Dieta mediteraneeană mărește efectul statinelor
O dietă bazată pe principiile mediteraneene sporește efectul statinelor la pacienții care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral, este rezultatul unui studiu...
Pentru cei care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral, combinația dintre statine și dieta mediteraneană pare a fi cea mai eficientă alegere pentru reducerea riscului de mortalitate, în special din cauze cardiovasculare, susțin cercetătorii italieni, care au studiat la peste 1.000 de adulți.
,,Am găsit că statinele și dieta mediteraneană împreuna au fost mai eficiente, comparativ cu unul sau altul considerate separat, în reducerea riscului de mortalitate cardiovasculară. Probabil, dieta mediteraneană a facilitat efectul benefic al statinelor, că în studiul nostru din viața reală au fost în general utilizate în doze mici ", e de părere dr. Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Departamentul de Epidemiologie și Prevenire al institului italian care a derulat studiul și primul autor al studiului.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, potențialele mecanisme care stau la baza acestei interacțiuni pozitive, care până în prezent nu a fost suficient de bine explorată, între medicamente și obiceiurile alimentare.
,,Combinația favorabilă dintre statine și dieta mediteraneană părea să acționeze, mai degrabă prin reducerea inflamației, care predispune la un risc mai mare de îmbolnăvire și mortalitate Această constatare prezintă un interes deosebit în special în lumina observațiilor noastre că un nivel ridicat de inflamație subclinică a dublat riscul de mortalitate la pacienții care au suferit deja un atac de cord sau accident vascular cerebral“, a explicat Licia Iacoviello, șeful Laboratorului de Epidemiologie Moleculară și Nutrițională a aceluiași Departament și profesor de igienă la Universitatea din Insubria, potrivit Eurekalert.org.
Dieta tradițională mediteraneană este bogată în fructe, legume, leguminoase, cereale, ulei de măsline, , pește și carne. Consumul de produse lactate este scăzut și de vin moderat.
,,Datele noastre sugerează că ar trebui sa ne concentrăm mai mult pe posibilele interacțiuni dintre alimente și medicamente, aspect neglijat în mare măsură în cercetarea epidemiologică pentru a clarifica aceste constatări. În cazul în care datele noastre vor fi confirmate, noi posibilități terapeutice ar putea fi proiectate pentru cei care au avut deja un eveniment cardiovascular, permițând o mai bună modulare a intervenției farmacologice în raport cu obiceiurile de viață. Acest lucru este un nou aspect al medicinei personalizate“, a spus Giovanni de Gaetano, director al Departamentului de Epidemiologie și Prevenire din același institut.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
