Dieta ketogenică te poate proteja împotriva obezității prin acizi biliari specifici. Impactul pe termen lung asupra microbiomului intestinal

Un studiu recent sugerează că dieta ketogenică poate influența pozitiv nivelurile de zahăr din sânge și greutatea corporală prin modificări ale microbiomului...
Un nou studiu publicat în Nature Metabolism sugerează că o dietă ketogenică poate proteja împotriva obezității prin creșterea acizilor biliari specifici și scăderea absorbției caloriilor în intestine. Efectele pe termen lung asupra sănătății ale dietei ketogenice nu sunt clare, iar experții recomandă dietele bazate pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană, care promovează o diversitate mai favorabilă a microbiomului intestinal.
Studiul sugerează că urmarea unei diete cetogenice duce la modificări ale microbiomului intestinal care cresc nivelul sanguin al anumitor acizi biliari la șoareci. Acești acizi biliari, și anume acidul taurodeoxicolic și acidul tauroursodeoxicolic, pot proteja împotriva obezității prin scăderea absorbției caloriilor în intestine, ceea ce duce la o scădere a greutății corporale și a nivelului de zahăr din sânge la post.
Cercetătorii au documentat, de asemenea, asocieri similare între acizii biliari și trăsăturile metabolice în două studii la om, ceea ce sporește semnificația potențială a constatărilor lor. Această cercetare cu mai multe metode evidențiază o interacțiune specifică între gazdă și microbiomul intestinal care ar putea explica modul în care dieta ketogenică reduce greutatea corporală și nivelurile de zahăr din sânge la post atât la rozătoare, cât și la om.
Efectele dietei ketogenice
Cercetătorii au descoperit că o dietă ketogenică modifică semnificativ nivelul sanguin al metaboliților bioactivi la șoareci, ducând la reducerea greutății corporale și a nivelului de zahăr din sânge la post. Studiul a constatat că 22 de metaboliți specifici au crescut în timpul dietei ketogenice, în timp ce 18 au scăzut. O altă intervenție care a implicat suplimentarea cu metionină a inversat scăderile greutății corporale și ale glicemiei de post cauzate de dieta ketogenică.
De asemenea, aceasta a redus șase acizi biliari legați de modificările de greutate și glucoză. Doi acizi biliari, acidul taurodeoxicolic și acidul tauroursodeoxicolic, au scăzut semnificativ greutatea corporală și glicemia și au îmbunătățit toleranța la glucoză, indiferent dacă șoarecii au urmat o dietă obișnuită sau o dietă cetogenică suplimentată cu metionină. Alți acizi biliari detectați au rămas neafectați de schimbările de dietă.
Cercetătorii au concluzionat că o dietă ketogenică a crescut nivelul sanguin al acidului taurodeoxicolic și al acidului tauroursodeoxicolic, reducând în același timp greutatea corporală și nivelul glucozei la post.
Cercetătorii au efectuat un studiu observațional privind acizii biliari la 416 participanți sănătoși cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani și 25 de femei adulte cu supraponderalitate sau obezitate. Ei au constatat că nivelurile sanguine mai scăzute ale acizilor biliari specifici la om au fost asociate în mod semnificativ cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare și cu niveluri mai ridicate de zahăr din sânge la post.
De asemenea, au găsit gene specifice ale bacteriilor intestinale legate de IMC și de glicemia de post la om. Intervenția cu o dietă săracă în carbohidrați a redus în mod semnificativ aceste gene, care au fost legate de IMC, glucoza de post și nivelurile de acizi biliari.
Foto: Freepik @rawpixel.com
Modificările acizilor biliari și pierderea în greutate
Un studiu a constatat că dietele ketogenice pot duce la scăderea greutății corporale și a nivelului de glucoză la post la șoareci și oameni. Cercetătorii sugerează că dieta ketogenică reduce nivelurile unei bacterii intestinale numită Lactobacillus murinus ASF361, care produce o enzimă numită hidrolază a sărurilor biliare.
Nivelurile mai scăzute ale acestei bacterii sau reducerile hidrolazei sărurilor biliare cresc nivelurile acizilor taurodeoxicolici și tauroursodeoxicolici, care, la rândul lor, reduc absorbția caloriilor prin interferarea cu expresia unei proteine care codifică gena numită anhidrază carbonică 1, care poate fi legată de obezitate. Această absorbție redusă a caloriilor duce la pierderea în greutate și la scăderea nivelului de zahăr din sânge la post.
Impactul pe termen lung al dietei keto asupra microbiomului intestinal
Un studiu a constatat că dieta ketogenică poate fi eficientă pentru pierderea în greutate pe termen scurt, dar ridică semne de întrebare cu privire la impactul acesteia asupra microbiomului intestinal, putând afecta sănătatea pe termen lung.
Cercetarea sugerează că dieta ketogenică poate reduce diversitatea și modifica acizii biliari, reducând potențial producția de antioxidanți benefici și acizi grași cu lanț scurt. Alyssa Simpson, dietetician înregistrat și nutriționist gastrointestinal certificat, consideră că impactul dietei ketogenice asupra reducerii diversității microbiene este selectiv și ar trebui interpretat cu prudență.
Eliza Whitaker, dietetician înregistrat și consilier medical în nutriție la Dietitian Insights, este, de asemenea, de acord cu constatările lui Simpson, afirmând că rezultatele diferă de studiile anterioare care sugerează că dietele bogate în grăsimi pot avea un impact asupra microbiomului intestinal în moduri care ar putea contribui la obezitate.
Atât Simpson, cât și Whitaker recomandă diete asociate mai consistent cu îmbunătățirea sănătății pe termen lung, inclusiv dietele mediteraneene și DASH, care promovează diversitatea microbiomului printr-o varietate de alimente vegetale și furnizează nutrienți esențiali, care pot susține mai bine bunăstarea generală.
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!