapetat cu hârtie pergament și se poate consuma atât cald cât și rece, la micul dejun sau în salatele cu carne la prânz).
Citește și 6 alimente care te ajută să arzi grăsimi: nu ar trebui neglijate
-
-
Vaccinarea reduce riscul cardiac. Recomandările experților28.08.2025, 22:30
-
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool28.08.2025, 21:13
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!