Dieta pe bază de supe și shake-uri. Adevărul spus de specialiști

Irina Constantin |
Data publicării:

Pentru cei care vor să slăbească, există foarte multe diete care promit rezultate surprinzătoare. 

O dietă bazată pe înlocuirea mâncării solide cu cea lichidă promite a avea rezultate, fiind acceptată și lăudată chiar de oamenii de știință. 

Dieta presupune înlocuirea alimentelor solide cu supe și shake-uri. Are efecte importante pentru persoanele obeze, după cum arată un studiu publicat recent în jurnalul BMJ, citat de Press Association. Pacienți din Marea Britanie cu indicele masei corporale peste 30 au slăbit, într-un an, în medie, 11 kilograme, consumând 810 calorii pe zi, provenite din mâncare lichidă. 

Oamenii de știință de la Oxford recomandă chiar și medicilor să vorbească despre această dietă pacienților pentru a scădea numărul de persoane obeze și cu afecțiuni asociate obezității. 

Studiul clinic a fost realizat pe 278 de adulţi obezi.

Ei au fost împărțiți în două grpuri. Primul grup a beneficiat de un program de gestionare a greutăţii şi de consiliere şi susţinere medicală. Persoanele din al doilea grup au urmat un plan de înlocuire totală a dietei timp de 24 de săptămâni.

810 calorii pe zi

Participanţii la programul ''Cambridge Weight Plan'' şi-au redus aportul caloric consumând 810 calorii pe zi, acumulate în principal din supe, shake-uri şi suplimente, pe o perioadă de opt săptămâni. Ulterior, ei au trecut treptat la alimentaţia obişnuită şi au beneficiat de consiliere nutriţională. După 12 săptămâni, au fost încurajaţi să înlocuiască o masă pe zi cu un produs alternativ, la fel ca în timpul dietei.

Slăbire rapidă, fără îngrășare ulterioară

Studiul a descoperit că participanţii care au urmat planul de înlocuire a dietei au pierdut în medie 10,7 kilograme din greutatea corporală după 12 luni, cu 7,2 kilograme mai mult în comparaţie cu subiecţii din primul grup. Totodată, ei au prezentat o reducere a riscului de apariţie a bolilor de inimă, accident vascular cerebral şi diabet.

”În trecut, ne-am temut că scăderea rapidă în greutate într-o perioadă scurtă poate conduce ulterior la acumularea rapidă a kilogramelor eliminate. Însă, acest studiu demonstrează că la nouă luni după faza intensivă de scădere din greutate participanţii au slăbit de cel puţin trei ori mai mult în comparaţie cu cei care au urmat un regim convenţional”, a declarat Susan Jebb, cercetătoare la Universitatea din Oxford. Studiul a fost finanţat de ''Cambridge Weight Plan'' şi Institutul naţional pentru cercetare în domeniul sănătăţii din Marea Britanie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel